Linsbolognese

inlägget innehåller annonslänkar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Pasta med en enkel pastasås är mat som alltid uppskattas hemma. Och det är perfekt mat att laga om man vill passa på att äta lite mera vegetariskt! Och båda barnen åt varsin stor portion, vilket alltid är en bra recension. Här har jag gjort en linsbolognese på röda linser. Det är gott, nyttigt och skapligt billig mat. Vilken pasta man väljer att servera till är ju upp till var och en. Helt vanlig, fullkornspasta eller kanske någon bönpasta? Faktiskt så åt jag quinoa till och det var också supergott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det jag ibland saknar med vegetariska såser är att man inte har det där djupet som det kan bli när man använder kött. Även om jag liksom inte tycker om själva smaken av kött. Men det fixade jag den här gången faktiskt. Genom att använda både balsamvinäger och Tamarisoja. Då fick linsbolognesen ett annat djup, mera smak liksom! Så det kommer jag definitivt använda även framöver i min matlagning.
Just nu sitter jag på Loppikontoret och arbetar, vi ska ha lite sommaravslutning i eftermiddag. Så mysigt! Känns helt galet att skolorna slutar i morgon. Jag känner att det är en hel del jobb kvar att få undan innan någon form av semesterkänsla infinner sig! Men jag har cirka två veckor kvar nu, sen blir barnen hemma på heltid resten av sommaren. Även om jag har en del jobb inbokat under sommarlovet så får det lösa sig.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Allra godast är det att äta detta dagen efter. När det liksom har stått till sig över natten. Ett annat alternativ är att göra detta i en Crock Pot. Då får liksom såsen stå många, många timmar och gotta till sig på låg värme.


Jag tycker just linser behöver riktigt lång tid i en slökokare för att gå klart. Därför är detta perfekt mat att köra igång tidigt på morgonen och så är det klart när man kommer hem efter arbetet sen!

Linsbolognese:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 stora morötter
2 fp krossade tomater
torkad oregano
torkad timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 dl balsamvinäger
1 msk tamarisoja
svartpeppar
salt
2 dl röda linser
ca 4 dl vatten
färsk basilika
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek detta mjukt i en gryta. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka på medelvärme några minuter.
Grovriv morötterna och låt de steka med i grytan. Ha sedan i krossade tomater, oregano, timjan, biljon, balsamvinäger, soja, salt, peppar, linser och vatten. Låt allt koka under lock tills linserna mjuknat helt, ca 20-30 minuter Tillsätt ev mer vatten om såsen känns för tjock.
Finhacka färsk basilika och blanda i när såsen kokat klart.
Servera pasta, quinoa eller grönsaker till.

Ett perfekt alternativ till klassisk köttfärsås <3

2
4

Hirsgröt med stekt banan

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ni som hängt med ett tag här på Linnéas Skafferi vet vid det här laget att jag gillar frukost. Skulle jag inte ha hela familjen att ta hänsyn till har jag inga som helst problem med att äta frukost till både frukost, lunch och middag. Enligt mig är det få saker som slår en riktigt lyxig frukost nämligen. Och med lyxig menar jag inte att det är den mest extravaganta frukost man kan komma på. Nej jag tänker på frukostar som det faktiskt ligger lite kärlek bakom. Och precis så ät det med den här frukosten.
I morse bestod nämligen frukosten av hirsgröt med stekt banan, vanilj, jordnötssmör och hasselnötter. Det var nästan så att jag hade kunnat servera den som dessert!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag valde jag att koka gröt på hirs. Det är ett glutenfritt sädesslag från Kina. Faktiskt ett av de allra äldsta vi har. Det är rikt på magnesium, fosfor, zink, järn och vitamin B6.
Jag gillar att variera min gröt. Därför blir det ibland havregrynsgröt, ibland gröt på steel cut oats, vissa gånger rågflingsgröt och när barnen får bestämma- mannagrynsgröt. Men det tycker jag mest är bukfylla. Däremot har jag serverat både gröt gjord på hirs och på steel cut oats och båda barnen har verkligen gillat det. Jag gissar att det beror på att gröten kokas i annat än vatten och då påminner lite om mannagrynsgröt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hirs tycker jag blir allra bäst om man blötlägger över natten. Det blir lite mindre tungt för magen då upplever jag. Dessutom blir gröten mycket lättare att koka om de små grynen legat i vatten ett par timmar innan. Jag mäter bara upp hur mycket gryn jag ska koka på, slår över vatten och låter det stå i kastrullen över natten, På morgonen häller jag sedan av vattnet och mäter i rätt mängd vätska. Koktiden brukar kortas och det blir snällare för magen.


