Sverigekaka

pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Sverigekaka, silviakaka, pensionärskaka. Kärt barn har många fina namn. I helgen hjälptes vi åt att göra badplatsen vi har här i byn redo för hösten. Stänga igen omklädningsrummen, plocka bort sommarens fimpar (som Isac trodde någon tappat. Ingen är väl så dum att man med mening kastar fimpar på marken?!?!) och såklart fikade vi. Det måste väl ändå vara det bästa med arbetsinsatser som dessa? De belönas alltid med fika.
Och det bjöds på pensionärskaka och äppelkaka.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Och jag tänkte, att det är precis sånt här fika jag gillar. Inte speciellt på något vis. Inte iögonfallande alls. En mjuk kaka med ett krämigt inre. I all sin enkelhet.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Istället för att försöka uppfinna hjulet varenda gång jag tar en slickepott i handen kan det faktiskt vara skönt att baka något som så många innan mig bakat tidigare. Att få baka något man från början vet blir bra. Vill man går det såklart fint att variera kakan. Istället för att smaksätta fyllningen med vanilj kan man ha i kanel, och kanske lite kardemumma i själva kakan. Då blir det någon form av kanelbullekaka. Eller kanske saffran till jul? Vad tror ni om det?
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Jag bara googlade och hittade en hel drös recept. Alla ungefär lika. Jag tror det var Lindas recept det slutade med att jag använde. Jag hade dock ingen mjölk hemma till fyllningen. Så fick ta grädde istället. Det gjorde verkligen inte saken sämre om jag säger så. Kanske ska den alltid göras på grädde framöver? Jag tror faktiskt det. Just ja, sen gjorde jag nog lite extra mycket fyllning. För att fyllning är gott. Men skriver ner orginalreceptet här. Så får ni göra så mycket fyllning till er kaka som samvetet klarar av.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Själva kakan är sådär riktigt busenkel att baka. Inga konstigheter alls. Sedan delar man bara i två bottnar. Kokar ihop fyllningen och fördelar den över de båda bottnarna, lägger ihop kakan och låter den stå till sig i kylen ett tag. Pudra lite florsocker över, dekorera med färska bär om du har och njut av kakan tillsammans med en god kopp kaffe.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Min mormor har lärt mig en väldigt viktig sak när det kommer till bakning: När man tror man vispat ägg och socker tillräckligt länge, då vispar men en stund till. Och det är verkligen så sant! För att få en fin och hög sockerkaka, då får man vispa. Det är massor med år sedan hon sa så till mig. Men varje gång jag vispar ihop ägg och socker, då tänker jag på mormor <3
 
Sverigekaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
fyllning:
100 g smör
1 dl grädde eller mjölk
1/2tsk vaniljpulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i mjöl och bakpulver. Blanda i det varma vattnet och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en rund form. Ha i smeten och grädda i 180°C i cirka 35 minuter. Låt svalna i formen.
Smält smöret i en kastrull. Slå i grädde/mjölk och vanilj.
Dela kakan i två bottnar. Skeda över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan och låt den gärna vila i kylen ett par timmar eller så. Pudra över florsocker innan servering.
 
Har du någon klassisk kaka som favorit?

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nettan i sumpan
Nettan i sumpan
4 år sedan

Silviakakan eller kärleksmums är stående favoriter här hemma

Caroline
Caroline
4 år sedan

Klassiker är goda! Jag har min mammas banankaka som favorit 😋😍

vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn

Nästa inlägg

5 enka och snabba middagar på 30 minuter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x