ANNONS

Påskbuffé

I samarbete med Villa Puccini
paj, matpaj, villa puccini, påsk

Alltså nu är det inte alls långt kvar till påsk! Just påsken är min favorithögtid under året. Antagligen för att den är så fri, man firar liksom så mycket eller lite man vill. I min familj har vi inga speciella måsten eller maträtter som absolut ska ätas till påsk. Det enda som symboliserar påsken med min familj, det är att vi alltid lagar otroligt mycket mat. För alla har alltid olika önskemål som man gärna vill ha med. Så det slutar med en enda stor matfest liksom. Men vi vet att det att det alltid blir så. Eller, när jag tänker efter så har det inte med själva högtiden att göra. Det blir alltid så. Oavsett om vi det är jul, påsk eller bara en helt vanlig middag. Antagligen för att alla älskar att äta mat och vi är så många som även tycker om att laga maten.

 paj, matpaj, villa puccini, påsk

Men vill man hålla det lite mer hanterbart och slippa stå i köket flera dagar innan för att förbereda all mat, ja då har jag ett finfint tips. Man kan faktiskt väldigt enkelt göra en minibuffé med italienska toner – perfekt så här till påsk! En gudomlig paj med smak av ugnsrostade tomater, basilika, vitlök och mozzarella, ett bröd fyllt med pesto, bönsallad, kallskuret och kokta ägg. För ägg är kanske det enda som verkligen måste vara med på en påskmiddag? Eller vad säger ni? Men istället för de klassiska ägghalvorna har jag kokat äggen, delat dom, haft på flingsalt och krasse. Så fräscht och gott!

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

I det här inlägget fortsätter jag mitt härliga samarbete tillsammans med det toscanska vinet Villa Puccini. För några veckor sedan bjöd jag på underbara fyllda pastasnäckor i tomatsås som passar utmärkt till detta vin. Ett recept väl värt att testa även det under påskledigheten!
Men hur ska man då tänka när man bjuder på en buffé och vill servera vin till? Det finns ju så otroligt många smaker i en buffé. Kan verkligen ett vin passa till allt? Och det enkla svaret är: nej. MEN. Det finns ett par tips och trix!
Ta till exempel ägg, det är jättesvårt att matcha med vin. Men ändå väljer jag att ha det på mitt påskbord. För det finns ett par kompisar som gör att ägg och vin faktiskt går ihop!
  • ost
  • smör
  • grädde
  • lök
  • svamp
  • olivolja
  • vitlök
    Och ni hittar faktiskt allt utom svampen på min påskbuffé. Så tar du tillexempel en bit av ägget tillsammans med pajen (som innehåller både ost, smör, grädde, lök och vitlök) så kommer ägget inte alls stjälpa vinet. Men tar du en tugga av ägget och bara sköljer ner med vinet, då blir det kanske inte lika kul. Men testa gärna, för det är ett perfekt exempel på hur viss mat kan lyfta vinet, medan annan mat verkligen kan göra vinet till en mindre trevlig upplevelse!

pestobröd, villa puccini, påsk

Ett himla bra tips när det kommer till att få en middag att kännas lite extra, mer arbetad än en vanlig vardagsmiddag är att fylla ut med saker som bröd, röror, oliver, kallskuret, ostar- ja sådant som man kan sitta och småäta av. Men som faktiskt inte tar speciellt mycket tid och energi att fixa!

pestobröd, paj, påsk, villa puccini

Nu kanske ni tycker att baka eget bröd inte går under kategorin ”saker som inte tar lång tid att fixa”. Och det kanske det inte gör. MEN, ska ni baka ett slags bröd, gör då detta. Det är så otroligt lättbakat och blir gudomligt gott! Perfekt att sitta och dra små bitar av efter middagen tillsammans med ett gott glas vin!

paj, matpaj, villa puccini, påsk

Som jag skrivit tidigare så beskrivs det toscanska köket ofta som enkelt, men med vällagad mat. Där råvaror som inte alls behöver vara extraordinära får stå i fokus. Ta bönor till exempel, börjar man bara skrapa lite på ytan så hittar man tusentals recept med bönor. I grytor, i soppor, i röror och i sallader. Och självklart ville jag ha med bönor på min påskbuffé. Cannellinibönan är en av de vanligaste bönorna i det toscanska köket. Det är en vit, mild liten böna som passar utmärkt i en sallad!
Pestobröd 2 st:
50 g jäst
5 dl vatten
6 msk olivolja
1 tsk salt
1 nypa strösocker
ca 16 dl vetemjöl
1 burk (ca 185 g) grön pesto
Finfördela jästen i en bunke. Värm vatten och olja till 37°C och häll detta över jästen. Rör tills all jäst löst sig helt. Ha i salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut till en tunn rektangel och bred ut hälften av peston. Rulla till en rulle. Dela rullen längst med på mitten men låt degen fortfarande sitta ihop längst upp. Tvinna degen till en lång fläta. Vik in ändarna under brödet. Upprepa med den andra degbiten. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Värm ugnen till 275°C. Sänk till 225°C när du sätter in bröden. Grädda i cirka 25 minuter.
Tomat- och mozzarellapaj:
fyllning:
600 g blandade små tomater 1 zucchini
5 hela vitlöksklyftor
1 gul lök
olivolja
1/2 dl rött vin av toscansk karaktär salt & svartpeppar
Dela tomaterna och lägg ut på en plåt med snittytan upp. Skär zucchini i mindre bitar. Lägg ut vitlöksklyftorna hela, utan att skala dom. Skala och skiva löken tunt. Lägg på den på plåten. Ringla över rikligt med olja och vin. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka i 175°C i cirka 50 minuter eller tills det mesta av vätskan från tomaterna och zucchinin försvunnit.
pajskal:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
ca 2 msk iskallt vatten salt
Skär det kalla smöret i kuber. Blanda hastigt ihop med vetemjöl, vatten och salt till en pajdeg. Använd gärna matberedare om du har. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Kalva sedan ut degen till en cirkel på ett mjölat bord. Klä en rund form med löstagbar kant med pajdegen. Förgrädda pajdegen i 225°C i cirka 10 minuter.
äggstanning:
3 ägg
1 dl mjölk
2 dl grädde
salt & svartpeppar färsk basilika
1 dl riven välllagrad ost 250 g mozzarella
Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Smaka av med salt, svartpeppar och finhackad färsk basilika. Lägg i alla ugnsbakade grönsaker i det förgräddade pajskalet förutom vitlöksklyftorna. Tryck ur vitlöken ur skalet och fördela över tomaterna. Strö över den rivna osten och bitar av mozzarella. Slå sist över äggstanningen. Grädda i 225°C i cirka 40 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Bönsallad:
500 g haricots verts
1 dl svarta, urkärnade oliver 380 g cannellinibönor på burk olivolja
flingsalt
färsk basilika
Koka haricots verts i lättsaltat vatten i cirka 4 minuter. Hacka oliverna grovt och skölj bönorna noga. Blanda kokta haricots verts, oliver och bönor i en skål. Ringla över olivolja, flingsalt och finhackad färsk basilika.
Duka upp en fin påskbuffé av hembakat bröd, tomatpaj med mozzarella, ägg med krasse, bönsallad och ett glas gott rött vin, gärna av toscansk karaktär, och njut av påskledigheten.
Vad äter ni till påsk i år? Har ni några måsten som ni inte kan vara utan?
7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
falbygdens ost, påsk, sallad, primörer

Nästa inlägg

Vårprimörer med ostkräm

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x