ANNONS

Vårprimörer med ostkräm

I samarbete med Falbygdens Ost

falbygdens ost, påsk, sallad, primörer
Om det är en sak som jag uppskattar här i livet, så är det ost. Inte bara för att det är gott att ha på smörgåsen. Det är också en utmärkt ingrediens som sätter smak och ger liv åt vilket recept som helst. Det mesta blir faktiskt lite, lite godare om man tillsätter ost. Eller vad säger ni?
I vanliga fall river jag gärna långlagrad ost över en gratäng eller strör på pastan. Men idag har jag tagit osten till en helt annan nivå, och bjuder på ett recept som låter riktigt fancy, men faktiskt inte kräver speciellt mycket ansträngning. Ni vet, sån där matlagning som jag verkligen gillar! För hur gott låter det inte att bjuda på vårprimörer med ostkräm i påsk?
falbygdens ost, påsk, sallad, primörer
Jag har ugnsrostat sparris och små, späda morötter som serveras med mangold, rostade pinjenötter, krasse och så ostkrämen. Lättlagat och gott, men känns riktigt lyxigt. Gillar man bacon skulle det vara riktigt gott att knapersteka och smula över. För att göra det mer matigt skulle man även kunna ugnsrosta små potatisar och ha lite lax till.. Ja som ni hör är möjligheterna oändliga här. Passar fint som en enkel förrätt eller att ha som tillbehör till den stora påskmiddagen!
falbygdens ost, påsk, sallad, primörer
Till min ostkräm har jag använt Morfars Brännvinsost från Falbygdens, en hårdost som lagrats i 18 månader (även 12 månaders lagring av Morfars Brännvin fungerar bra). Det är en förädlad ost, smaksatt med ett kryddigt brännvin som verkligen ger en rund och fyllig smak. Visste ni att Falbygdens var först med att sprita ostar och skapade på det viset den första, äkta brännvinsosten? Alla Falbygdens långlagrade ostar är gjorda på svensk mjölk och lagras i deras mognadslager i Falbygden.
Om man nu mot all förmodan inte gillar brännvinsost finns även Falbygdens grevé, svecia, herrgård och prästost. Alla dessa ostar är långlagrade och passar utmärkt i detta recept! Vill ni läsa mer om Falbygdens alla goda ostar kan ni göra det här!
Just när ost ska vara en ingrediens använder jag gärna en lagrad ost med mycket smak. För det ger så mycket mer. Den ost som blir över passar perfekt att ha på smörgåsen eller ställa på ostbrickan. Och så här till påsk är det gott att byta ut den klassiska marmeladen mot lemon curd om du dukar upp en ostbricka efter maten!
falbygdens ost, påsk, sallad, primörer
I den här ostkrämen är det såklart själva osten som är smakbäraren, därför passar det utmärkt med en ost som har mycket smak och karaktär. För att lyfta smakerna ytterligare har jag haft i lite, lite citron, svartpeppar och färsk persilja. Osten i sig är ganska salt, men jag smakade ändå upp ostkrämen med en nypa flingsalt. Ostkrämen ska vara just som en kräm, tjock och fyllig. Får den stå i kylen över natten bör den gå att spritsa ut.
falbygdens ost, påsk, sallad, primörer
Vårprimörer med ostkräm, 4 port:

ostkräm:
1 dl vispgrädde
100 g Morfars Brännvinsost från Falbygdens
2 äggulor
2 dl ekologisk rapsolja
1 tsk citron
svartpeppar
flingsalt
färsk persilja
Värm grädden i en kastrull, riv osten och blanda i den i grädden. Tag av från värmen och rör tills all ost har smält. Ha upp i en rostfri tillbringare. Låt svalna.
Vispa upp äggulorna och rör ner i ostgrädden. Sätt i en mixerstav i botten på tillbringaren och börja mixa. Tillsätt oljan i en fin, tunn stråle och fortsätt mixa tills krämen tjocknat. Smaka av med citron, nymald svartpeppar, salt och finhackad persilja. Låt stå kallt till servering.
Ugnsrostade vårprimörer:
250 g färsk sparris
500 g små, späda morötter
olivolja
flingsalt
färsk persilja
50 g pinjenötter
krasse
65 g mangold
Bryt loss den nedre, lite träiga delen av sparrisen. Skölj och dela morötterna. Låt gärna lite av blasten sitta kvar. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över olja, flingsalt och finhackad persilja. Ugnsrosta i 225°C i cirka 30 minuter.
Torrosta pinjenötter gyllene i en medelvarm stekpanna.
Lägg upp mangold och primörer på ett fat. Toppa med krasse, pinjenötter och ostkrämen. Dekorera gärna med små penséer.
Det här receptet på ostkräm kommer garanterat gå varmt här hemma i vår och sommar!
 
Har ni något speciellt recept där ni gärna använder ost?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jane
5 år sedan

Falbygdens ostar överlag är awesome!!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Jane
5 år sedan

Men visst är dom!!

fryst cheesecake till påsk

Nästa inlägg

19 goda påskdesserter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x