Äppelpannkakor med hemkokt blåbärssylt


Alltså, jag tog visst semester. På riktigt. Vi är på Gran Canaria och min tanke var att lägga upp alla de recept jag förberett under de senaste veckorna. Att ta 30 minuter varje morgon och sitta med jobbet en stund. För jag kan ju liksom inte ta semester. På riktigt.
De två första dagarna satt jag och jobbade en stund. Men Axel ville ha hjälp med läxorna, Isac villa ha hjälp med sitt. Och så sa Axel att det är ju precis som hemma. Du bara sitter och jobbar.
Då la jag undan både dator och telefon. Jag hade kunnat gått upp tidigare, när barnen sov och arbetat. Men vet ni. Jag har själv sovit. Minst 8 timmar varje natt. Fått vakna av mig själv varje morgon. De morgnar jag vaknat tidigt, då har jag gått upp och tränat. Så otroligt skönt! Jag har verkligen haft semester de här dagarna. Helt ovärdeligt faktiskt. Än har vi ett par dagar kvar här på Gran Canaria. Idag blir det en sväng till stranden på eftermiddagen och i morgon förmiddag marknad inne i stan. Men mer om det en annan dag.


Photographer: Sebastian Niemi Ca


För idag tänkte jag dela med mig av receptet på de här äppelpannkakorna jag lagade tillsammans med Arla för några veckor sedan. Receptet ligger på Instagram, men kom på att jag aldrig la upp det på bloggen. 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Servera äppelpannkakorna med lättvispad grädde och hemkokt blåbärssylt. Perfekt till frukost, mellis eller kanske till efterrätt!


Äppelpannkakor:

3 ägg
3 dl vetemjöl
ca 5 dl Arla mjölk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 svenska äpplen

Blanda ägg, vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resterande mängd mjölk, bakpulver och vanilj. Riv äpplet och blanda i det.

Stek pannkakorna gyllene i en klick smör


Blåbärssylt:

500 g blåbär
250 g socker

Blanda samman blåbär och socker i en tjockbottnad kastrull.

Värm på medelvärme tills bären börjar släppa ifrån sig vätska.

Koka sedan upp sylten och låt koka i cirka 10 minuter


Nu ska vi ge ta oss ner mot frukosten. Lyx att bara kunna plocka det man vill och någon annan tar disken <3

0
4

Äppelpaj i glas

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej från en ballkong på Gran Canaria,
Här är klockan 7.20 och det är kolsvart ute. Jag och barnen sitter på balkongen, jag jobbar och dom spelar kort. I mörkret. Lite mysigt ändå måste jag säga. Men innan vi for iväg på semester, då hade jag p4 Västmanland  på besök i mitt kök och vi gjorde en supersnabb äppelpaj i glas. Det blev alltså en no bake äppelpaj som inte behöver in i ugnen alls. Hur smidigt som helst. Förutom att havresmulet som man toppar äppelpajen med måste få chans att svalna för att bli riktigt knaprigt, så tror jag det tar ungefär 15 minuter från början till start att få klart den här pajen. Om en det. Perfekt om man blir akut sötsugen eller om man får oväntat besök och vill bjuda på något smarrigt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I år blev det inte speciellt mycket äpplen hemma hos oss. Ett gäng på ett av träden bara. Men som tur är finns det ändå svenska äpplen att köpa på Ica. När våra tar slut.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag gillar desserter som serveras i portionsglas. Det blir snyggt att servera.
Till min äppelpaj har jag gjort en hemgjord, rårörd vaniljvisp. Alltså den är så makalöst god. Orkar man inte göra vaniljvisp kan man såklart köpa färdig, eller ha en kula vaniljglass till. Det är också mums. I vaniljvispen vände jag i lite kolasås. Bara för att det är så himla gott helt enkelt.

Äppelpaj i glas:

75 g smör

1 dl havregryn

1 dl havremjöl/vetemjöl

2 msk sirap

50 g hackade mandlar

2-3 äpplen

1 msk smör

1 tsk kanel

2 äggulor

2 msk socker

2 dl grädde

1 krm vaniljpulver

kolasås efter humör

Bryn smör i en stekpanna. Tillsätt havregryn, mjöl, sirap och mandlar. Låt sedan allt rostas lätt. Häll upp på ett fat så smulorna kan svalna fort.

Kärna ur och skär ner äpplena i mindre bitar. Stek mjuka i lite smör. Krydda med kanel.

Vispa upp äggulor och socker. Vispa grädde i en separat bunke. Blanda samman äggvispet och grädden. Rör i vanilj. Ringla i kolasås och vänd försiktigt om.

Klicka ut lite rårörd vaniljvisp i botten av ett glas. Lägg sedan på äppelbitarna. Toppa med havresmulorna ät direkt!!

Nu har solen så sakta börjat gå upp bakom hotellet. Och det är dags för frukost!

0
1

5 vegetariska recept- veckans mat

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Att få ihop en hel vegetarisk vecka kan för många kännas som en hel omöjlighet. Att det räcker fint med att få till en vegetarisk måndag. Men jag har letat lite bland recepten här på Linnéas Skafferi och plockat fram 5 vegorecept ni garanterat kommer uppskatta.
Som tillexempel våfflor. Här har jag gjort dom lite matigare genom att göra våfflorna på kikärtsmjöl. Mina barn åt och tyckte dom var supermumsiga. Och jag var nöjd för barnen fyllde sina magar med något annat än vetemjöl 🙂


Snabblagad currygryta med cuorn. Perfekt vardagsmat. Hemma hos oss gillar vi currygryta och jag tycker det är himla lättlagad mat som man enkelt får god smak på utan speciellt stor ansträngning.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hösten är här och med den kommer soppornas högtid. Soppa är ett perfekt att laga när man vill äta vegetariskt. För grönsakssoppa är ju oftast just vegetarisk. Utan ansträngning liksom.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Alltså lasagne. Det är så himla gott! I går lagade jag en variant av den här. Två stora formar för vi var en hel massa folk som skulle äta. Och inte blev det mycket kvar inte. Bästa betyget ändå!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ska vi äta något snabblagat och som ändå känns lite kul, då gör jag hemgjord kebab på vegofärs. Enkelt och himla gott!

Svårare än så är det inte att få till en vegetarisk vecka faktiskt.

Här sitter vi lite som på nålar, för på onsdag var det tänkt att vi skulle flyga till Gran Canaria. Men vi vaknade upp till att flygbolaget gått i konkurs. Så nu väntar vi på besked om det kommer bli någon resa till värmen eller hur det går. Jag vet att alla som skulle ha åkt idag fick inställda resor. Så vi håller alla tummar och tår för att dom fått till någon lösning tills på onsdag.

2
5