Vårprimörer med ostkräm

I samarbete med Falbygdens Ost

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Om det är en sak som jag uppskattar här i livet, så är det ost. Inte bara för att det är gott att ha på smörgåsen. Det är också en utmärkt ingrediens som sätter smak och ger liv åt vilket recept som helst. Det mesta blir faktiskt lite, lite godare om man tillsätter ost. Eller vad säger ni?
I vanliga fall river jag gärna långlagrad ost över en gratäng eller strör på pastan. Men idag har jag tagit osten till en helt annan nivå, och bjuder på ett recept som låter riktigt fancy, men faktiskt inte kräver speciellt mycket ansträngning. Ni vet, sån där matlagning som jag verkligen gillar! För hur gott låter det inte att bjuda på vårprimörer med ostkräm i påsk?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har ugnsrostat sparris och små, späda morötter som serveras med mangold, rostade pinjenötter, krasse och så ostkrämen. Lättlagat och gott, men känns riktigt lyxigt. Gillar man bacon skulle det vara riktigt gott att knapersteka och smula över. För att göra det mer matigt skulle man även kunna ugnsrosta små potatisar och ha lite lax till.. Ja som ni hör är möjligheterna oändliga här. Passar fint som en enkel förrätt eller att ha som tillbehör till den stora påskmiddagen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Till min ostkräm har jag använt Morfars Brännvinsost från Falbygdens, en hårdost som lagrats i 18 månader (även 12 månaders lagring av Morfars Brännvin fungerar bra). Det är en förädlad ost, smaksatt med ett kryddigt brännvin som verkligen ger en rund och fyllig smak. Visste ni att Falbygdens var först med att sprita ostar och skapade på det viset den första, äkta brännvinsosten? Alla Falbygdens långlagrade ostar är gjorda på svensk mjölk och lagras i deras mognadslager i Falbygden.
Om man nu mot all förmodan inte gillar brännvinsost finns även Falbygdens grevé, svecia, herrgård och prästost. Alla dessa ostar är långlagrade och passar utmärkt i detta recept! Vill ni läsa mer om Falbygdens alla goda ostar kan ni göra det här!


Just när ost ska vara en ingrediens använder jag gärna en lagrad ost med mycket smak. För det ger så mycket mer. Den ost som blir över passar perfekt att ha på smörgåsen eller ställa på ostbrickan. Och så här till påsk är det gott att byta ut den klassiska marmeladen mot lemon curd om du dukar upp en ostbricka efter maten!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I den här ostkrämen är det såklart själva osten som är smakbäraren, därför passar det utmärkt med en ost som har mycket smak och karaktär. För att lyfta smakerna ytterligare har jag haft i lite, lite citron, svartpeppar och färsk persilja. Osten i sig är ganska salt, men jag smakade ändå upp ostkrämen med en nypa flingsalt. Ostkrämen ska vara just som en kräm, tjock och fyllig. Får den stå i kylen över natten bör den gå att spritsa ut.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vårprimörer med ostkräm, 4 port:

ostkräm:
1 dl vispgrädde
100 g Morfars Brännvinsost från Falbygdens
2 äggulor
2 dl ekologisk rapsolja
1 tsk citron
svartpeppar
flingsalt
färsk persilja
Värm grädden i en kastrull, riv osten och blanda i den i grädden. Tag av från värmen och rör tills all ost har smält. Ha upp i en rostfri tillbringare. Låt svalna.
Vispa upp äggulorna och rör ner i ostgrädden. Sätt i en mixerstav i botten på tillbringaren och börja mixa. Tillsätt oljan i en fin, tunn stråle och fortsätt mixa tills krämen tjocknat. Smaka av med citron, nymald svartpeppar, salt och finhackad persilja. Låt stå kallt till servering.
Ugnsrostade vårprimörer:
250 g färsk sparris
500 g små, späda morötter
olivolja
flingsalt
färsk persilja
50 g pinjenötter
krasse
65 g mangold
Bryt loss den nedre, lite träiga delen av sparrisen. Skölj och dela morötterna. Låt gärna lite av blasten sitta kvar. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över olja, flingsalt och finhackad persilja. Ugnsrosta i 225°C i cirka 30 minuter.
Torrosta pinjenötter gyllene i en medelvarm stekpanna.
Lägg upp mangold och primörer på ett fat. Toppa med krasse, pinjenötter och ostkrämen. Dekorera gärna med små penséer.
Det här receptet på ostkräm kommer garanterat gå varmt här hemma i vår och sommar!

Har ni något speciellt recept där ni gärna använder ost?

2
1

19 goda påskdesserter

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ok, håll i er, för här kommer ett maxat inlägg med ALL den inspiration ni behöver till påskens alla efterrätter och fikastunder! Jag har grävt och gått tillbaka i arkivet. Och det finns faktiskt en hel del här på bloggen som passar att bjuda på under denna härliga storhelg! Jag hittade inte mindre än 19 goda påskdesserter!
Redan nu kan du förbereda denna frysta cheesecake. Och när den väl ska ätas, ta fram den en stund innan så den hinner mjukna, sedan är det bara att dekorera och äta. SÅ smidigt och gott! Enklare påsktårta än så här kan man inte göra i påsk!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Baka påskens kanske sötaste cupcakes och dekorera med chokladharar eller gör fina små fågelbon som du fyller med chokladägg. Kul bakning att göra tillsammans med barnen så här på påsklovet!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Enkel påskdessert i glas, där du varvar en härligt god lemon curd med kaksmulor och en fluffig kräm. Så enkelt och så gott!


Gör en härlig pavlovakrans till påsk! Vackert att ställa fram på bordet och så gott!


