Ugnsbakad blomkål

ugnsbakad blomkål
Jag har hittat en ny kärlek här i livet. Det är inte så att jag bett Sebastian att flytta ut eller så. Nej det är en ny matkärlek. Nämligen ugnsbakad blomkål. Så otroligt gott och enkelt att göra.
Blomkål är en sån där sak som man antingen gillar eller starkt ogillar. Jag hör till kategorin som tycker det är supergott. Men ofta kräver de lite kärlek. Visst kan man koka och äta den rakt upp och ner. Men hur kul är det egentligen. Om man bara bryr sig en aning om den, då ger den massor av god smak tillbaka.
Som när man ugnsbakar den tillexempel. Ibland tar jag frysta blomkålsbuketter och ugnsbakar. Men vid lite festligare tillfällen kan det vara kul att göra så här istället.
ugnsbakad ugnsbakad blomkålblomkål
Jag har precis kommit tillbaka från ett snabbt möte på Täljstenen här i Sala. I morgon ska jag nämligen föreläsa där om min resa från matbloggar på fritiden till att idag kunna försörja sig som matkreatör. Jag vet att jag har massor av läsare från Sala och närliggande städer. Så är det någon som är sugen på att komma och lyssna, ställa frågor och bara snacka, kom till Blå Salen (Sala Stadsbibliotek) imorgon torsdag 12/4 kl 18.30. Biljetterna kostar hela 40 kr 🙂 Jag hoppas på att få se några av er där!
ugnsbakad blomkål
Men nu åter till det här med blomkål. Eftersom jag inte äter fläsk eller nöt är det här perfekt att köra in i ugnen när andra äter kött. Eller som vi åt det igår, som ett komplement till grönsaksbiffar. För det går utmärkt att ersätta potatis eller liknande med blomkål om man känner för lite variation. Och det gör man ju rätt så ofta. Ugnsbakad blomkål får en fin, lite söt smak. Det brukar jag balansera upp med salt och ost. De är liksom bästa smakkompisar! Jag brukar även ringla över lite olivolja. Det blir mums!
Det här är en bra grund att utgå ifrån. Sen är det bara fantasin som sätter gränser. Ibland skvätter jag över lite balsamvinäger och det skulle säkert vara gott med lite pesto på. Möjligheterna är oändliga!
Ugnsbakad blomkål:
1 stort blomkålshuvud
olivolja
1 msk grönsaksbuljongpulver
flingsalt
finriven smakrik ost (parmesan, vällagrad prästost, ta av vad du har hemma)
 
Skär blomkålshuvudet i cirka 1 1/2 cm breda skivor. Du kommer att få lite fnas över, släng inte det utan lägg det på plåten också.Jag brukar ta bort de yttersta gröna bladen, men låt gärna resten sitta kvar.
Ringla olja över blomkålsskivorna, strö buljonpulver och lite flingsalt över. Avsluta med att riva ost över varje skiva blomkål. Ugnsbaka i cirka 20-25 minuter i 200°C. Strö gärna färska örter över den varma blomkålen.

55
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tessan
Tessan
5 år sedan

mums filibabba ! Älskar blomkål bakad i ugn, jag brukar komplettera med lite nötter eller mandlar, speciellt grovhackad mandel blir ett bra giftermål. Än en gång tack för inspiration hämtat från din matblogg ; )

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Tessan
5 år sedan

Det lät spännande! Måste testas <3 Tack för tips!

vegetarisk pasta al forno

Nästa inlägg

6 lättlagade gratänger

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x