Quornstroganoff

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej onsdag!
Får man tycka att det blev rätt skönt med vardag? Att få barnen isäng i skaplig tid på kvällen, att äta middag kl 17 och ha en hel arbetsdag att disponera, precis hur man vill. Just nu breder all den här vardagen ut sig som en stor tjock filt över hela hösten. Igår satt jag och fyllde i lovdagar för barnen. Förutom höstlovet, så har barnen två studiedagar var under terminen. Så jag känner att ska jag behålla den här härliga känslan, känslan av att vardagen faktiskt är det jag gillar allra bäst. Då krävs lite planering.
För det är i dom där stunderna, när man måste stressa på barnen, när man inte tvättat så det fattas strumpor eller när man bara inte har en aning om vad man ska laga till middag. Det är då vardagen blir jobbig. 


Tyvärr kan jag inte hjälpa till med de där smutsiga strumporna, jag har nog med våra egna. Men något jag faktiskt kan göra, det är att skapa nya, härliga vardagsrecept som hjälper er där hemma.
För er som vill få in lite mer vegetariskt i vardagen, så kommer här ett himla fint tips. Nämligen quornstroganoff. Som korvstroganoff, fast på quorn. Vill man hellre göra det på vegokorv eller helt vanlig korv, då gör man det såklart.
Men här hemma fick den godkänt av hela familjen. Även om Isac har upptäckt en ny specialitet här i livet. Nämligen ris och salt. Så han var inte så sugen på att förstöra denna delikatess genom att ha på sås. Men han smakade. Och tyckte det var gott. Isac är ju min största, om än otroligt ambivalenta matkritiker. Med väldigt varierad smakpalett. Men denna rätt fick en ok-stämpel och åker direkt upp på listan av vardagsrätter vi lagar igen.
När jag var barn hade mamma alltid ketchup i stroganoffen. Så jag brukar alltid ha i en matsked eller så. För att det smakar lite barndom för mig. Och blir himla gott.
Stroganoff 4-6 port:
1 gul lök
ca 600 g qournfilé, vegokorv eller helt vanlig korv
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 tsk senap (jag brukar skippa dijonsenapen och ta helt vanlig senap ist. Tycker det blir godare)
500 g passerade tomater
3 dl creme fraiche (valfri fetthalt och sort, havrefraiche går också bra)
1 msk ketchup
salt & peppar
Skala och finhacka löken (har du barn som ogillar bitar av lök går det bra att riva löken). Stek löken i lite smör på medelvärme tills den blir mjuk. Skär quournfiléerna i bitar och låt dom steka med löken tills de fått fin färg.
Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, senap och passerade tomater. Låt allt koka upp. Rör sedan i creme fraiche och låt allt koka ihop ett par minuter till en tjock sås. Smaka av med ketchup, salt och peppar.


Servera med ris eller andra gryn och sallad.
Middagen är klar på 30 minuter. Perfekt vardagsmat!
Gillar ni att vara tillbaka i vardagen? Eller hade det kunnat få vara semester ett tag till?

