Mango Curd

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hello friends! Skiner solen hos er också? Här började dagen strålande fint för ena halvan av familjen, medan den andra fick en tuff start. Jag passade på att ta en promenad med hunden när familjen lämnat huset, så skönt att komma ut på morgonen och röra sig. Solen sken och det var bara helt underbart. Men stackars Sebastian hade haft en riktigt, riktigt tuff lämning på förskolan med en otroligt ledsen Isac. Som gråtit helt hysteriskt. Det skär ju verkligen i hjärtat. Tänkt, att efter 3 år på samma förskola är han fortfarande helt hysterisk ibland. Även om det som tur är inte händer allt för ofta nu.
Så idag har mammahjärtat och tankarna varit med Isac mer än vanligt på förskolan när jag jobbat. Men, jag fick ändå ordning på receptet jag velat dela med mig av till er under en längre tid nu. Ett recept som passar perfekt så här till påsk! Nämligen mango curd. Som lemon curd, fast på mango istället. Jag har smaksatt den med både apelsinblomsvatten och citron, vilket gör att du får en otroligt smakrik, blommig, fruktig och fräsch curd. Hur gott som helst!Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har faktiskt två härliga recept här inför påsk som innehåller just mango curd, så jag tyckte det var bäst att liksom börja med det receptet. Mango curd passar precis som lemon curd perfekt till att ha som fyllningar i tårtor eller andra desserter, eller varför inte till dina tjusiga scones om du bjuder på afternoon tea i påsk. Jag och Sebastian pratade just om det igår. Man behöver ju inte alltid ställa till med värsta påskmiddagen för att man ska ses i påsk. En lättare lunch eller lite fika fungerar precis lika bra. Huvudsaken är att man får träffas.

Mongo Curd:

400 g  mango i bitar
1 dl strösocker
saft från 1 citron
2 msk apelsinblomsvatten
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
50 g smör

Lägg mangon, socker, citron och apelsinblomsvatten i en kastrull. Låt allt koka tills mangon är mjuk. Mixa helt slätt med en stavmixer. Tag av lite av mangopurén och rör ut maizena i det, häll sedan tillbaka detta i purén. Rör i äggen, ett i taget under konstant omrörning. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt purén sjuda tills den tjocknat. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten. Sila purén genom en finmaskig sil. Ha i smöret och låt det smälta helt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer apelsinblomsvatten och citron. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna i kylen.


Håll utkik här framöver för fler härliga påskrecept!

1
3

Ugnsbakad aubergine fylld med paprikaröra, quinoa och ost

inlägget är ett annonssamarbete med Kockens kryddor

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Det finns en fråga som jag starkt ogillar att få, för att jag helt omöjligt kan svara på den. Och det är vilken min favoiträtt är. Att arbeta med det jag gör, och inte ha en maträtt som är ens favorit känns lite konstigt. Men, receptet jag ska dela med mig av idag, det är min favorittyp av mat. Jag älskar sådan här slags mat. Ugnsbakad aubergine fylld med paprikaröra, quinoa och ost. Kryddad med oregano, basilika och persilja. Sedan toppad med sesamfrön. Gott tillsammans med en härlig sallad som en vegetarisk huvudrätt, som del av ev stor härlig buffé, eller leta reda på riktigt små auberginer och servera dom som förrätt!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

I Sverige har vi ju historiskt varit ganska rädda för att krydda. I min mormors husmanskost används salt, svartpeppar och vitpeppar. Och på sin höjd lite buljong. I sig inget fel med det, jag älskar min mormors mat. Men det verkar som om vi fortfarande kryddar rätt så försiktigt här hemma. Vilket är synd, för kryddor lyfter ju verkligen maten!
Jag älskar att blanda både torkade och färska kryddor. För att de har så olika egenskaper. Som persilja, den tycker jag gör sig allra bäst som färsk, medan oregano har en mycket mer intensiv smak som torkad. Just torkad oregano används mycket här hemma i Sverige i rätter som pastasås och såklart den klassiska, på pizzan. Men jag älskar att använda oregano i andra rätter också. Kockens ekologiska oregano har verkligen massor med smak och går otroligt fint ihop med paprikasmaken i röran! Jag använder gärna  ekologiska kryddor i maten och tycker det är så bra att Kockens har ett sådant stort utbud av ekologiska kryddor. Dessutom gillar jag burkarnas utformning, där det sitter en etikett på locken som säger vad burkarna innehåller. Så fiffigt!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Man kan ju omöjligt låta bli att längta till sommarens alla grillkvällar när man skapar ett sådant här recept. Idag fick jag ugnsbaka min aubergine, men i sommar, då åker dom på grillen, vilket ger ytterligare smak åt maträtten!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Jag har smulat ner fetaost i quinoan, men du kan ta den ost du gillar allra bäst. Getost, smakrik prästost, parmesan. Whatever rocks your boat!
Ugnsbakad aubergine fylld med paprikaröra, quinoa och ost 4 st:
2 medelstora auberginer
olivolja
saft från 1/2 citron
salt
500 g grillad paprika
3 dl solroskärnor
1 näve färsk persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
citron
salt
2 port quinoa
innankråmet från den bakade auberginen
3 tsk Kockens ekologiska basilika
3 tsk Kockens ekologiska oregano
150 g fetaost (eller annan, smakrik ost)
valfri grön sallad
kockens svarta sesamfrön
färsk persilja
Dela auberginen på längden. Blanda samman olja, citron och salt. Pensla detta på auberginen, Lägg på en ugnsplåt och baka längst ner i ugnen i 180°C i cirka 35 minuter.
Mixa undertiden samman grillad paprika, solroskärnor, färsk persilja och vitlök. Ringla i olivolja och fortsätt mixa en stund till.


