ANNONS

Morot och blomkålssoppa med superkryddor

 I annonssamarbete med Kockens Kryddormorot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor

Jag har sagt det förr, men jag säger det igen: Varför äter jag inte soppa oftare? Det är ofta billigt att laga, du kan göra mycket av det, det är lättlagat och du har en finfin anledning att äta bröd till maten. Så många fördelar! Kanske blir år 2019 året då jag inför soppa en gång i veckan här hemma? Vem vet? Idag har jag kokat en helt underbart god morot och blomkålssoppa som jag kryddat upp med massa härliga superkryddor från Kockens kryddor.
morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Många får för sig att kanel endast hör hemma i bakverk eller på risgrynsgröten. Men faktum är att jag använder nog kanel oftare i maten än när jag bakar. Det piffar upp vilken tråkig köttfärssås som helst! Eller vegosås med för den delen! Så självklart hade jag lite av Kockens ekologiska kanel även i min soppa. Förutom kanel har jag även haft i Kockens cayennepeppar, gurkmeja och ingefära. Alla de här kryddorna räknas som superkryddor, vilka är perfekt att boosta maten med!
morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Jag gillar att Kockens kryddor har etikett även på locket som talar om vad som finns i burken. Det underlättar verkligen i kryddskåpet!
Förutom finfina kryddor hittade jag även sesamfrön i Kockens sortiment. Och självklart var jag tvungen att baka bagels till min soppa. Jag gjorde en stor omgång som jag frös in. Jag frös även in soppan som blev över efter dagens middag. Vilket innebär att jag när som kan plocka fram bagels och soppa ur frysen till lunch eller middag här framöver. Vilken lyx!
Det här blir ingen rinnig och tunn grönsakssoppa. Nej det här blir en krämig och härlig soppa som håller dig mätt, tack vare kokosmjölken.
Morot och blomkålssoppa, 6 port:
1 kg morötter
1 gul lök
olja att steka i
1 blomkålshuvud
3 tsk Kockens ekologiska kanel
1/2 tsk Kockens ekologiska cayennepeppar
2 tsk Kockens gurkmeja
1 tsk Kockens ekologiska ingefära
1 grönsaksbuljongtärning
vatten
400 ml krämig kokosmjölk
citron
salt
Skär ner morötterna i slantar. Skala och hacka löken. Fräs lök och morötter i lite olja. Skär ner blomkålen i mindre buketter och låt steka med morötterna tillsammans med alla kryddor. Tillsätt buljong och vatten så att det precis täcker grönsakerna. Låt koka i cirka 10 minuter eller tills morötterna mjuknat.
Häll upp soppan i en blender och mixa helt sätt. Tillsätt kokosmjölken och blanda. Smaka av med saft från citron och salt.
 
Bagels, ca 12 st:
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung
14 dl vetemjöl special
vatten till kokning
äggvita till pensling
sesamfrön till dekoration
 
Värm vattnet till fingervarmt, ca37 grader. Smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen i ca 5 minuter i maskin. Degan ska bli ganska kompakt. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 12 bitar. Rulla antingen ut varje degbit och nyp ihop dem till ringar, eller forma degbitarna till platta bullar och stick fingret igenom. Svinga degen sedan runt fingret tills en bagel har formats. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter på en plåt.
Koka upp minst 3 l vatten i en kastrull och säng ner ett par degringar i taget i vattnet. Låt dom koka i cirka 2 minuter per sida. Låt sedan degringarna torka på en kökshandduk. När alla bagels kokat, lägg upp dom på en plåt och pensla med uppvispad äggvita. Strö över sesamfrön. Grädda i 25 minuter i 225°C
 
Gillar du soppa? Eller äter du det endast om du också får pannkaka till?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
quorngryta, curry, vegan, vego

Nästa inlägg

Currygryta med quorn

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x