Sallad i säsong- Treveckorssallad

inlägget innehåller annonslänkar 

treveckorssallad utan socker
Hej onsdag,
Åter igen startade vi dagen med -20°C. Vi har verkligen riktig, riktig vinter nu. Min pappa började prata om odlingsplaner får året. Just nu känns det så långt borta. Men visst längtar man efter nyskördade, smakrika grönsaker så här års? Jag har i stort sett slutat köpa blaskiga tomater och vattnig gurka som fraktats långt för att komma till vår del av världen. Istället fokuserar vi på att äta mer rotfrukter, kål och baljväxter. Jag vet att det kan låta fruktansvärt tråkigt och trist (inte i mina öron då jag ääälskar rotfrukter, kål och baljväxter..) Men man kan tillexempel göra en trevekorrsallad och på det viset ställa fram en sallad i januari som är baserad på svenska råvaror. En sallad som är helt i säsong, trots att vi har 60 cm snö och många, många minusgrader. Fiffigt va?
treveckorssallad utan socker
Här har jag helt enkelt tagit rödkål. vitkål och morötter. Något vi äter mycket av hemma men som jag tycker är otroligt tråkigt att stå och riva eller skiva varje dag. Tar man och blandar iordning den här salladen kan man lätt plocka fram färdig sallad ur kylen lagom till middagen är klar. I originalreceptet ska det vara socker i. Vilket har en konserverande effekt och gör att salladen håller i tre veckor. Men här räcker den aldrig ens EN vecka. Så jag hoppar helt enkelt över det i mitt recept.
treveckorssallad utan socker
Andra grönsaker som finns svenskodlade och är i säsong under februari är:

 • Brysselkål
 • Grönkål
 • Jordärtskocka
 • Kålrot
 • Lök
 • Morötter
 • Palsternacka
 • Potatis
 • Rotselleri
 • Rödbetor
 • Rödkål
 • Vitkål

Förutom alla färska grönsaker så är ju även frysdisken full av svenskodlade grönsaker. Vilket vi lite lätt glömmer bort. Så ta en sväng förbi frysdisken nästa gång du handlar!
När det kommer till olika salladssorter så finns det en hel del som odlas här i Sverige under vintern. Läs på påsarna och välj i så stor utstäckning du kan svenskodlat. Jag brukar tänka att kortare transporter, mindre bekämpningsmedel och fler arbetstillfällen här hemma i Sverige ändå måste vara sådant som rättfärdigar att det odlas i växthus och inte på friland. Fast jag tänker kanske fel där?
treveckorssallad utan socker
Tyvärr så odlade jag ingen persilja förra året. Vilket var synd, för det är så fint att ha i frysen och sedan piffa upp det mesta med. Så jag fick fuska lite och köpa färsk, men importerad. Men vet ni, det är ok. En sak min mamma försökte lära mig när jag var tonåring är att allt inte är svart eller vitt. Och det kan man applicera på ungefär allt här i livet. Bara för att man tänker på miljön betyder det inte att vi inte äter bananer hemma hos oss. Eller köper importerad persilja. Men fram tills förra veckan har vi enbart köpt svenskodlade äpplen tillexempel. Och valt bort de importerade. Man måste liksom börja någon stans och tänka att lite är betydligt bättre än inget.
Nästa vecka tänkte jag skriva ett helt inlägg om det här med vad man själv, som den lilla människan kan göra för att tänka på miljön. Har du några bra tips? Lämna gärna en kommentar till det här inlägget!

När jag gör min treveckorssallad gör jag ofta en stor burk som står hemma i kylen, men sen är det fiffigt att göra en lite mindre burk att ta med och ställa i kylen på jobbet. På det viset behöver man inte släpa med sig sallad till lunchen varje dag. Fiffigt va?
För att få till så fina morötter som ni ser på bilden har jag använt min nya grönsakssvarv! Alltså perfekt när man ska göra en stor omgång sallad som den här!

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
ev färsk persilja
1 1/2 dl olja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljongpulver
svartpeppar

Svarva kål och morötter, eller riv morötterna och skiva kålen fint, gärna med en mandolin. Jag använde min nya grönsakssvarv. Finhacka persiljan
Lägg allt i en stor skål och blanda om ordentligt.. Ha upp i väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och låt stå i kylen. Salladen är som allra godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

Perfekt att förbereda på söndagen, så har du smidigt en sallad att ta fram under veckan!

47
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pia Svensson
Pia Svensson
5 år sedan

Hejsan!
Älskar dig och denna sida <3<3<3<3<3
Jag vill tipsa er om länkar som gör att jag sparar mycket pengar varje månad.
Här shoppar jag allt från mode, märkeskläder, skönhet, hälsa och inredning.
Hoppas det funkar för dig/er med!!!! Kramar <3<3<3
Campadre:
https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817
Lyko:
https://referme.to/9vACAmo
Best secret:
https://www.bestsecret.se/r.htm?rc=K5UKQ33DLZE4S&c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration
Refunder:
http://www.refunder.se/b/Spara50

Jennifer
Jennifer
5 år sedan

Hej!
Kan jag använda fryst persilja? Hur funkar det att svarva kål?
Mvh Jennifer

LENA
LENA
5 år sedan

Är det olivolja du använder? Mvh Lena

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  LENA
5 år sedan

Ja, jag brukar använda olivolja 🙂

Linnéa, stolt bonde från Småland
Linnéa, stolt bonde från Småland
5 år sedan

Helt rätt tänkt där med att välja svenskt! Det borde alla göra i Sverige! Då får man kvalité med omtanke om sin närhet och hälsa! Kom ihåg att lantbruksdjur har det bäst i Sverige!

nutellagrottor, småkakor, nutellakakor

Nästa inlägg

Fira NUTELLADAGEN, med 11 goda recept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x