Lasagne med ricotta och spenat

I annonssamarbete med villa Puccini

  

För ett par veckor sedan åkte jag ner till Toscana för att besöka de byar och områden där vinet Villa Puccini produceras. Och vilken härlig resa det blev!
Vi kom fram sent på kvällen, när allt var mörkt och nedsläckt. Dagen därpå  vaknade vi upp och upptäcka hur omgivningarna såg ut, det var ren magi. Långa rader av vinstockar så långt ögat kunde nå. En helt underbar vy!

Vår guide för dagen var Mr Villa Puccini själv. Eller Piergiorgio Castellani som han egentligen heter. Ägare till vinhuset Castellani som tillverkar Villa Puccini. Han tog oss med på turer på slingriga toscanska vägar genom byar som tagna direkt ur en Italiens resebroschyr.. Där slaktaren höll till i en butik, pastatillverkaren i en annan och under alla byggnader slingrade sig källarvalv på källarvalv. Vi åkte runt hela dagen och besökte flera av hans vingårdar (en med en helt fantastisk konstsamling och en annan med källarvalv från 800 f.K.r!!). Vi stannade till och tittade på olika odlingar och han berättade väldigt målande och passionerat om hans sätt att odla och framställa vin.

I en av byarna stannade vi till hos Martelli, en världskänd pastatillverkare som håller till mitt uppe i en liten by på en kulle. Där det produceras hantverkspasta som sedan skeppas ut över hela världen. Det var som att stiga in i en helt annan värld. En värld full av pasta!

Under resan tog vi en liten avstickare då Mr Castellani gärna ville kolla till några unga vinstockar. Och även runt vingården där vi bodde var det folk som kollade till hur vinstockarna mådde, rensade och fixade. Det var helt fantastiskt att se vilken stolthet och glädje det fanns i detta. Att ta hand om de sköra vinstockarna som man vet att om några år kommer kunna ge rikligt med druvor som sedan blir till vin.

Väl tillbaka på gården där vi bodde fick vi lite tid att göra vad vi ville innan kvällens aktivitet som var en matlagningskurs tog vid. Och då blev det såklart en stunds arbete. Men sämre kontor har jag ju arbetat ifrån. Det kan jag säga!

V

Under resan på de slingriga vägarna fick vi lära oss att varje by har sitt klocktorn. Och alla de flesta byarna låg högt belägna på kullar. Så otroligt vackert!

Kulle upp och backe ner. Och så ett klocktorn i nästa by.

toscana

På kvällen var det så dags för en kurs i äkta toscansk matlagning. Vi fick bland annat lära oss att göra hemgjorda tortellini. Alltså helt från grunden genom att göra egen pastadeg först. Det blev makalöst gott och kanske bland de godaste pastarätter jag någonsin ätit. Med inspiration från de underbara små pastaknytena har jag gjort en lasagne idag. Med samma smaker som i fyllningen. Tyvärr är det ju sällan man hinner stå och göra hemgjort tortellini till kvällsmat en vanlig onsdag. Men en lasagne, det hinner man med tänker jag!

Jag måste säga att det var helt underbart att stå och laga mat med detta utanför fönstret. Jag fick verkligen med mig så otroligt mycket inspiration från resan hem.
toscana
Som vanligt i Italien serverades vår pasta som en förrätt. Men jag hade utan problem enbart kunnat äta den pasta vi gjorde som varmrätt. Därför tänkte jag nu att det passade bra att ta alla goda smaker och göra en mumsig lasagne av det istället.

Middagen dukade vi sedan upp i trädgården. En helt underbar dag som avslutades med en makalöst god middag! Som vi själva hade lagat.
toscana
En krydda jag tidigare använt väldigt sparsamt är rosmarin. Jag har liksom haft svårt att sätta in det i ett sammanhang där det riktigt passar. Ja förutom kanske till en lammstek då. Men helt ärligt, hur ofta lagar man det? Tidigare hade jag garanterat använt basilika i denna maträtt, för det hade känts som det naturliga valet till en italiensk maträtt.
Men på matlagningskursen fick vi lära oss att riktigt finhacka rosmarinen, då kunde den utan problem steka med vitlök och lök och ge en helt underbar smak. Jag har verkligen upptäckt ett gäng nya smakfavoriter tack vare den här resan och det är rosmarin, spenat och muskot.
Till min lasagne serverade jag lite ugnsrostad rödlök och tomat. Grymt gott!
 
Lasagne med ricotta och spenat:
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk rosmarin
1 liten färsk tryffel eller några droppar tryffelolja
300 g fryst, tinad spenat
500 g ricottaost
2-3 krm riven muskotnöt
salt & svartpeppar
citron
200 g färsk lasagne
2 dl riven ost
Skala och finhacka lök och vitlök. Repa rosmarinen och hacka den riktigt fint. Stek lök, vitlök och rosmarin i smör på medelvärme tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Skiva tryffel tunt och skär den sedan i mindre bitar. Låt steka med mot slutet. Eller ha i några droppar tryffelolja. Om spenaten inte redan är hackad så hacka den. Ha i spenaten i den stekta löken och låt steka med tills all vätska dunstat bort. Ställ åt sidan och låt svalna. Rör sedan i ricotta. Smaka av med rivin muskot, salt, svartpeppar och citron.
Varva sedan färska lasagneplattor och ricottaröran i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager ricottaröra och all riven ost. Gratinera i 200°C i cirka 20 minuter,
Ugnsrostad lök och tomat:
1 röd lök
200 g pärltomater
2 msk balsamvinäger
2 msk olja
salt & svartpeppar
Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda runt med tomater, balsamvinäger, olja, salt & svartpeppar i en ugnsfast form. Rosta på 200°C i cirka 20 minuter, rör om efter halva tiden.
pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Barbro
Barbro
5 år sedan

Vilken underbar resa du har gjort hade gärna följt med på den.
Rosmarin är ju en jättefin krydda som jag använder när har revbensspjäll i ugnen eller fläskkarre blir jättegott så prova får du se.
Ha nu en fortsatt bra onsdag / kram

Maria Back
Maria Back
5 år sedan

Det ser och låter jättegott. Vilken slags riven ost rekommenderar du?

Knäckig rabarberkaka

Nästa inlägg

Knäckig rabarberkaka

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x