Hirsgröt med stekt banan

gröt, frukost, banan, nyttig
Ni som hängt med ett tag här på Linnéas Skafferi vet vid det här laget att jag gillar frukost. Skulle jag inte ha hela familjen att ta hänsyn till har jag inga som helst problem med att äta frukost till både frukost, lunch och middag. Enligt mig är det få saker som slår en riktigt lyxig frukost nämligen. Och med lyxig menar jag inte att det är den mest extravaganta frukost man kan komma på. Nej jag tänker på frukostar som det faktiskt ligger lite kärlek bakom. Och precis så ät det med den här frukosten.
I morse bestod nämligen frukosten av hirsgröt med stekt banan, vanilj, jordnötssmör och hasselnötter. Det var nästan så att jag hade kunnat servera den som dessert!
gröt, frukost, banan, nyttig
Idag valde jag att koka gröt på hirs. Det är ett glutenfritt sädesslag från Kina. Faktiskt ett av de allra äldsta vi har. Det är rikt på magnesium, fosfor, zink, järn och vitamin B6.
Jag gillar att variera min gröt. Därför blir det ibland havregrynsgröt, ibland gröt på steel cut oats, vissa gånger rågflingsgröt och när barnen får bestämma- mannagrynsgröt. Men det tycker jag mest är bukfylla. Däremot har jag serverat både gröt gjord på hirs och på steel cut oats och båda barnen har verkligen gillat det. Jag gissar att det beror på att gröten kokas i annat än vatten och då påminner lite om mannagrynsgröt.
gröt, frukost, banan, nyttig
Hirs tycker jag blir allra bäst om man blötlägger över natten. Det blir lite mindre tungt för magen då upplever jag. Dessutom blir gröten mycket lättare att koka om de små grynen legat i vatten ett par timmar innan. Jag mäter bara upp hur mycket gryn jag ska koka på, slår över vatten och låter det stå i kastrullen över natten, På morgonen häller jag sedan av vattnet och mäter i rätt mängd vätska. Koktiden brukar kortas och det blir snällare för magen.
gröt, frukost, banan, nyttig
Ett trix jag ofta tar till för att få riktigt god gröt är att koka den lite längre, fast på låg värme. Då blir gröten sådär härligt krämig och god!
Just idag smaksatte jag min gröt med vanilj, men det går precis lika bra att ha i lite kanel. Eller varför inte kardemumma. Så här på sommaren är man kanske inte jättesugen på varm gröt, men den här tycker jag smakar precis lika bra ljummen eller nästan kall.
Gröten toppade jag som sagt med stekta bananer. Alltså det är bara för gott! Vi har inte så ofta sylt hemma, så då är det perfekt att bara steka på ett par bananskivor om man vill ha lite sötma i gröten. Sedan hade jag i en klick jordnötssmör och strödde lite hasselnötter över. Perfekt med lite extra energi på morgonen så man står sig fram till lunch!
 
Hirsgröt med stekta bananer, 2 port: 
1 1/2 dl hirs
2 dl vatten
ca 4 dl havremjölk (eller annan mjölk, jag tycker en växtbaserad blir godast till)
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 bananer
lite kokosolja att steka i
jordnötssmör
hasselnötter
Blötlägg gärna rätt mängd hirs över natten i vatten. Häll av vattnet och slå på nytt. Tillsätt mjölk, vanilj och salt.
Låt allt puttra i cirka 10 minuter. Rör med jämna mellanrum. Låt gärna gröten stå kvar och svälla lite under lock när den kokat klart. Du kan behöva tillsätta lite mer vätska då.
Dela bananerna på längden. Stek i kokosolja.
Servera gröten med stekta bananer, en  sked jordnötssmör, hackade nötter och valfri kall mjölk.

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotta
5 år sedan

Det där ser väldigt gott ut!

vegetarisk lasagne med halloumi och spenat

Nästa inlägg

World Meat Free Week-5 vegetariska recept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x