Odla hydroponisk med Nelson Garden

I annonssamarbete med Nelson Garden

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Mina odlingar växer!
För ett par tag sedan satte jag igång min första hydroponiska odling från Nelson Garden. Bara efter någon vecka kunde jag skörda min första sallat och basilika, fast vi då var i mitten av september. Det fina med hydroponisk odling är nämligen att man kan odla året om.
Vår första odling satte jag och Axel igång tillsammans. Eller, det var faktiskt Axel som gjorde det mesta jobbet. Vi valde ut vad vi ville odla och sedan var det bara att fylla på med vatten, rätt mängd näring och stoppa i pluggarna med fröer. Efter bara någon dag under lysröret började det att gro! Hur coolt som helst, tyckte vi båda två faktiskt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vilken lyx ändå att kunna skörda hemodlad basilika så här i oktober, eller hur? Dessutom blir det bra mycket mer ekonomiskt att odla basilika hemma mot att köpa på kruka.
Sen älskar jag att smaksätta maten med färska örter, det gör verkligen hela skillnaden. Testa att ha i en näve finhackad basilika i köttfärssåsen nästa gång. Jag lovar att det kommer bli hur gott som helst!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


På våren älskar jag att dra igång odlingsprojekt. Jag planerar och funderar. Köper fröpåsar efter fröpåsar (jag vill faktiskt inte ens tänka på hur många påsar med fröer jag har liggandes). En del fröer kommer faktiskt ner i jorden. Men sen kommer jag till två stora problem.
Nr1: det är alltid lite för mörkt inne. Vilket gör att fröerna gror på tok för långsamt. Om de ens gror.
Nr2: jag glömmer bort att vattna. Har jag väl fått till några fröer som både kommit ner i jorden och fått tillräckligt med ljus- ja då glömmer jag bort att vattna. Kvar blir en sorglig historia som skulle ha kunnat bli både det ena och det andra.


Men när man odlar hydroponiskt, då kan du till och med åka bort någon dag utan att din odling dör. Den liksom klarar sig själv!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Både sallaten och basilikan är precis nyskördade från min Harvy, som odlingslådan så passande heter.

Gillar du att odla? Och har du testat odla hydroponiskt någon gång?

0
0

Krämig linsgryta


Linsgryta!! Säger jag.
Hur många recept på linsgrytor kan internet klara av tänker du..
Men, saken är den att har man bara lite bra basgrejer i skafferiet så lovar jag att en god linsgryta kan rädda dig ur många knipor. Som de gånger man inte orkar ta sig in på ica efter jobbet. Eller då man ligger hemma i en redigt tråkig förkylning och inte orkar laga mat. Eller när man helt enkelt bara är sjukt sugen på god mat. Vid alla de här tre tillfällena passar det utmärkt att laga en linsgryta. För det kräver få ingredienser (som du antagligen redan har hemma), går snabbt och blir sjukt gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När jag välja bort rött kött åt vi linsgryta på tok för ofta. Det var liksom det som jag behärskade. Och då blev det lingryta. Nu var det längesedan vi åt det. Vilket är synd, för en riktigt god linsgryta är mumma får både knopp och kropp!
Ibland blir man avskräckt, för ingredienslistan till en gryta som denna kan kännas evighetslång. Men frukta inte. Det brukar mest vara olika sorters kryddor. Kryddor som man allt som oftast kanske redan har hemma. Ingrefära, chili, spiskummin och kanel. Men. Det går faktiskt precis lika bra att köpa en påse med färdigblandade kryddor. Det gör jag när jag inte orkar hålla på. Det är inget VM. Utan vi pratar om att få fram em god vardagsmiddag här.


Jag brukar alltid ha i en skvätt (ok, kanske lite mer än en skvätt) kokosmjölk. Det gör hela skillnaden. Vill man så tar man rätten till en ny nivå om man även har i en oförsvarligt stor klick smör. Men det gör man ju som man vill med den saken.

Krämig linsgryta:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk Garam Masala
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
ca 2 dl krämig kokosmjölk
salt
saft från 1 lime
av ca 50-100 g smör
ett gott bröd, solroskärnor och färsk persilja att toppa med

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fortsätt steka på svag värme.


Slå sedan på krossade tomater, linser och vatten. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta. Rör i kokosmjölk och smaka av med salt och lime. Om du vill, ha en klick smör.
Servera med ett gott bröd, färsk persilja och solroskärnor.

Nå, vad tycker ni om linsgryta? Hiss eller diss?

3
76

Veckans mat- v45


Hej vardag. Hej måndag.
Första tidiga morgonen efter ett lov är ju alltid den värsta ändå. I alla fall för mig som alltid känner en stark ovilja att kliva ur sängen när klockan ringer. Men jag har en skapligt lugn arbetsdag framför mig. Massa planering för vinterns kommande samarbeten, ett telefonmöte, ta emot en leverans, lite fakturering och så tänker jag mig en promenad i det fina vädret. Det piggar nog upp ändå! Sen blev jag lite gladare när jag kollade igenom recepten för veckans mat. Så mycket gott det finns ändå, eller hur. Det gäller bara att komma på vad man ska laga.
I veckan ska det visst bli första riktigt kalla veckan här hos oss. Med minusgrader både på nätterna och dagarna. Så den här veckan tycker jag det passar fint med lite mumsig, värmande mat. Mat som är lättlagad och lätttillgänglig. Men också recept som värmer långt in i själen.
Mina asiatiska vegofärsbollar blev en sådan där riktig pangmiddag. Så enkla att laga och supergoda!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Fiskgratäng med blomkålsmos. Alltså finns det något som passar bättre än det en kall novemberkväll? Jag gillar verkligen att göra blomkålsmos till. Det är så gott! Har ni testat det?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Enkel kycklinggryta, en favorit hos många, även hos oss. Perfekt att laga när varken ork eller inspiration riktigt finns. Ibland behöver bara maten vara lättlagad.


Det här blir min fredagsmiddag den här veckan. Fyllda pastasnäckor i tomatsås. Så löjligt gott. Både för kropp och själ. Jag lovar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag älskar att laga mat som är i säsong. Och vi har fortfarande massor av härliga svenska rödbetor i butikerna att laga mat av. Gör en omgång biffar, frys in de ni inte äter upp och ta fram som nödmat en dag när ni inte hinner stå vid spisen. Hur bra och gott som helst!
Idag hoppas jag att ni alla hinner ut en stund och njuter lite av solen, om ni som vi har ett strålande fint novemberväder idag. Det behöver vi, för att orka med <3

0
12