Smaka av med citron och salt.
Koka quinoa enligt anvsningarna på paketet. Gröp ur auberginen men se till att hålla skalet helt. Blanda innehållet med kokt quinoa, basilika oregano och smulad/riven ost.
Fyll aubergineskalen med quinoaröran varvat med paprikaröran. Toppa med grön sallad, svarta sesamfrön och finhackad färsk persilja.
Vilken är din favoritkrydda?

0
0

5 snabba recept med fisk

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Idag har det varit en sådan där dag när jag verkligen fått balansera det här med att vara en närvarande förälder och att hinna med sitt arbete. Isac har varit dålig i helgen och haft över 39 graders feber sedan i fredags i stort sett. Även om han vaknade feberfri idag så är det ju alltid bäst om dom får vara hemma en dag och ladda upp batterierna. Så ingen förskola för Isac. På Axels skola är det tradition att grädda våfflor på våffeldagen, så det hade jag anmält mig till, för att sedan kunna åka hem och jobba resten av dagen. Men det var bara att övertala en lätt tjurig Isac att följa med till skolan och grädda en hel drös med våfflor till alla barn. Sen kom vi aldrig därifrån för att precis när vi var klara med allt, då kom Isac på att han hon också ville äta. Väl hemma kände jag lätt stress över det här samarbetet som skulle bli klart under dagen. Men det var inte riktigt läge att sätta Isac framför tvn, då han ju spenderat hela helgen i soffan.

Så vi spelade ett par omgångar kort fram tills Axel kom hem med bussen. Då kunde jag äntligen passa på att jobba medan dom var ute och hoppade studsmatta. Sen var det dags att laga middag, ut med hunden och nu stjäl jag åt mig några minuter här vid datorn innan det är dags att få barnen i säng för kvällen. Men vissa dagar blir helt enkelt så här. Ett riktigt pusslande!
Idag tänkte jag tipsa er om 5 snabba recept med fisk. Fisk är så enkel mat att laga och passar fint både till vardag och fest.  Lax i vitlökssås passar perfekt att göra en stressig vardag, den tar inte ens 30 minuter att slänga ihop!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Nu är det nog fler än jag som längtar efter att ta fram grillen! Och då är det fint att göra fiskpaket. Perfekt att använda upp kokt potatis eller andra kokta rotfrukter om man har sedan tidigare middagar i veckan! Är rotsakerna redan kokta behöver fiskpaketen bara 20 minuter på grillen eller i ugnen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som bekant så gillar ju jag biffar och burgare. Fiskburgare är inget undantag. Lättlagad mat som passar fint såväl en vanlig onsdag som på helgen! Servera med hamburgerbröd, med en stor sallad eller i tillexempel pitabröd! MUMS!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan vardagsfavorit hemma hos oss är fiskgratäng. Klassisk husmanskost men här i en lite ny tappning. Som hela min familj verkligen brukar tycka om!


En fiskrätt som passar bra till helgen är ju fisktacos. Servera som hel middag eller varför inte som en enkel förrätt! Fisktacos med mangosalsa passar även bra att göra i mindre format och ha som ett matigt tilltugg på festen!
Puh, jag fick klart med hela inlägget innan det var dags för tandborstning och sagoläsning!
Imorgon hoppas jag på en lite lugnare dag, där allt är lite mer som vanligt!

0
1