Broccolipaj med fetaost

grönsakspaj
 
Hej soliga lördag!
Under flera år har jag knappt ätit en bit matpaj. Jag vet inte varför. Matpaj är ju så gott! Och lätt att variera. Dessutom har mina barn upptäckt tjusningen i paj. Men dom vill ha sin mormors ost och skinkpaj. Det är helt klart deras favorit och dom äter som hästar när hon bjuder på det.
I veckan passade jag dock på att göra en broccolipaj med fetaost. Så gott. Och jag tänkte att det faktiskt är en perfekt paj att ställa fram på påskbordet. Just broccoli i sig kanske inte är så himla upphetsande. Men tillsammans med smörstekt lök och vitlök, salt fetaost och lite vällagrad ost. Då blir det rena rama himmelriket faktiskt!
grönsakspaj
Alltså vilket härligt väder vi har haft idag. I skuggan och när solen går i moln, då är det lite kyligt. Men i solen är det underbart. Så idag har jag passat på att vårstäda och kantskära de flesta rabatter i trädgården. Allt medan Sebastian tog tag och röjde ur 1/3 av uthuset (ni vet där alla cyklar står, alla barnens uteleksaker frodas i hög och massa annat skräp som man bara ställer in. För man har utrymme.) och barnen hoppade studsmatta. Axel har haft sin kompis Johannes här under dagen och grabbarna njöt verkligen av att bara vara ute och ha det skönt! Som man ändå längtat till den här delen av året. Allt blir faktiskt lite enklare när barnen kan springa in och ut utan att massa tjocka jackor och stövlar ska tas på. Eller at någon fryser efter 10 minuter, när man väl fått ut alla.
Sen kom mina föräldrar ner hit och Johannes pappa kom för att hämta honom. Då passade vi på att fika rulltårta och glass i solen. Så härligt!grönsakspaj
Pajen har jag och Sebastian ätit av i flera dagar. Senast idag till lunch då jag även hade ett par fiskburgare kvar från gårdagens middag. Det blev riktigt, riktigt gott till min broccolipaj. Så jag kan tänka mig att pajen passar perfekt till påskbordet och kanske just till laxen. Mums!
Broccolipaj med fetaost:
deg:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2-3 msk iskallt vatten
Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl och salt. Arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Ha i vattnet, lite i taget tills degen går ihop. Plasta in degen och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.
Tag fram pajdegen och kavla ut till en rundel. Klä en rund pajform med löstagbar kant. Ställ in i frysen i cirka 15 minuter
Fyllning:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
500 g broccoli (fryst men tinad går bra)
1 msk buljongpulver
1 dl färsk persilja
150 g fetaost
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl vällagrad ost
svarpteppar
Skala och skiva löken fint. Skala och pressa vitlöken. Fräs mjukt på medelvärme i en klick smör. Skär ner broccolin i mindre bitar och låt den steka med så att det mesta av vätskan ångar bort. Spar ett par fina broccolibitar till dekoration.
Krydda med buljongpulver och finhackad persilja.
Fyll det kalla pajskalet med lök och broccoli. Smula över fetaosten. Blanda samman ägg, mjölk, ost och svartpeppar. Häll detta över broccolin. Skär ett par fina stjälkar av broccoli och lägg ut i ett fint mönster på pajen.
Grädda i 225°C i cirka 40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.
 
Vad har du helst i din matpaj?

36
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Barbro
Barbro
5 år sedan

Skaldjur eller köttfärs är även gott i matpajer.
Önskar dej en bra söndag.

Pia Svensson
Pia Svensson
5 år sedan

Hej!
Älskar dig och denna sida <3<3<3<3<3
Jag vill tipsa er om länkar som gör att jag sparar mycket pengar varje månad.
Här shoppar jag allt från mode, märkeskläder, skönhet, hälsa och inredning.
Hoppas det funkar för dig/er med!!! Kramar <3<3<3c3<3
Campadre:
https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817
Lyko:
https://referme.to/9vACAmo
Best secret:
https://www.bestsecret.se/r.htm?rc=K5UKQ33DLZE4S&c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration
Refunder:
http://www.refunder.se/b/Spara50

N
N
1 år sedan

Vad brukar du använda för ost mer exakt?😃

cheesecake i glas, lemon curd, efterrätt

Nästa inlägg

Dessert i glas till påsk

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x