Currygryta med quorn

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hello onsdag!
Jag sitter här i köket och ska precis till att svänga ihop ett sjukt gott nötsmör. Receptet kommer upp här på bloggen senare under veckan, jag lovar! Men först tänkte jag att vi skulle prata om det här: currygryta med quorn.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När jag valde att sluta äta kött började jag utesluta kött från nöt och fläsk.

Men åt fisk och kyckling. Under året som gått har jag valt att även sluta äta kyckling. Jag tycker för det mesta att det inte smakar gott. Eller det kanske snarare är tanken på att det är kyckling som jag äter, som gör att det inte smakar gott.
Anledningen till att jag från början valde att sluta med nöt och fläsk var att jag inte gillade smaken. Smaken av kött liksom. Så under det senaste året har jag valt att inte heller äta produkter som vegofärs eller quorn. Just för att det ska efterlikna smaken av kött. Men efter att ha levt på kikärtor, linser och fisk under ett år ungefär känns det nu ok att börja stoppa in lite sådana produkter. Dels för att underlätta lagningen av vardagsmat till familjen. Men också för att jag tycker att det smakar bra nu. Som om jag behövde starta om mina smaklökar lite det här senaste året.


Sen vill jag också slå ett slag för att det faktiskt kan underlätta för dig som vill få både dig och familjen att äta mer vego.

En currygryta med quorn skiljer sig väldigt lite från en currygryta med kyckling. Förutom det uppenbara då. Men hade jag inte sagt något här hemma är jag tveksam till om någon märkt speciellt stor skillnad faktiskt.
Jag kryddade min currygryta med massor av härliga kryddor. Jag brukar köpa en fin ekologiskt curryblanding och ha som bas. Sedan tillsätter jag lite annat beroende på. Vill man ha mer hetta- ja då åker det i lite chili. Men vill man ha det mer kryddigt, då har jag i lite ingefära.
För att mildra alla kryddiga toner brukar jag ha i en skvätt kokosgrädde. Nu pratar vi inga stora mängder. 1 dl räcker fint. Bara så att du får en härligt krämig känsla.
Det här är en enkel och lättlagad middag som du har klar på mindre än 30 minuter. Hur bra som helst!
Currygryta med quorn, 4 port:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk tomatpuré
2 msk curry
1 tsk ingefära
1 fp Quorn i bitar (300 g)
2 tsk grönsaksbuljong
vatten
ca 1 dl kokosgrädde
salt & svartpeppar
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär ner morötterna i små bitar (ju mindre bitar, ju fortare går middagen att laga). Stek på medelvärme i lite olja tills löken och morötterna mjuknat något. Tillsätt tomatpuré, curry, ingefära och quorn. Fortsätt steka på medelvärme ett par minuter. Slå på vatten så att det knappt täcker quorn och morötter. Lägg i buljongen Låt allt koka utan lock i cirka 5 minuter eller tills morötterna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt kokosgrädde och smaka av med salt & svartpeppar.
Vi toppade grytan med hackade jordnötter, persilja och serverade kokt råris, rödkål och grönkålsblad till.
Lättlagad och god vardagsmat, precis som jag gillar det!
Vill man i all fall äta kyckling, så går det självklart bra att byta ut quorn mot kyckling. Se bara till att kycklingen blir ordentligt genomstekt!

