Sötpotatisbiffar med kikärtor

svegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
 
Hej härliga torsdag med sol från en klarblå himmel. Hur lycklig blir man inte dagar som dessa? I alla fall blir jag det. En sak som även brukar hända mig så här års är att jag blir extra sugen på fräsch och härlig mat. Mycket grönt och gärna tillsammans med någon röra så man kan sitta och dippa grönsaker. Eftersom jag är The Queen av småätande passar sådan mat mig perfekt. I veckan testlagade jag de här vegetariska sötpotatisbiffarna med kikärtor. Ska man vara helt korrekt är de faktiskt till och med veganska då de inte ens innehåller ägg. Bara enkla och fina råvaror. Eftersom jag inte äter kött brukar jag alltid försöka hitta på något annat kul om resten av familjen vill äta hamburgare. Men ska jag vara ärlig har jag inte smakat en enda god grönsaksbiff som finns färdig i affären att köpa. Därför tänkte jag att nu är det dags att hitta på ett bra grundrecept, som går att variera i smaksättning beroende på. Men som har en fin grund. Så det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång!ssvegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Jag kände för en bas av sötpotatis och kikärtor. Det är väldigt neutralt men borde ändå hålla ihop rätt bra tänkte jag. Dock kom jag inte ifrån att de måste göras i två steg. Först måste man grovrivna sötpotatisen för att sedan montera i knivarna i matberedaren och mixa ihop allt. Har någon annan kläckt en bättre idé, hör gärna av er. Men det var inte alls speciellt jobbigt eller så. Det är bara jag som gillar att förenkla min matlagning så mycket det bara går.
Under flera veckor här har jag gott och känt ett sug efter att dra igång lite egen groddning och så. Vi brukar ofta odla fram egna ärtskott, men nu var det ett tag sedan. Det får nog bli helgens lilla projekt tror jag. Det är så otroligt gott och vackert både med groddar och krasse. se bara på både rödbetsgroddarna och krassen på bilden. Magiskt fint!
svegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
 
När jag provlagade de här sötpotatis och kikärtsbiffarna gjorde jag dom väldigt enkla i smaken. Men tänker mig i framtiden att det är gott att smaksätta med:

  • Ingefära och någon currypasta för att få lite thai-känsla på dom. Tillsammans med en kall gurksalsa. MUMS!
  • Curry
  • BBQ-sås om man vill efterlikna en mer klassisk burgare. Sötpotatis och BBQ-sås är otroligt fin kombo!
  • Basilika och röd pesto för att få lite italienska vibbar
  • Spiskummin
  • Eller kanske kanel eller 7-kryddor för att få lite mellanösternafeeling. Vad tror ni?

 
Sötpotatisbiffar med kikärtor:
ca 600 g sötpotatis
1 fp (380g) kikärtor
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
färsk persilja
1 msk psylliumhusk
sesamfrön
 
Skala sötpotatisen och grovriv den. Häll av kikärtorna.  Montera knivarna i din matberedare och tillsätt 2/3 av sötpotatisen, kikärtor, skalad vitlök, salt, svartpeppar, färsk persilja och psylliumhusk. Mixa tills allt är finfördelat. Ha då i resterande mängd sötpotatis och pulsera ett par gånger så allt blandas väl. Detta är för att få lite struktur på dina biffar.
Forma till lagom stora biffar med lätt fuktade händer. Stek i olja på medelvärme tills de får fin yta på båda sidor. Strö gärna lite sesamfrön över biffarna innan du steker dom.
Servera som vi gjorde till en stor sallad, som burgare, eller varför inte till ugnsbakad blomkål.
 
 

25
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofie
Sofie
5 år sedan

Tack sååå mycket. Så goda. Vilken härlig bild!! Tack

Josefine
Josefine
4 år sedan

Hej! Supergoda biffar, men, vad är det för ”sås”/röra du har till höger på tallriken? Såg inte att det stod något om det i texten..

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Josefine
4 år sedan

Det är helt vanlig hummus 🙂

Mari
Mari
4 år sedan

Hur många biffar blir det av det här?

ugnsbakad blomkål

Nästa inlägg

Ugnsbakad blomkål

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x