Sallad i säsong- Treveckorssallad

inlägget innehåller annonslänkar 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej onsdag,
Åter igen startade vi dagen med -20°C. Vi har verkligen riktig, riktig vinter nu. Min pappa började prata om odlingsplaner får året. Just nu känns det så långt borta. Men visst längtar man efter nyskördade, smakrika grönsaker så här års? Jag har i stort sett slutat köpa blaskiga tomater och vattnig gurka som fraktats långt för att komma till vår del av världen. Istället fokuserar vi på att äta mer rotfrukter, kål och baljväxter. Jag vet att det kan låta fruktansvärt tråkigt och trist (inte i mina öron då jag ääälskar rotfrukter, kål och baljväxter..) Men man kan tillexempel göra en trevekorrsallad och på det viset ställa fram en sallad i januari som är baserad på svenska råvaror. En sallad som är helt i säsong, trots att vi har 60 cm snö och många, många minusgrader. Fiffigt va?


Här har jag helt enkelt tagit rödkål. vitkål och morötter. Något vi äter mycket av hemma men som jag tycker är otroligt tråkigt att stå och riva eller skiva varje dag. Tar man och blandar iordning den här salladen kan man lätt plocka fram färdig sallad ur kylen lagom till middagen är klar. I originalreceptet ska det vara socker i. Vilket har en konserverande effekt och gör att salladen håller i tre veckor. Men här räcker den aldrig ens EN vecka. Så jag hoppar helt enkelt över det i mitt recept.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Andra grönsaker som finns svenskodlade och är i säsong under februari är:

 • Brysselkål
 • Grönkål
 • Jordärtskocka
 • Kålrot
 • Lök
 • Morötter
 • Palsternacka
 • Potatis
 • Rotselleri
 • Rödbetor
 • Rödkål
 • Vitkål

Förutom alla färska grönsaker så är ju även frysdisken full av svenskodlade grönsaker. Vilket vi lite lätt glömmer bort. Så ta en sväng förbi frysdisken nästa gång du handlar!
När det kommer till olika salladssorter så finns det en hel del som odlas här i Sverige under vintern. Läs på påsarna och välj i så stor utstäckning du kan svenskodlat. Jag brukar tänka att kortare transporter, mindre bekämpningsmedel och fler arbetstillfällen här hemma i Sverige ändå måste vara sådant som rättfärdigar att det odlas i växthus och inte på friland. Fast jag tänker kanske fel där?


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Tyvärr så odlade jag ingen persilja förra året. Vilket var synd, för det är så fint att ha i frysen och sedan piffa upp det mesta med. Så jag fick fuska lite och köpa färsk, men importerad. Men vet ni, det är ok. En sak min mamma försökte lära mig när jag var tonåring är att allt inte är svart eller vitt. Och det kan man applicera på ungefär allt här i livet. Bara för att man tänker på miljön betyder det inte att vi inte äter bananer hemma hos oss. Eller köper importerad persilja. Men fram tills förra veckan har vi enbart köpt svenskodlade äpplen tillexempel. Och valt bort de importerade. Man måste liksom börja någon stans och tänka att lite är betydligt bättre än inget.
Nästa vecka tänkte jag skriva ett helt inlägg om det här med vad man själv, som den lilla människan kan göra för att tänka på miljön. Har du några bra tips? Lämna gärna en kommentar till det här inlägget!

När jag gör min treveckorssallad gör jag ofta en stor burk som står hemma i kylen, men sen är det fiffigt att göra en lite mindre burk att ta med och ställa i kylen på jobbet. På det viset behöver man inte släpa med sig sallad till lunchen varje dag. Fiffigt va?


För att få till så fina morötter som ni ser på bilden har jag använt min nya grönsakssvarv! Alltså perfekt när man ska göra en stor omgång sallad som den här!

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
ev färsk persilja
1 1/2 dl olja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljongpulver
svartpeppar

Svarva kål och morötter, eller riv morötterna och skiva kålen fint, gärna med en mandolin. Jag använde min nya grönsakssvarv. Finhacka persiljan
Lägg allt i en stor skål och blanda om ordentligt.. Ha upp i väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och låt stå i kylen. Salladen är som allra godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

Perfekt att förbereda på söndagen, så har du smidigt en sallad att ta fram under veckan!

5
47

Fira NUTELLADAGEN, med 11 goda receptHej tisdag och hej NUTELLADAGEN! Alltså vissa temadagar är faktiskt aningens bättre än andra, eller vad säger ni? Jag tog och letade i arkivet, och hittade inte mindre än 11 sjukt goda recept med nutella. Allt för er mina vänner <3
Först ut är mina så fina nutellagrottor. Sådär löjligt lättbakade och så goda! Ni måste testa dom!

Photographer: Sebastian Niemi CaAlltså nutellabullar. Det var Isac önskade sig chokladbullar till sitt kalas för något år sedan. Och vad passade då bättre än att göra nutllabullar? Så gott!


Har man lite ont om tid är den här nutellakladdkakan perfekt att svänga ihop! Den görs dessutom bara på 3 ingredienser! Fiffigt va?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Sommarens stora favorit blev ändå nutelladipp!

