Toscakaka i långpanna

toscakaka i långpanna
Hej underbara lördag!
Fast vi har haft påsklov hela veckan känns det ändå riktigt skönt med helg. Kanske för att veckan har gått i 100 och nu har vi en nästan helt oplanerad helg framför oss? Kanske är det för att jag börjar bli förkyld och känner att en helg utan massa måsten känns otroligt lockande….
Isac som fyller 4 i sommar har upptäckt tjusningen med att baka och tycker det är otroligt kul att hjälpa till. Därför tog vi och bakade lite nu i veckan då vi var lediga. En kär favorit som jag bakade betydligt oftare förr men i princip aldrig gör nu är toscakaka. Varför förstår jag inte. För jag säger som Axel sa när vi väl fikade sen:
– Det här är med på mina top 10 godaste kakor!
toscakaka i långpanna
Och för att det ska räcka till ordentligt bakade vi toscakaka i långpanna. Otroligt smidigt och du får fika till ett helt kompani! Eller så kan du bara vräka i dig ohämmat många rutor själv, det är ju upp till dig! Jag brukar använda hackad mandel istället för mandelspån när jag gör toscakaka. Jag gillar texturen bättre av den hackade mandeln. Och så tycker jag det blir finare. Men allra blir det om man blandar i olika nötsorter. Därför grovhackade jag även lite pistagenötter och blandade i toscasmeten. Riktigt gott och väldigt vackert!toscakaka i långpanna
Ibland kan jag tröttna på alla extra allt chokladiga, koladränkta, marshmallowskladdiga tårtor och kladdkakor. Ibland vill jag bara ha något basic.. Något som inte är så avancerat och krångligt. För ibland blir det allra godast. När man inte vänt ut och in på sig själv för att hitta på något nytt. Utan tar ett gammalt välbeprövat recept. Hur känner ni?
När kakan var klar strödde jag lite frystorkade hallon över, mest för att få in en till färg. Visst blev det vackert?
Formen jag använde till mina toscarutor var 35×25 cm. Alltså inte en fullstor långpanna och det blev alldeles lagom. Av den här smeten fick jag ut ca 24 rätt så stora bitar.
Toscakaka i långpanna, ca 24 bitar:
4 ägg
3 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g smör
1 dl mjölk
Toscasmet:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
3/4 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandlar och nötter
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt vaniljpulver, vetemjöl och bakpulver. Smält smöret och ha i mjölken så det vara smöret svalnar något. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Smält smöret till toscasmeten. Tillsätt sedan socker, vaniljpulver, sirap, vetemjöl och mjölk. Rör om väl. Låt allt koka upp och koka i cirka 3-5 minuter. Hacka nötterna. Tag kastrullen av plattan och rör i nötterna. Fördela försiktigt toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare 10-15 minuter. Se till att kakan inte bränns. Jag sparade några av pistagenötterna och strödde dom över den nygräddade kakan tillsammans med frystorkade hallon.
Ät precis som den är eller servera lite hemgjord vaniljvisp eller vaniljglass till.

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
3 år sedan

När jag tog ut kakan efter 27 minuter och la på glasyren så sjönk den ner i kakan😩

steel cut oats gröt frukost

Nästa inlägg

Gröt på steel cut oats

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x