Pots de Crème

Pots de Crème chokladpudding
Hej sista torsdagen i februari. I morgon välkomnar vi mars med öppna armar va? Mars räknas ju som en av vårmånaderna, men råkade snegla på vädret inför kommande vecka. Och där pratades det om -13 grader här igen. Så våren får visst vänta lite på sig ändå.
Nog om vädret. Idag tänkte jag tipsa er om om sådan där ruskigt enkelt och fantastiskt god efterrätt. Som går på ett litet kick att göra, men smakar gudomligt! Nämligen Pots de Crème. Man kan säga att det är en lite snyggare och mer världsvan kusin till den klassiska chokladpuddingen. Så långt ifrån färdigt pulver i påse som vispas i mjölk som du kan komma. Och så otroligt mycket godare.
Pots de Crème chokladpudding
Idag har vi tillbringat denna härliga sportlovsdag på Kokpunkten. Vi tog det tidiga passet och var där redan 8.30. För er som inte varit på Kokpunkten kan jag berätta att det är Sveriges första actionbad och det ligger i Västerås. Gillar man bad och full fart kan jag varmt rekommendera det. Själva badet är toppen, men på minussidan är att man inte får ta med sig eget fika/matsäck in. Och att det tog evigheters evighet att beställa lunch idag. Så mitt tips är att försöka äta lunch innan, eller efter att alla andra gör det! Barnen smet upp till sina rum nu när vi kom hem, Sebastian intog soffan och jag passar på att jobba lite innan jag ska in och träna en sväng. Alla rätt nöjda med dagens aktivitet tror jag!
Har ni testat på Kokpunkten någon gång? Vad tyckte ni?
Pots de Crème chokladpudding
Ska ni bjuda på något mumsigt i helgen, då tycker jag ni ska testa dessa. Pots de Crème går att smaksätta precis hur man vill. Med kaffe, med apelsin, lakrits eller varför inte lite härlig ingefära. Ta det ni gillar bäst, eller gör dom helt naturella med bara härlig chokladsmak! De behöver sin lilla stund i kylen för att bli riktigt bra, minst två timmar. Men gärna ännu längre om möjlighet finns. Så detta är en dessert som du gärna kan göra en hel dag i förväg.
Jag fyllde upp min chokladkräm i små, fina kaffekoppar. Då räckte det precis till 6 koppar. Receptet går självklart bra att dubblera om man vill ha till flera!
 

Pots de Crème, 6 små koppar:
2 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
3/4 dl socker
3 äggulor
150 g choklad (jag tog hälften mjölkchoklad och hälften 70% choklad)
Blanda mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Låt sjuda upp.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt cirka 1 dl av den varma grädd-och mjölkblandningen i äggen. Rör om ordentligt. Häll sedan äggblandningen ner i kastrullen. Sätt tillbaka på värmen. Rör om konstant med en träslev tills såsen tjocknar något. Det tar cirka 3-5 minuter.
Sila såsen genom en finmaskig sil . Hacka chokladen och blanda i den. Blanda samman allt med en ballongvisp till en glansig, tjock smet. Fördela i 6 små kaffekoppar. Slå varje kopp i bordet så att alla luftbubblor försvinner ur chokladkrämen.
Ställ in i kylen i minst 2 timmar, men gärna över natten. Tag fram i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering. Toppa med lättvispad grädde, färska bär, maränger, hackade nötter eller annat gott!
En perfekt liten dessert som passar gott efter maten!
8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma Thun
5 år sedan

Sedan mitt jobb även började innefatta drift av badhus så har jag och barnen pkg på många studiebesök 🙂 Kokpunkten var vi på i somras och efter att ha läst så mycket om det hade vi kanske orimliga förväntningar. Nytt och häftiga banor var det ju men också ganska steril känsla och lite ”mysigt”? Vilket är annars ert favorit bad? Spännande att höra…

Linnéa Seidel
Svara på  Emma Thun
5 år sedan

Kan hålla med dig. Lite sterilt, men mina barn tycker det är riktigt skoj. Men jag tror vi alla tycker Gustavsvik i Örebro är bättre. Har ni varit dit?

frukostgröt, gröt, mellanmål

Nästa inlägg

Vaniljgröt med nötsmör

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x