Tårta med Polly

pollytårta, tårta, cake, polly
 
Igår var ingen vanlig dag, nej det var vår älskade Isacs födelsedag. Tänkt att det var 4 år sedan vi var på väg till Västerås för att shoppa, men kom hem med en liten lillebror istället (alltså jag visste ju att jag var gravid och så…). Ett litet barn som vände totalt upp och ner på vår värld. Eller han vänder fortfarande upp och ner på våra dagar. Alla som har träffat detta bestämda lilla yrväder förstår..
Så här till sin 4-årsdag önskade han sig en tårta med Polly, för det är hans morfars favoritgodis! I present önskade han sig endast en snowboard och en radiostyrd bil. Det där med snowboard strök vi direkt. Ungen har ju inte ens stått på ett par skidor en gång. Men en fin radiostyrd bil låg i paketet från hans mormor och morfar. Så lyckan var ändå total igår.pollytårta, tårta, cake, polly
Ingen av mina barn tycker speciellt mycket om grädde. Vilket ofta kan försvåra det här med att baka tårta. För i de flesta tårtor är det någon form av grädde. Därför valde jag att spackla tårtan med ett tunt, tunt lager grädde och dekorerade sedan med grädde och pollyfluff, som tårtan är fylld med. Jag hade lite svårt att komma på något som just Polly skulle passa bra att ha ihop med. Så jag fyllde helt enkelt tårtan med två lager pollyfluff. Och så blev det ju himla enkelt också. Det gillar jag.
pollytårta, tårta, cake, polly
Jag testade att göra en tårtbotten med 3 lika. Alltså först mäter man upp ägg i ett glas. Sedan har man upp lika mycket socker i ett annat glas och sist lika mycket mjöl i ett tredje glas. Funkade riktigt bra. Det blev en fluffig och lätt tårtbotten. Så det kommer jag garanterat göra igen!
Eftersom vi inte var så många som skulle äta tårta igår när han fyllde valde jag att göra en lite mindre tårta. Ändå blev det rätt mycket tårta över! Jag använde en form som var ca 16 cm. Det blir en söt, liten men rätt hög tårta av den. Skulle jag göra en form i 20-22 cm skulle jag nog öka antalet ägg till 6 och då ta i 3 tsk bakpulver.
Pollytårta:
3 ägg
strösocker
vetemjöl
potatismjöl
kakao
1 1/2 tsk bakpulver
Ställ upp tre lika glas. Mät upp 3 ägg i det ena. Häll sedan upp lika mycket socker som ägg i det andra. I det tredje glaset har du i 1/3 vetemjöl, 1/3 potatismjöl och sedan 1/3 kakao. Men i alla tre glas är det samma mängd ingredienser.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjöl och kakaoblandingen tillsammans med bakpulvret i äggsmeten. Rör till en jämn smet. Smör och bröa en form. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 30 minuter. Kolla med sticka så att kakan är klar.
pollyfluff:
5 dl vispgrädde
400 g polly (300 till fyllning och resten till dekoration eller att äta upp!)
2 msk kakao
Blanda grädde och Polly i en kastrull. Värm upp grädden, den får inte koka. Rör tills all Polly har smält, det tar sin lilla tid., Vispa ner kakao.
Låt svalna helt i kylen, gärna över natten. Vispa sedan upp till ett krämigt fluff.
 
extra grädde till dekoration
 
Dela tårtbottnarna i 3 lika bottnar. Lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Pensla bottnen med lite O´boy. Det gör tårtan extra saftig. Spritsa ut ett lager pollyfluff, Upprepa med resterande bottnar. Vispa lite grädde lätt och bred ut som ett tunt lager över hela tårtan. Låt gärna stå kallt en timme eller två.
Klicka ut pollyfluff på sidorna av tårtan och bred ut med hjälp av en liten spatel eller liknande. Gör sedan lika med lättvispad grädde. Tänk att du lite slarvigt skall spackla tårtan. Dekorera tårtans ovansida med spritsad pillyfluff, strössel, Polly och ljus.
 
Klart!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
5 år sedan

Kan jag göra tårtan dagen innan?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anna
5 år sedan

Hej,
Ja det kan man absolut göra!

Sandy
Sandy
1 år sedan

Hej Linnéa!
Kan du vara snäll och skicka helt recept, vill baka till flera.
Tack,

gurkmeja, ingefära, smoothie, förkylning

Nästa inlägg

Förkylningssmoothie med gurkmeja

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x