ANNONS

Krämig pepparkaksglass- utan glassmaskin

I annonssamarbete med Dansukker
krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glassIdag tänkte jag bjuda på ett av mina favoritrecept, nämligen en krämig pepparkaksglass. En glass som du gör helt utan glassmaskin. Bra va! Jag gillar recept som du enkelt kan förbereda i god tid och sedan bara ta fram när man ska fika eller när det är dags för dessert. Jag har smaksatt glassen med pepparkakor, för det finns knappt något mer juligt än det, eller hur?

Den här glassen går egentligen under namnet semifreddo, vilket betyder halvfryst. Och precis så blir den här glassen. Den blir inte alls hård och isig. Utan len, mjuk och helt underbar god!

 krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass

Tyvärr kan just glass lätt bli lite isig. Sådär så att iskristaller bildas. Men för att förhindra detta brukar jag använda mig av glykossirap från Dansukker när jag gör glass. Glykossirap är en slags sirap som utvinns ut vetestärkelse och är en blandning av olika sockerarter.
Den passar även bra att ha i när man kokar kola. Och det för att motverka att kolan kristalliserar sig och blir grynig.
 

Istället för vanligt strösocker testade jag att göra den här glassen på farinsocker. Det är ett slags socker jag starkt förknippar med julen. Då min mormors syster Barbro alltid bakade ett bröd som det var farinsocker i. Farinsocker har en mörk. lite karamellig ton som passar utmärkt ihop med pepparkakssmaken.
Men visst är det lite fascinerande det där, hur smaker och dofter kan väcka minnen till liv. Att det faktiskt räcker med att jag tittar på den där förpackningen med farinsocker för att jag ska komma ihåg hur Barbro alltid kom på julafton och hade ett par limpor bröd med sig?
 
Här hittar du fler av Dansukkers härliga produkter.
krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass
Jag tycker den här glassen blir absolut godast om man serverar lite syrliga lingon till. Det blir en perfekt kombination med allt det söta från glass och pepparkakor. Plus att det blir otroligt vackert!

Krämig pepparkaksglass:
4 ägg
1 dl farinsocker
1 dl glukossirap
4 dl vispgrädde
200 g pepparkaksdeg
pepparkakor och lingon till dekoration
Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggulor, farinsocker och glukossirap pösigt i en bunke. Vispa grädden tjock i en annan. Vispa sist upp äggvitorna. Grovriv  ner pepparkaksdegen i äggulorna och rör i grädden. Vänd sist i de uppvispade äggvitorna. Fyll en avlång form (en brödform fungerar fint) med glassmeten. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i cirka 4 timmar. Efter 1 timme, krossa pepparkakor och strö över den halvfrusna glassen. Fortsätt sedan att frysa glassen i minst 3 timmar till.
Tag ut glassen cirka 30 minuter innan servering. Strö över krossade pepparkakor och lingon.

Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en kommentar <3

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Erika
Erika
5 år sedan

Kan man skippa glukossirapen? Det är inget jag använder till något annat, så den kommer bara bli stående och bli gammal 😀

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Erika
5 år sedan

Ja man kan ha i lite honung om man vill. Annars är flaskorna med glukossirap ganska små, och håller länge.

saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt

Nästa inlägg

Saffransbröd med vit choklad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x