Vaniljgröt med nötsmör

frukostgröt, gröt, mellanmål
Hej tisdag! Vilken helt fantastisk dag det varit idag. Årets varmaste dag om jag hörde rätt! Ja alltså vi är ju i slutet på februari bara, så det är ju inga supertemperaturer vi pratar om. Men strålande sol och 10°C ute är ju inte helt fel.
I morse började vi dagen med vaniljgröt här hemma. Det är familjens nya favorit. Och med familjen menar jag Isacas.  Han har haft som utgångsläge att han bara tycker om risgrynsgröt och mannagrynsgröt. Tyvärr (för Isacs skull) är det grötsorter jag inte tycker vi behöver äta allt för ofta här hemma. Men så kom han ner i köket en dag och sa att han ville ha gröt. Så då provade jag att koka vaniljgröt. Tänka sig, han åt och tyckte det var godare än mannagrynsgröt till och med!
frukostgröt, gröt, mellanmål
Nu är ju inte vaniljgröt något revolutionerande på något vis alls. Men precis som mannagrynsgröt kokas den på mjölk, vilket gör den mycket krämigare. Tack vara vaniljen får den även en söt och fin ton. Som verkligen passade min lilla herre i smaken.
Jag brukar antingen koka gröten på enbart havregryn eller så blandar jag i lite steel cut oats.
frukostgröt, gröt, mellanmål
Vi fortsätter att mysa på här hemma under veckans sportlov. Barnen var hos min mamma en stund mitt på dagen där dom både bakade chokladbollar, var ute i solen och fick tid att ta det lugnt en stund inne framför tv’n.
Planen var att åka till Romme på torsdag, men barnen ville hellre åkta till Kokpunkten. Och vi lät faktiskt dom bestämma. Så på torsdag får vi antagligen brottas med alla andra sportlovsfirare i Västerås, men hoppas vi får en fin dag ändå.
frukostgröt, gröt, mellanmål
Gröten går såklart fint att smaksätta med annat än just vanilj. Både kardemumma och ingefära kan vara gott. Vill man göra gröten extra lyxig så låter man grynen ligga i blöt i kastrullen över natten. Då blir den ännu mer krämig och mycket godare tycker jag. Vill du tillföra ännu mer krämighet i gröten är det gott att mosa i en banan när du kokat klart den.
Jag burkar som sagt blanda i lite steel cut oats ibland. För jag gillar texturen av det. Men det går jättebra att bara koka på havregryn. Vi använder bara havremjölk här hemma, för jag tycker det är allra godast!
Vaniljgröt 2 portioner:
2 dl havregryn (byt gärna ut ca 1 dl mot steel cut oats)
ca 5 dl valfri mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
nötsmör, blåbär, mjölk och solroskärnor att toppa med
 
Lägg gärna grynen i en kastrull och slå på vatten. Låt stå över natten. Häll sedan av vattnet och koka gröten enligt nedan.
Blanda havregryn och ev steel cut oats i en kastrull, slå på ca 4 dl valfri mjölk. Rör i vanilj och salt. Låt allt koka upp. Rör om ordentligt, sänk värmen och låt gröten sjuda under lock i cirka 7 minuter. Späd eventuellt med mer mjölk och gröten känns för tjock.
Toppa med valfritt nötsmör, färska bär, solroskärnor och kall mjölk.

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
tunna pannkakor

Nästa inlägg

7 goda sportlovsrecept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x