Lasagne med ricotta och spenat

I annonssamarbete med villa Puccini

Photographer: Sebastian Niemi Ca

För ett par veckor sedan åkte jag ner till Toscana för att besöka de byar och områden där vinet Villa Puccini produceras. Och vilken härlig resa det blev!
Vi kom fram sent på kvällen, när allt var mörkt och nedsläckt. Dagen därpå  vaknade vi upp och upptäcka hur omgivningarna såg ut, det var ren magi. Långa rader av vinstockar så långt ögat kunde nå. En helt underbar vy!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Vår guide för dagen var Mr Villa Puccini själv. Eller Piergiorgio Castellani som han egentligen heter. Ägare till vinhuset Castellani som tillverkar Villa Puccini. Han tog oss med på turer på slingriga toscanska vägar genom byar som tagna direkt ur en Italiens resebroschyr.. Där slaktaren höll till i en butik, pastatillverkaren i en annan och under alla byggnader slingrade sig källarvalv på källarvalv. Vi åkte runt hela dagen och besökte flera av hans vingårdar (en med en helt fantastisk konstsamling och en annan med källarvalv från 800 f.K.r!!). Vi stannade till och tittade på olika odlingar och han berättade väldigt målande och passionerat om hans sätt att odla och framställa vin.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I en av byarna stannade vi till hos Martelli, en världskänd pastatillverkare som håller till mitt uppe i en liten by på en kulle. Där det produceras hantverkspasta som sedan skeppas ut över hela världen. Det var som att stiga in i en helt annan värld. En värld full av pasta!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Under resan tog vi en liten avstickare då Mr Castellani gärna ville kolla till några unga vinstockar. Och även runt vingården där vi bodde var det folk som kollade till hur vinstockarna mådde, rensade och fixade. Det var helt fantastiskt att se vilken stolthet och glädje det fanns i detta. Att ta hand om de sköra vinstockarna som man vet att om några år kommer kunna ge rikligt med druvor som sedan blir till vin.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Väl tillbaka på gården där vi bodde fick vi lite tid att göra vad vi ville innan kvällens aktivitet som var en matlagningskurs tog vid. Och då blev det såklart en stunds arbete. Men sämre kontor har jag ju arbetat ifrån. Det kan jag säga!

V

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Under resan på de slingriga vägarna fick vi lära oss att varje by har sitt klocktorn. Och alla de flesta byarna låg högt belägna på kullar. Så otroligt vackert!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Kulle upp och backe ner. Och så ett klocktorn i nästa by.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

På kvällen var det så dags för en kurs i äkta toscansk matlagning.

Vi fick bland annat lära oss att göra hemgjorda tortellini. Alltså helt från grunden genom att göra egen pastadeg först. Det blev makalöst gott och kanske bland de godaste pastarätter jag någonsin ätit. Med inspiration från de underbara små pastaknytena har jag gjort en lasagne idag. Med samma smaker som i fyllningen. Tyvärr är det ju sällan man hinner stå och göra hemgjort tortellini till kvällsmat en vanlig onsdag. Men en lasagne, det hinner man med tänker jag!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Jag måste säga att det var helt underbart att stå och laga mat med detta utanför fönstret. Jag fick verkligen med mig så otroligt mycket inspiration från resan hem.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Som vanligt i Italien serverades vår pasta som en förrätt. Men jag hade utan problem enbart kunnat äta den pasta vi gjorde som varmrätt. Därför tänkte jag nu att det passade bra att ta alla goda smaker och göra en mumsig lasagne av det istället.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Middagen dukade vi sedan upp i trädgården. En helt underbar dag som avslutades med en makalöst god middag! Som vi själva hade lagat.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En krydda jag tidigare använt väldigt sparsamt är rosmarin. Jag har liksom haft svårt att sätta in det i ett sammanhang där det riktigt passar. Ja förutom kanske till en lammstek då. Men helt ärligt, hur ofta lagar man det? Tidigare hade jag garanterat använt basilika i denna maträtt, för det hade känts som det naturliga valet till en italiensk maträtt.
Men på matlagningskursen fick vi lära oss att riktigt finhacka rosmarinen, då kunde den utan problem steka med vitlök och lök och ge en helt underbar smak. Jag har verkligen upptäckt ett gäng nya smakfavoriter tack vare den här resan och det är rosmarin, spenat och muskot.
Till min lasagne serverade jag lite ugnsrostad rödlök och tomat. Grymt gott!

