Amerikanska havrepannkakor

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej tisdag,
Här vaknade vi till regnet som smattrade på taket. Men vad gör väl det när vi alla är hemma tillsammans, Förmiddagen har liksom bara runnit bort i långfrukost, kortspel och lite småkaksbakning. Men ute är det 12 grader och blåst, så vad annat kan man göra liksom? I eftermiddag åker vi in till Uppsala och går på bio. Det känns som en bra grej att göra just idag.
Dagens recept blir amerikanska havrepannkakor. Det här är vår nya favorit här hemma. Funkar fint som lyxig frukost eller mumsig lunch. Och när solen skiner, då passar de utmärkt att ta med som utflyktsmat till stranden!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag gör nästan alltid pannkakor, våfflor och plättar på havremjöl nuförtiden. Jag upplever dom mer mättande liksom. Och barnen gillar dom!
Havremjölet gör jag enkelt själv genom att helt enkelt mixa havregryn till ett fint mjöl. Det finns såklart färdigt havremjöl att köpa, men tycker det är så enkelt att göra själv. Så gör oftast det.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Förra veckan hade Isac sin kusin här. Och jag gjorde en omgång amerikanska havrepannkakor till dom. Jag åt ett par, kanske 4. Resten åt grabbarna upp. Så jag tar det som ett mycket gott betyg, eftersom det ibland kan vara rätt kinkigt när det kommer till 5-åringar och deras inställning till mat.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag och Sebastian har kommit in i en riktig semesterlunk. Sitter uppe halva nätterna och kollar på serier. Jag sa det igår kväll att trots att vi är 30+ så klarar vi inte av att hantera det här med fri tillgång till filmer och serier.
-Bara ett avsnitt till. Sen går vi och lägger oss..
Jo visst. Men ikväll, då ska vi försöka komma isäng innan midnatt iaf..

Vänder ni också på dygnet under semestern?


Amreikanska havrepannkakor:
3 dl havremjöl
3 dl havremjölk (eller annan mjölk)
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Blanda allt havremjöl med hälften av mjölken. Rör helt klumpfritt. Tillsätt sedan resten av mjölken, alla ägg, bakpulver, vanilj och lite salt. Rör till en jämn smet.
Stek gyllenbruna i en stekpanna.
Servera med färska bär eller vad ni gillar bäst!

2
13

5 goda pastamiddagar

Pasta, alltså det kan ju vara bland det godaste men också bland det tråkigaste man kan äta. När tiden och kanske framförallt inspirationen tryter. Då är ofta pasta ett snabbt och enkelt alternativ. Men pasta kan ju vara helt gudomligt gott! Därför tänkte jag idag tipsa om 5 goda pastamiddagar. Många pastarätter fungerar utmärkt att värma upp dagen efter, vilket gör det till perfekt sommarmat. Laga lite extra mycket, så har ni till lunch, eller kanske rentutav middag dagen efter. Hur smidigt som helst.
En av vårens favoriter blev den här, fyllda pastasnäckor i tomatsås. En löjligt god middag som passar lika bra en tisdag som fredagkväll.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Så här på sommaren är det fint att kunna använda alla de hörliga grönsaker som finns nu och göra egen sås på. Här har jag gjort en pastasås med ugnsrostade grönsaker. Så mycket härlig smak. Så gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ibland är allt man orkar att slänga ihop en enkel tomatsås. För att få det lite matigare brukar jag göra en linsbolognese. Rör i massor av färsk basilika och toppa med riven parmesan. I det enkla bor det vackra, som någon klok människa en gång sa.


Ett recept jag lagat om och om igen är den här vegetariska lasagnen med keso. Jag gärna två formar och frys in den ena till ett senare tillfälle.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vegetariska köttbullar är faktiskt ruskigt enkelt att göra. Det här är ett grundrecept som jag använder och smaksätter olika beroende på tillfälle. Till jul öser jag på med kryddpeppar och andra goda julkryddor. Men de passar även perfekt att göra och ha i en ajvarsås. Lättlagad och god vardagsmat!
Idag har regnet öst ner hela förmiddagen. Vi passade på att uträtta lite ärenden och handla. Sen hade vi lite vänner över på fika och nu ikväll tog vi en cykeltur. En lugn och skön semesterdag.
Även imorgon ska vi ha regn här hos oss. Så vi passar på att åka in till Uppsala och gå på lite bio. Perfekt sysselsättning en dag då regnet ska ösa ner!
Hur ser vädret ut där ni befinner er? Bättre än här?

0
1

Baka med sommarens bär

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej från en solig altan i sommarsverige!
Idag skiner faktiskt solen och det verkar som om vi har två härliga sommardagar framför oss. Idag blir det en stund vid sjön, sen ska vi på min farbrors 60-årsfest. Skaplig tur med vädret iallafall måste man ju säga! Men nu när vi kommit en bit in i juli är det ju som allra bäst, för nu börjar sommarens alla bär bli mogna! Jordgubbarna har varit i säsong ett tag och börjar nog vara på sluttampen. Men jag har varit och plockat två gånger och fyllt upp frysen inför vintern. Helst skulle jag vilja hinna plocka en gång till, men tror inte barnen är så sugna på det.
Men nu kommer istället säsongen för både blåbär och vinbär. Helt underbart! Därför tänkte jag passa på att tipsa om 4 smarriga recept att baka med sommarens  bär.
Som den här vinbärskakan med mandelmassa. Har man inte vinbär så funkar det såklart bra med andra bär också!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan storfavorit, det är min jordgubbs och rabarberkaka med brynt smör. Så makalöst gott! Den som kom på att man kunde bryna smör, den borde väl ändå få något form av pris tycker jag!


Den här pajen har jag gjort i så många olika varianter. Men här med blåbär. jag älskar verkligen blåbärspaj. Och jag älskar recept som går att varieras efter säsong! Kommer vi ut något i skogen under veckan och plockar lite bär, då ska jag baka den här blåbärspajen!


En annan storfavorit är den här blåbärskakan. Också det är ett recept jag varierat i det oändliga. Går att baka med äpple, med jordgubbar, med rabarber. Ja man kan ha i av vad man har hemma faktiskt!
Nu ska vi packa badkläderna och åka.. Kanske kan det bli lite lugn och ro vid badet istället. Under de 30 minuter jag tänkt jobba har jag hunnit leta reda på hunden som rymt och avvärjt 3 stora bråk mellan barnen. Sommarlov är bra härligt ändå. Eller hur?

1
0