Av alla olika efterrätter är det här nog min favorit ändå. En lättbakad ananaspaj passar perfekt att bjuda på så här under påsken!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Eller varför inte göra en riktigt maffig och god chokladtårta! Den här gör ingen besviken, jag lovar!Är du istället på jakt efter något litet och enkelt att avsluta påskmiddagen med, gör då små fina glas med vit chokladmousse och lemon curd! 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Pots de Creme, chokladpuddingens betydligt lyxigare kusin passar perfekt att bjuda på så här till påsk!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan favorit är den här frysta cheesecaken med daim. Härligt krämig och god som blir vacker när man dekorerar med färska bär och kanske lite påskgodis?

Sebastian Niemi-Carlsson


Snabb cheesecake i glas. Ett recept som är otroligt populärt här på bloggen och som ni gjort om och om igen. Passar självklart fint även till påsk!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En enkel jordgubbsdessert som är fräsch och riktigt lättgjord blir fint att bjuda på i påsk! De marinerade jordgubbarna är drömgoda och passar även bra till lite god vaniljglass!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


No bake snickerspaj, perfekt om du vill baka något utan ugn. Dessutom är den vegansk!


Sötsyrlig citronkladdkaka med vit chokladganache. Helt ljuvlig i all sin enkelhet! Så här till påsk skulle jag dekorera med lite fina chokladägg!Minipavlova med choklad. Gott, lättbakat och alltid lika uppskattat!


Fina citronrutor som du enkelt bakar till många i långpanna. Servera med en kula riktigt god vaniljglass och efterrätten är klar!


Ibland ska man inte krångla till det. Utan bara gå basic. Som med den här gudomliga citronkakan med vallmo. Servera med färska bär och en klick lättvispad grädde.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Eller varför inte bjuda på en härligt krämig morotstårta i påsk? Saftiga bottnar blandas med en härlig creme cheesefyllning. Så gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Den här mazarinkakan blev en riktig fullträff och passar perfekt till påskens alla fikastunder. Betydligt enklare att baka än vanliga mazariner som kan vara lite pilliga.Har du inte testat att göra vaniljrutor än så har du något helt magiskt framför dig. Baka dom gärna en dag i förväg så de hinner sätta sig ordentligt.

Det blev 19 härliga desserter och kakor som passar yppeligt att baka nu till påsk. Själv har jag ingen aning om vad jag ska göra. Under påsken ska jag stå får minst 2 efterrätter i alla fall. Och jag kan omöjligt välja vilken!

Vad bakar ni för gott i påsk?

0
107

13 lättlagade recept till påsk

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej och glad påskvecka!
Idag tänkte jag bjuda på ett maxat inlägg med inspiration till all den goda påskmat jag tänkt äta och laga till helgen! Faktiskt så kommer hela veckan här på Linnéas Skafferi. Som vanligt blir det kanske inte klassisk påskmat, men ändå mat som passar utmärkt att äta till denna högtid! Men först ut, 13 recept till påsk!
En middag är ingen middag utan bröd? Eller? Jag är ingen hejare på att baka matbröd. Men just focaccia är en kär favorit som dessutom är riktigt lättbakat och räcker till många!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så här års är potatisen inte speciellt rolig. Ska man äta färskpotatis är den garanterat importerad. Men det finns små knep man kan ta till för att piffa upp den tråkigaste av potatisar. Nämligen genom att göra krossad potatis i ugn. MUMS MUMS!
Sugen på mer potatisinspiration? Kolla då in de här 5 potatisrecepten!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En klassisk västerbottenpaj är väl ändå ett måste till alla stora svenska högtider? Eller? Nja kanske inte till jul, men till påsk, midsommar och såklart kräftpremiären, då vill vi ha ostpaj. Eller hur?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Gör en riktigt enkel lax i påsk! Nämligen lax med ett täcke av fetaost och pesto. Är ni många, gör då en hel laxsida! Supersmidigt och riktigt gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Klart man ska ha sill på påskbordet. Här har jag gjort en vegetarisk variant som faktiskt brukar uppskattas av alla!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Mer paj åt folket! Gör en färgsprakande tomatpaj! Även den är faktiskt gjort på västerbottenost!


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag älskar fyllda champinjoner. Det är ett perfekt tillbehör på en buffé och kan lätt varieras efter tycke och smak!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En klassiker hemma i mitt barndomshem är silltårta. Även den ska ätas till både påsk och midsommar. En kär gammal vän som hängt med sedan 90-talets början någon gång. Gillar du sill är det här maträtten för dig!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ett annat smidigt sätt att tillaga lax på är att göra ångad lax i ugn! Perfekt till påsklunchen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vi tar väl en paj till när vi ändå håller på! Broccolipaj med fetaost gör sig utmärkt på buffén!


Halloumivåfflor gör sig perfekt som en god förrätt eller tilltugg innan middagen. Servera med tillexempel creme fraiche och löjrom! Mums!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ingen middag är komplett utan såser och röror. Kanske kan en färgsprakande rödbetshummus passa till påsk?


Ugnsbakad blomkål är perfekt att servera på påskbuffén. Lättlagad och riktigt gott!

Det är ett axplock av allt gott jag kan tänka mig äta nu i påsk.

Jag skulle  nog kunna fortsätta i evigheter. Men under veckan dyker som sagt flera underbara påskrecept upp! Vad sägs om ett samlingsinlägg med härliga desserter till påsk? En gudomlig påsklunch, primörer med ostkräm och världens sötaste små påskkakor? Det och mycket mer hittar ni här på Linnéas Skafferi under veckan!

0
7