Lasagne med ricotta och spenat:
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk rosmarin
1 liten färsk tryffel eller några droppar tryffelolja
300 g fryst, tinad spenat
500 g ricottaost
2-3 krm riven muskotnöt
salt & svartpeppar
citron
200 g färsk lasagne
2 dl riven ost
Skala och finhacka lök och vitlök. Repa rosmarinen och hacka den riktigt fint. Stek lök, vitlök och rosmarin i smör på medelvärme tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Skiva tryffel tunt och skär den sedan i mindre bitar. Låt steka med mot slutet. Eller ha i några droppar tryffelolja. Om spenaten inte redan är hackad så hacka den. Ha i spenaten i den stekta löken och låt steka med tills all vätska dunstat bort. Ställ åt sidan och låt svalna. Rör sedan i ricotta. Smaka av med rivin muskot, salt, svartpeppar och citron.
Varva sedan färska lasagneplattor och ricottaröran i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager ricottaröra och all riven ost. Gratinera i 200°C i cirka 20 minuter,
Ugnsrostad lök och tomat:
1 röd lök
200 g pärltomater
2 msk balsamvinäger
2 msk olja
salt & svartpeppar
Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda runt med tomater, balsamvinäger, olja, salt & svartpeppar i en ugnsfast form. Rosta på 200°C i cirka 20 minuter, rör om efter halva tiden.


2
6

Knäckig rabarberkaka


Här blommar de sista skira syrenerna men hundkexen står i full blom. När den ene slutar tar liksom den andre vid så här års, helt underbart!
Idag bjuder jag på en knäckig rabarberkaka. Sådär löjligt enkel att baka, på bara ett få ingredienser man oftast har hemma. Det bästa med den här rabarberkakan är att du antingen kan servera den i lite mer kladdkakestil, alltså lite undergräddad och kladdig. Men du kan också baka den längre som en klassisk kaka. Båda varianterna smakar grymt gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag har det varit en alldeles strålande fin dag här och nu längtar man verkligen efter sommar, sol och lite ledighet. Barnen ser så trötta ut så nu ska det bli skönt för dom att snart bara få vara och ha ett långt sommarlov. Men den här veckan är ju även den kortvecka. Och jag har betat av tre stora jobb redan, vilket känns himla skönt! Så jag hoppas på att kunna vara lite ledig med familjen. På torsdag ska det ju bli strålande sol och hur varmt som helst, så då har jag lovat barnen en dag vid sjön!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men i morgon bär det av till Stockholm. Först en träff på Skatteverket och sedan lunch inne i stan. Ska bli kul att träffa alla på Loppikontoret, brukar ju vara dit en eller ett par gånger i månaden i alla fall.

Men nu ska ni få receptet på kakan. Jag råkar ha en eller ett par bitar kvar i kylen. Så får ta en promenad nu när jag jobbat klart, annars kommer jag garanterat gå och tjuva mig en bit!


Knäckig rabarberkaka:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
100 g smält smör
små späda stjälkar rabarber
socker att strö över kakan
Vispa ärr och socker riktigt pösigt. Tillsätt vanilj, mjöl och smör. Rör till en jämn smet. Ha upp smeten i en smort och bröad form med löstagbar kant.
Skär rabarbern i fina bitar och placera ut på kakan. Strö över lite socker. Grädda i 180°C i cirka 25 minuter.
Låt svalna helt innan servering. Ät gärna med lite god glass.

0
4

Allt i en form middag-5 recept

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Alltså finns det något smidigare än allt i en form middagar? Oavsett tid på året, men kanske just nu, när man bara vill vara ute så mycket som möjligt, då vill jag lägga så lite tid som möjligt på matlagningen. Därför gillar jag middagar där man liksom kan fylla en form men råvaror, skjutsa in den i ugnen och sedan göra annat. Hur smidigt som helst!
Som min moussaka, en väldigt barnvänlig variant där jag lagt auberginen i ett lager istället för att varva den med hela gratängen. Är det då någon som av en eller annan anledning inte vill äta aubergine är det inga problem att pilla ur den. Hur smidigt som helst!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Får jag säga det själv så älskar jag min fiskgratäng med blomkålsmos. En riktig vardagsfavorit! Blomkålen behöver inte alls koka lika länge som potatis, så det går riktigt fort att göra i ordning den här. Sen bara skjuts in i ugnen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Denna kycklinggratäng med ajvar och fetaost var det riktigt länge sedan jag gjorde! Den får det kanske bli i veckan. Äter man inte kyckling  kyckling går det bra att använda quorn istället.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I vår familj är lasagne alltid ett säkert kort. Som dessutom är perfekt att ha i matlåda. Jag tror faktiskt jag ska ta och laga någon omgång lasagne och lägga i frysen för att ta fram i sommar. När man är på tok för trött och lat för att laga mat. Tänk så glad jag kommer att vara på mig själv då 🙂

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men får barnen bestämma, då kan det nog råka bli pannkaka. Men det är ju ett litet projekt att steka pannkakor till en hel familj. Det är då man bjuder på ugnspannkaka istället! Bara att ha ut smeten och grädda i en långpanna. Servera keso, grönsaksstavar, grädde och sylt till.
Jag funderar som sagt på om jag i år ska vara förutseende och laga lite mat och lägga i frysen. Någon lasagne är bra att ha, kanske ett par grytor eller så. Som man bara kan ha sallad eller så till. Vad tror ni om det? Brukar ni förbereda mat och ha klar i frysen för dagar man inte orkar laga?

0
10