Currygryta med quorn

quorngryta, curry, vegan, vego
Hello onsdag!
Jag sitter här i köket och ska precis till att svänga ihop ett sjukt gott nötsmör. Receptet kommer upp här på bloggen senare under veckan, jag lovar! Men först tänkte jag att vi skulle prata om det här: currygryta med quorn.
quorngryta, curry, vegan, vego
När jag valde att sluta äta kött började jag utesluta kött från nöt och fläsk. Men åt fisk och kyckling. Under året som gått har jag valt att även sluta äta kyckling. Jag tycker för det mesta att det inte smakar gott. Eller det kanske snarare är tanken på att det är kyckling som jag äter, som gör att det inte smakar gott.
Anledningen till att jag från början valde att sluta med nöt och fläsk var att jag inte gillade smaken. Smaken av kött liksom. Så under det senaste året har jag valt att inte heller äta produkter som vegofärs eller quorn. Just för att det ska efterlikna smaken av kött. Men efter att ha levt på kikärtor, linser och fisk under ett år ungefär känns det nu ok att börja stoppa in lite sådana produkter. Dels för att underlätta lagningen av vardagsmat till familjen. Men också för att jag tycker att det smakar bra nu. Som om jag behövde starta om mina smaklökar lite det här senaste året.
quorngryta, curry, vegan, vego
Sen vill jag också slå ett slag för att det faktiskt kan underlätta för dig som vill få både dig och familjen att äta mer vego. En currygryta med quorn skiljer sig väldigt lite från en currygryta med kyckling. Förutom det uppenbara då. Men hade jag inte sagt något här hemma är jag tveksam till om någon märkt speciellt stor skillnad faktiskt.
Jag kryddade min currygryta med massor av härliga kryddor. Jag brukar köpa en fin ekologiskt curryblanding och ha som bas. Sedan tillsätter jag lite annat beroende på. Vill man ha mer hetta- ja då åker det i lite chili. Men vill man ha det mer kryddigt, då har jag i lite ingefära.
För att mildra alla kryddiga toner brukar jag ha i en skvätt kokosgrädde. Nu pratar vi inga stora mängder. 1 dl räcker fint. Bara så att du får en härligt krämig känsla.
Det här är en enkel och lättlagad middag som du har klar på mindre än 30 minuter. Hur bra som helst!
Currygryta med quorn, 4 port:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk tomatpuré
2 msk curry
1 tsk ingefära
1 fp Quorn i bitar (300 g)
2 tsk grönsaksbuljong
vatten
ca 1 dl kokosgrädde
salt & svartpeppar
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär ner morötterna i små bitar (ju mindre bitar, ju fortare går middagen att laga). Stek på medelvärme i lite olja tills löken och morötterna mjuknat något. Tillsätt tomatpuré, curry, ingefära och quorn. Fortsätt steka på medelvärme ett par minuter. Slå på vatten så att det knappt täcker quorn och morötter. Lägg i buljongen Låt allt koka utan lock i cirka 5 minuter eller tills morötterna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt kokosgrädde och smaka av med salt & svartpeppar.
Vi toppade grytan med hackade jordnötter, persilja och serverade kokt råris, rödkål och grönkålsblad till.
Lättlagad och god vardagsmat, precis som jag gillar det!
Vill man i all fall äta kyckling, så går det självklart bra att byta ut quorn mot kyckling. Se bara till att kycklingen blir ordentligt genomstekt!

35
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Angelica Karlsson
Angelica Karlsson
5 år sedan

Ska testas! Blev så glad när jag såg att den var vego ! Jag blev också vegetarian för 1.5 år sen pga samma anledning du beskriver… idag äter jag inge kött,fisk eller fågel… kan inte äta soyakorv eller de färdiga soyabullarna fortfarande… men om jag gör egna biffar osv med anammas formbara färs blir de en helt annan smak 😊

Elin
Elin
5 år sedan

Älskar de lila naglarna till kålen i bilden! De är de små detaljerna som gör det 🙂

Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

Nästa inlägg

5 recept som passar i matlådan

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x