Vegetariska köttbullar med ajvarsås

vego, ajvarsås
Köttbullar är perfekt vardagsmat. Eller hur? Oavsett om man gör vegetariska köttbullar, vanliga köttbullar eller kanske grönsaksbollar. Så är det vardagsmat som tilltalar de flesta. Får man dessutom ösa på massa god sås, ja då har man inte mycket att klaga på! Idag har jag gjort en variant på mina vegetariska julköttbullar. Det är precis samma grund, men jag har smaksatt lite annorlunda och sedan har jag överöst mina vegetariska köttbullar med ajvarsås. Hur gott som helst!
vego, ajvarsås
 
Just nu har jag förflyttat mig till vardagsrummet en stund. Kaoset i köket där jag annars brukar sitta är totalt. En dag hemma med receptskapande och fotografering brukar resultera i det. Men det hoppas jag hinna ta tag i om en stund. Jag måste säga att det var otroligt skönt att få sjunka ner i soffan en stund, med datorn i knät och en orimligt stor kaffe på soffbordet. Man kan lugnt säga att vardagslivet kom med buller och bång efter denna långa sommar. Men jag gillar det. Jag älskar att jobba mycket och ha saker att göra.
Idag var jag med Axel en liten stund i skolan, helt galet att min lilla pojke börjar ettan idag. Betydligt större för mig än för honom. Efter 30 minuters presentation av fröken och prat om vad alla gjort under sommarlovet var det fler barn som lite otåligt undrade när dom egentligen skulle få börja jobba?
-Blir det ingen matte idag?!
Helt underbart att höra ändå.
Idag tar mamma med sig barnen hem från stan, och sedan är det bara att packa fotbollsgrejerna och åka till säsongens första fotbollsträning med Axel. Alltså jag undrar vad vi skulle göra utan mina föräldrar. Vi får så otroligt mycket fin hjälp från dom. Utan den uppbackningen skulle vi fasiken inte få ihop vardagen känner jag!
vego, ajvarsås
Köttbullarna då. Dom gör du enkelt i en matberedare. Rullar med blöta, kalla händer till fina bollar. Steker i en stekpanna och ställer åt sidan. Sedan gör du såsen i samma stekpanna, låter den liksom koka ihop sig rejält.  Lägg i de vegetariska köttbullarna i såsen och rör om ordentligt. Servera med nykokt pasta, massor av parmesan och basilika. Sjukt gott! Och vill du inte ha vegetariska köttbullar kan du ju såklart ta dina favoritköttbullar bara. Det är inte så knussligt!
Vegetariska köttbullar, ca 40 st:
2 dl solroskärnor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl svarta bönor
3 ägg
1 1/2 – 2 dl ströbröd
1 msk paprikapulver
1 knippe basilika
salt
Lägg solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint mjöl. Skala och skär löken grovt. Ha i den tillsammans med vitlök och mixa tills löken är finfördelad.
Tillsätt sköljda svarta bönor. Pulsera mixern ett par gånger så att bönorna mosas. Tillsätt ägg, ströbröd (mängden ströbröd beror på hur stora ägg du har, känns smeten alldeles för lös, tillsätt lite mer ströbröd.), kryddor och basilika.
Blanda till en slät smet. Låt stå och svälla ca 15 minuter.
Blöt händerna med kallt vatten och forma smeten till bollar. Skölj av händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar smeten mindre. Stek i en stekpanna i en klick smör tills de fått fin stekyta och är genomvarma.
 
Ajvarsås:

2 vitlöksklyftor
ca 400 g krossade tomater
2 dl ajvar
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
färsk basilika
Pressa vitlöken och stek den mjuk i lite olja, Tillsätt krossade tomater, ajvar, buljong och balsamvinäger. Låt koka ihop till såsen tjocknar. Smaka av med svartpeppar och finhackad färsk basilika. Lägg i de vegetariska köttbullarna i ajvarsåsen. Servera med kokt pasta.
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annie
5 år sedan

Jag tycker din blogg är supertrevlig och får många nya tips på vardagsmat! Jag har dock det tråkiga problemet att ha riktigt dåligt med pengar så lite förslag på BILLIG mat skulle var trevligt. Nästa månad ska jag försöka klara mig på 500 kr så det är välbehövliga tips:) T

lax i citronsås, fisk i ugn

Nästa inlägg

5 recept på god vardagsmat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x