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ett trix jag ofta tar till för att få riktigt god gröt är att koka den lite längre, fast på låg värme. Då blir gröten sådär härligt krämig och god!
Just idag smaksatte jag min gröt med vanilj, men det går precis lika bra att ha i lite kanel. Eller varför inte kardemumma. Så här på sommaren är man kanske inte jättesugen på varm gröt, men den här tycker jag smakar precis lika bra ljummen eller nästan kall.
Gröten toppade jag som sagt med stekta bananer. Alltså det är bara för gott! Vi har inte så ofta sylt hemma, så då är det perfekt att bara steka på ett par bananskivor om man vill ha lite sötma i gröten. Sedan hade jag i en klick jordnötssmör och strödde lite hasselnötter över. Perfekt med lite extra energi på morgonen så man står sig fram till lunch!

Hirsgröt med stekta bananer, 2 port: 
1 1/2 dl hirs
2 dl vatten
ca 4 dl havremjölk (eller annan mjölk, jag tycker en växtbaserad blir godast till)
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 bananer
lite kokosolja att steka i
jordnötssmör
hasselnötter
Blötlägg gärna rätt mängd hirs över natten i vatten. Häll av vattnet och slå på nytt. Tillsätt mjölk, vanilj och salt.


Låt allt puttra i cirka 10 minuter. Rör med jämna mellanrum. Låt gärna gröten stå kvar och svälla lite under lock när den kokat klart. Du kan behöva tillsätta lite mer vätska då.
Dela bananerna på längden. Stek i kokosolja.
Servera gröten med stekta bananer, en  sked jordnötssmör, hackade nötter och valfri kall mjölk.

1
6

World Meat Free Week-5 vegetariska recept

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Den här veckan är det World Meat Free Week.Ett initiativ som du kan läsa mer om här. En vecka för att belysa vad bara ett par vegetariska middagar i veckan kan göra för skillnad. Både för miljön och dig själv!
Och jag tänkte att Linnéas Skafferi kan ju inte vara sämre. Därför kör vi 5 vegetariska recept denna vecka. Fint va? Själv lagar jag varken nöt, fläsk eller fågel hemma. Det har liksom bara fasats ut ur mitt liv. Fisk tycker jag fortfarande är gott så det äter jag gärna. Jag försöker också välja mjölkprodukter med omsorg. Jag tycker att dom som vill äta kött självklart ska fortsätta göra det, men kanske ska man tänka till både en och två gånger på vilket slags kött man väljer att äta. Jag tror inte på förbud, eller att stoppa in någon i ett fack. Allt är inte svart eller vitt.
Först ut är en riktig familjefavorit. Nämligen vegetarisk lasagne med halloumi.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Sötpotatis är något vi gillar hemma hos oss. Oavsett om den bakas i ugn, används i grytor eller som här- i grönsaksbiffar. Perfekt sommarmat om du frågar mig!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Tycker man det är svårt att servera vegetarisk mat utan att familjen ska rynka på pannan? Ja men gör en soppa! Den här linssoppan kan ätas både varm och kall, därför passar den perfekt så här på sommarhalvåret. Gör ett gott bröd till. Jag gör alltid lite extra mycket och fryser in i matlådor. Guld värt att ta fram när man inte orkar laga mat!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Inte behöver man avstå att äta tacos bara för att man väljer bort kött! Nej om jag får säga det själv så blir den här tacoröran mycket godare än den klassiska på köttfärs. Här har det ju dessutom blivit en härlig tacotårta av det hela! Det här har jag serverat till både barn , vuxna och tonåringar och inte en enda har noterat att den var utan kött!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Lite pilligt, men ack så gott! Jag älskar vietnamesiska sommarrullar. Så fräscht och gott. Dessutom är det perfekt bjudmat! Gör i ordning alla ingredienser och låt gästerna själva göra sina rullar. Superenkelt att göra vegetariskt och sen kan var och en välja om man vill ha koriander i eller inte 🙂

Hur ser det ut hemma hos er? Äter ni mycket vegetariskt? 

3
0