0
7

Glutenfritt bananbröd

inlägget innehåller annonslänkar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Bananer, det är nog den frukt vi köper allra mest av här hemma hos oss. Ett knippe går åt på ett par dagar. Lätt att ta med sig, enkelt att äta. Och mina barn älskar bananer.
Men rätt som det är, då har man en klase bananer som man behöver göra något med. Och det är nu. Då är bananbröd en himla bra grej att ta till. Idag testade jag ett glutenfritt bananbröd. Det blev riktigt saftigt och gott!
Istället för att baka på vetemjöl valde jag idag att använda durra och havremjöl. Vilket blev hur bra som helst. Durra är ett naturligt glutenfritt mjöl som är rikt på fiber, magnesium och fosfor.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har lite svårt att bestämma mig för i vilken kategori just bananbröd bör placeras i. Är det ett matbröd eller är det ett fikabröd? För med massa bananer i blir det ju rätt sött. Vilket jag inte riktigt gillar till frukost. Men just min variant är inte sötat med något annat än bananer, så kanske är det inte sött nog att serveras som fika heller?
Men så kom jag på, det passar ju utmärkt som mellanmål, eller kanske till kvällen. När man är sugen på något matigt, men ändå lite sött. Jag gillar att möta upp det söta med salt smör, eller kanske lite jordnötssmör på. MUMS!
I bananbrödet har jag även haft hasselnötter, det ger en härlig textur tycker jag!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här är ett sådant slags bröd som mår allra bäst efter att ha fått stått till sig över natten. Det blir otroligt saftigt och jag tycker det blir godast när det vilat ett dygn, eller iallafall 12 timmar.
Jag gjorde mitt bananbröd helt neutralt. Mest för att jag ville testa om min receptidé fungerade. Men nästa gång ska jag nog smaksätta med en gnutta kanel, det kommer bli så himla gott!


Glutenfritt bananbröd:
3 ägg
1 dl naturell olja
4 dl naturell yoghurt
1/2 tsk vaniljpulver
3 mogna bananer
1 nypa salt
3 tsk bakpulver
3 dl durra
2 dl havremjöl
2 dl hasselnötter
ev en tsk kanel eller annan smaksättning
1 banan till dekoration
Knäck äggen i en bunke, rör i olja, yoghurt och vanilj. Mosa bananerna och blanda i dom. Rör ihop alla de torra ingredienserna. Grovhacka hasselnötterna. Blanda samman allt till en kletig smet. Ha ev i smaksättning.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Häll i smeten. Dela en banan på längden och toppa brödet med bananen. Grädda i 180°C i cirka 60 minuter eller tills brödet inte är kladdigt längre. Låt svalna helt innan du skär upp det. Eller ännu hellre, låt brödet vila 12 timmar.

Gillar du bananbröd?

0
6

5 vardagsrecept- veckans mat

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Förra veckan kastades vi in i vardagen. Med fritids, förskola och fotbollsträningar. Vilket fick mig att inse vikten av att i alla fall göra en grovplanering av maten. Då vi två dagar i veckan  måste ha ätit och vara på väg hemifrån igen kl 17. Det allra bästa då är att ha lagat kvällsmaten redan dagen innan och bara värma på när vi kommer hem. Då passar alla sorters gratänger och grytor bra. Som min moussaka. Som dessutom är helt i säsong nu när det finns massor av aubergine i mataffären!
Idag hittar ni 5 vardagsrecept i veckans mat här på Linnéas Skafferi.


En annan kär favorit hemma hos oss är lax i citronsås. Den går riktigt fort att göra och är en solklar vardagsräddare. Gott, enkelt och alla i vår familj gillar det.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag älskar ju alla sorters biffar och burgare. Så de dagar jag har möjlighet att lägga någon minut mer på matlagningen, då gör jag gärna grönsaksbiffar. Här har biffarna en bas av sötpotatis och kikärtor. Matigt och mättande. Sen kan man smaksätta lite som man vill.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan favorit, det är min vegetariska marockanska gryta. Funkar precis lika bra att laga en dag i förväg och sedan värma upp som att göra den samma dag.


Sugen på något riktigt snabblagat? Testa då att göra hemgjord kebab på vegofärs. Jag lagade det här första gången i somras. En dag när jag verkligen hade 0 lust att stå i köket. Så middagen blev klar på ca 20 minuter. Perfekt vilken vardag som helst när man har ont om tid. Eller varför inte laga hemgjord kebab en fredagkväll? Finfin fredagsmat!

Brukar ni laga mat i förväg så ni bara kan ta fram och värma på de dagar man faktiskt inte hinner med att laga mat innan alla ska iväg på sina aktiviteter? Eller får det bli något ruskigt snabblagat de dagarna?

0
4