 Perfekt att servera istället för efterrätt. Ladda upp med olika sorters kex, frukt och annat som är gott. Doppa sedan alla godsaker i nutelladipp. Bästa avslutet på en god middag, eller istället för lördagsgodis!


De här så raringarna är perfekt att baka med barnen. Eller när man bara vill göra något enkelt och gott.
Jag brukar skära dom i småbitar, så de passar perfekt till en kopp kaffe eller så. Men självklart kan du göra större rutor, om du känner för det 🙂


Jag är ganska konservativ av mig när det kommer till semlor. Men när jag väl hade testat att göra en nutellasemla så fick jag faktiskt ändra mig. Har ni inte gjort dessa än så måste ni prova! En helt oemotståndlig kombination <3


En söt liten dessert gör du enkelt av smördeg och nutella. Jag gjorde frasiga små smördegshjärtan som jag fyllde med nutella. Perfekt att bjuda på till alla <3-dag! Eller varför inte ikväll!


En solklar favorit är nutella-cupcakes! Så enkla att baka och väldigt goda! Jag hade en period då jag bakade väldigt mycket cupcakes och då stod de här väldigt högt på listan bland favoriterna!


Vill man inte köpa färdig nutella är det väldigt enkelt att göra själv! Och det blir betydligt nyttigare då jag valt att inte tillsätta något vitt socker i min hemgjorda nutella. I de kommande två recepten har jag använt mig av denna hemgjorda nutellan. Vilket gör dessa varianter till ett bra alternativ till dig som inte gärna äter så mycket socker!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Fina små nutellabollar fyllda med bra energi! Lika gott till en kopp kaffe som när humöret och energin dalar framåt eftermiddagen! Nu var det riktigt länge sedan jag gjorde dessa, får nog bli en omgång i veckan. Så goda 🙂

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nutella och bärsmoothie– ett perfekt sätt att få i sig sin dagliga dos av nutella! Perfekt att göra till frukost eller mellanmål då den hemgjorda nutellan ger bra med energi och mättar fint i stora som små magar!

Nu hoppas jag ni får en fin tisdag. Här gick vi från -20°C igår till töväder idag. Och ute vräker snön ner. Vintern har verkligen ett rejält grepp om oss just nu!

1
1

Middag på 30 minuter-5 enkla recept

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej måndag!
Är ni insnöade eller har ni klarat er? Vi startade dagen med -20°C och ganska trötta barn. Men det är väl så måndagar kan vara ibland. Vid frukosten i morse försökte jag få ur barnen vad de ville äta i veckan. Men det är lika omöjligt hos oss som hos de flesta andra barnfamiljer. Jag funderar på om jag ska göra en tavla där jag skriver upp massa rätter. Och varje söndag får alla ringa in varsin maträtt. Jag tror det kan vara svårt för barnen att bara ur hjärnan komma på något sådär. Kanske kan det hjälpa oss. Vad tror ni?
Idag innehåller veckans mat: middag på 30 minuter-5 enkla recept. Jag älskar sånna matlistor! För jag vill att vardagsmaten ska gå fort och vara enkel. Under veckan ska jag läsa på lite om food prepping. Och kanske blir det ett projekt jag tar tag i nästa helg. Vi får se.
Men först ut denna vecka är den här otroligt goda currygrytan jag gjorde förra veckan. Jag gjorde den på quorn, ett utmärkt sätt att få familjen att äta vegetariskt utan att det behöver vara så stora förändringar i maten liksom. Vill man hellre använda kyckling går det såklart också bra.


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Lax i vitlöksås, en middag där allt lagas i en och samma stekpanna. Hur smidigt som helst då jag inte bara gillar lättlagad mat, jag ogillar även att diska. Så den här rätten har många fördelar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Att forma lite färs till biffar och steka är inget stort projekt. Men något jag ibland drar mig för.

Konstigt nog. För jag vet att 1: hela familjen kommer äta. 2: det är inte speciellt jobbigt och tar inte lång tid. Här har jag stekt kål till Det går såklart bra att servera med pasta, potatis eller vad man helst föredrar. Jag gjorde mina biffar på vegetarisk, formbar färs. Också ett tips till er med familjer som är lite skeptiska till det här med vegomat.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Pasta, pasta, pasta. Du älskade vardagsmat som så ofta är en räddare i nöden. Vi äter inte pasta speciellt ofta hemma. Jag har det liksom som lite nödmat. Antingen för att jag måste laga något snabbt och enkelt. Eller när kyl och frys ekar tomma och jag inte har en aning om vad jag ska laga. Då passar det fint att laga en  linsbolognese av det som finns hemma helt enkelt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan av barnens favoriter är min stroganoff med morötter och halloumi. Ja och ska vi vara ärliga så är det en favorit hos oss vuxna också. Jag gör den lite olika varje gång, men utgår alltid från det här receptet. Min fina bloggkollega Agnes hade tillexempel tillsatt kikärtor också när hon lagat det. För att få upp proteinhalten lite. Det ska jag testa nästa gång!

Har ni några säkra kort ni lagar när maten ska gå fort och gå hem hos hela familjen?

1
2