Saffransbröd med vit choklad

saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt
Nu börjar det närma sig. Liksom på riktigt. Nu känner man, att det inte är långt kvar till ju. För i morgon är det lucia och det är ju liksom lite av ett landmärke. Har man tagit sig förbi lucia, ja då är det snart jul!
Och självklart är det fritt fram att äta hur många lussekatter man vill den 13 december. Jag vet att det är lite som att svära i kyrkan. Men helt vanliga lussekatter, det är inte min grej. Det är lite torrt och tråkigt tycker jag. Dom kan vara goda när de precis svalnat så mycket att man kan äta dom. Men sen. Mest torrt.
Istället brukar jag göra saffransbröd med någon form av fyllning. Hemma hos oss har den här varianten på saffransbröd med vit choklad blivit en tradition vid det här laget och ett måste till jul!
 
saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt
De är dessutom ruskigt lättbakade och går fortare än att stå och snurra lussekatter.
Släkten önskar sig alltid dessa bullar till julafton. Så för att slippa stå där dagen innan jul och baka (eller behöva tina upp redan gräddade bullar) brukar jag baka en omgång så här lagom till lucia. Istället för att låta bullarna jäsa en andra gång och sedan grädda dom, klär jag en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och placerar sedan ut ett gäng bullar i formen. Täck med plast och in i frysen. På julaftons morgon tar jag sedan fram formen och låter bullarna tina i rumstemperatur. När vi klarat av all julmat brukar det vara lagom att pensla bullarna, strö över pärlsocker och sedan grädda hela formen. Till kaffet sedan har bullarna svalnat och vi kan få nygräddat saffransbröd med vit choklad på julafton. Hur underbart som helst! Jag har gjort så här i flera år nu och det fungerar toppenbra!
Saffransbullar med vit choklad, ca 50 st:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna helt.
Smula ner jästen i en degbunke och slå degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 200°C. Låt svalna på galler.
Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!
 
Till helgen tänkte jag samla alla mina bästa saffransrecept i ett inlägg. Men tills dess kanske ni vill kolla in mina släta bullar med vit choklad. Dom är också supergoda!

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emilie
5 år sedan

Takk for kjempefin blogg 🙂

Barbro
Barbro
5 år sedan

Hittade ett recept också med vit choklad samt aprikosmarmelad som också var jättegott för jag tycker som du att lussekatter kan bli torra.
Ha nu en fortsatt fin lucia.

Knäck

Nästa inlägg

Recept på klassisk knäck

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x