2
35

5 recept som passar i matlådan


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej och glad måndag på er!
Känner ni måndagspeppen? Jag ska ärligt erkänna att det hade varit fint med en dag helg till. Det hade inte gjort något, även om jag längtat till jobbet. Den här veckan tycker jag vi kickar igång med 5 recept som passar i matlådan. Nu har vi snart tagit oss igenom hela januari. Jag har köpt lunch 3 gånger. Resten av dagarna har jag ätit matlåda. Det känns fint för plånboken ändå.
Det finns ju mat som passar bättre i matlådan än annan mat. Som de flesta grytor, gratänger och soppor. Det brukar bli fin matlådemat. Och såklart klassikern köttfärssås. Den blir oftast så mycket godare om den fått stå till sig över natten. Men jag tycker att även vegetariska varianter mår fint av att ätas dagen efter. Som min sötpotatis och pumpagryta.  Perfekt att ha med i matlådan!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som jag skrev tidigare, gratänger. Det är finfint mat att ha i matlådan. Här har jag min vegetariska lasagne som gör sig otroligt bra i matlådan. Just lasagne fungerar fint att frysa in också. Därför gillar jag att laga extra mycket och lägga ett par lådor i frysen. Det är så fint att kunna ta fram när tiden är knapp!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En storfavorit hemma hos oss är min stroganoff med halloumi och morot. När jag lagar den vet jag att barnen alltid äter bra! Och blir det något över- ja då blir det fint i lunchlådan!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En av mina favoriträtter är utan tvekan den här marockanska grytan. Den har jag bjudit på både till vardags och fest. Perfekt om man ska bjuda många på mat då den är enkel att laga till många!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag var ensam med grabbarna  från torsdag till söndag då Sebastian var i Sälen. Så på lördagen åkte jag, barnen och några vänner till oss till Avesta och badade. När vi kom ut från badhuset hade mamma skickat meddelande och frågade om vi ville att hon skulle laga en paj till oss som vi bara kunde hämta upp och äta hemma. Vilken lyx alltså!!
Barnen åt hur mycket paj som helt. Det lilla som blev kvar åts upp till kvällsmat igår. För även paj är en sådan där perfekt maträtt som passar att äta i matlåda tycker jag. Och har man inte möjlighet att värma pajen passar många pajer att äta kalla också.
Den här pajen har jag gjort på tomater och västerbottenost. Så otroligt god!
Hur tänker ni kring lunch och matlådor? Är det något ni är för eller gillar ni bättre att köpa lunch?

1
12

Apelsinsallad med pistagenötter

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Visst är det fint med alla härliga citrusfrukter som finns just nu? Hemma hos oss har vi frossat i både venliga apelsiner och blodapelsiner den senaste tiden.
Och frågan är om det finns något härligare än att göra en fin apelsinsallad på de goda citrusfrukterna? När jag var barn var det ganska vanligt att vi åt fruktsallad. Men det har liksom fallit bort lite. Men här om dagen tog jag och gjorde en härlig fruktsallad som jag serverade en klick vaniljkvarg till. Barnen tyckte det var supergott! Ett perfekt mellanmål/efterrätt eller varför inte till fredagsmyset imorgon?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag gillar verkligen färgen på blodapelsiner. Så makalöst vackert med alla nyanser och toner av rött! Helt fantastiskt vad naturen faktiskt kan skapa!
Ibland kan dock apelsiner vara aningens sura eller bittra. Ska man då ha dom i en apelsinsallad kan man ringla lite honung över. Hur gott som helst. Vill man kan man även droppa i lite apelsinblommsvatten.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag toppar gärna min apelsinsallad. Antingen med mynta eller citronmeliss. Men idag hade jag bara persilja hemma. Och vet ni, det fungerade också. Om man bara finhackar det riktigt får du den där härligt gröna, fräscha smaken. Så gott!
Apelsinsallad med pistage:
4 apelsiner (gärna olika sorters)
honung
apelsinblomsvatten
1 dl pistagenötter
färsk citronmeliss/persilja/mynta
Skala och skiva apelsinerna tunt. Lägg upp på ett fat. Värm honung så att den blir rinnande, tillsätt lite apelsinblomsvatten och ringla detta över apelsinerna. Toppa med hackade pistagenötter och grönt.
Servera med lite glass, en klick kvarg eller bara precis som det är. Till fredagsmys blir det garanterat fruktsallad hemma hos oss.
Jag hoppas ni alla får en fin torsdag. Här åker Sebastian upp till Sälen, så jag och grabbarna har en hel helg ensamma framför oss. Vi har planerat en tur till Avesta badhus, men annars ligger även denna helg helt fri och oplanerad framför oss. Så fint <3

Här i Sala har det hänt en riktigt hemsk händelse under gårdagskvällen.

Så jag vill bara passa på att uppmana er alla att kramas lite idag, var lite extra snäll mot människorna runt omkring dig och var rädda om varandra. <3

1
6