Inlagd rödkål till jul


12 dagar kvar till jul hörrni. Hur känns det? Jag känner mig ändå rätt i fas. De flesta julklapparna är klara och de som är kvar har jag nog koll på känns det som. Den kommande helgen är det fullt ös med flera luciafiranden, lite jobb, julkväll med goda vänner och så ska vi äntligen hämta hem en kattunge på söndag. Till barnens stora lycka. Sebastian är inte lika överlycklig precis..
Jag är som ni vet vid det här laget en storälskare av kål. I alla former. Förutom en. Och det är kokt kål. Det går bara inte. Trotts mina tyska gener vänder det sig lite i min mage när jag känner lukten av varm rödkål. Det går bara inte.
Därför tänkte jag testa att göra inlagd rödkål till jul istället. För det är himla vackert men också gott på julbordet!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I många inläggningar är det en hel del socker. Men jag har dragit ner på det i den här inläggningen. Dels för att jag inte riktigt gillar att det är så sött, men också för att vi kommer äta upp kålen på ett litet kick, så den behövs inte som någon konserverande effekt. Men gillar man en mer söt variant, öka på mängden socker.
Inläggningen är god att smaksätta med både kryddpeppar, kanel, lagerblad, nejlika och stjärnanis. Det sistnämnda är jag inte helt förtjust i. Men om du är det-kör på!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag vägde inte hur mycket kål jag använda. På grund av att min hushållsvåg precis gått sönder. Men jag rev kål som fyllde ungefär 1 1/2 L. Och det blev precis lagom till den här mängden vätska.
Inlagd rödkål till jul:
2 dl vitvinsvinäger
5 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk kryddpeppar
5 lagerblad
3 hela kanelstänger
Blanda ättika, vatten, socker, salt, kryddpeppar, lagerblad och kanel i en kastrull. Värm tills allt socker lösts upp.
Skiva rödkål tunt (jag använder alltid en mandolin, gillar det bäst). Lägg kålen i en burk och slå ättikslagen över. Sätt på locket och låt stå svalt och mörkt fram tills det är dags att äta den!


Perfekt att ha till julbordet!

4
1

Griljerad helgspecial med hemgjord äppelchutney

i betalt samarbete med Quorn Sverige


Nu är det inte många dagar kvar till jul. 13 för att vara helt exakt.
Och kanske är julen 2019 den julen det finns ett vegetariskt alternativ på julskinka, även hemma hos er? I höstas när jag tog fram ett helt gäng recept åt Quorn var nämligen griljering till deras Helgspecial ett av recepten. Skär man den i tunna skivor och äter tillsammans med de klassiska tillbehören- ja då funkar det utmärkt som ett alternativ till klassisk julskinka för den som så önskar! Vilket är himla bra så det kan finnas något för alla på julbordet.


Att tillaga och griljera en Helgspecial är verkligen inte svårt. Låt plasten sitta kvar runt den när den tillagas i ugnen, men glöm för allt i världen inte att picka hål på den. Annars går det som för mig. Och du får storstäda ugnen…

Griljering:

ca 4 msk hemgjord senap
1 msk farinsocker
salt & peppar
4 msk ströbröd

Blanda samman senap, socker, salt och peppar. Bred detta över Quorn helgspecial. Griljera i cirka 10 minuter i 200°C eller tills den fått fin färg.

Äppelchutney:

3 äpplen
2 rödlökar
1/2 dl farinsocker
1/2 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
2 kanelstänger
2 msk färsk ingefära

Kärna ur äpplena och skär dom i bitar. Skala och skiva rödlöken tunt. Koka upp socker, vatten, vinäger i en kastrull. Riv ingefäran och blanda i den. Tillsätt äppelbitar, rödlök och kanel. Låt koka i cirka 10 minuter. Häll upp på en ren burk och förvara i kylen.


Ät din griljerade helgspecial tillsammans med senap, äppelchutney och ett gott bröd!


Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

0
2

Saffransskorpor på gamla bullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Någon mer som råkat ut för att det blivit några saffransbullar kvar, som tillslut är så torra och tråkiga att knappt fåglarna vill ha dom? Det är liksom lätt hänt. Eller som i det här fallet. Att man totalt misslyckas med en plåt saffransbröd. Så man har en hel kasse med bullar som inte går att äta. men man heller inte riktigt vill slänga. Vet ni bad man gör då?
Jo då gör man dom ännu torrare och kallar dom för skorpor. Bra va?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Skämt å sido så är det faktiskt ett väldigt bra sätt att ta tillvara på gammalt fikabröd. Oavsett om det är saffransbullar eller kanelbullar. För visst är det tråkigt att behöva slänga sånt man faktiskt lagt ner tid på att baka!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Och inte är det svårt heller. Allt du behöver göra är att skära bullarna i skorp-bitar, lägga ut på en plåt och torka i 100°C i ca två timmar. Öppna ugnsluckan då och då. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka över natten.
Hur länge skorporna behöver gå i värmen beror såklart på hur stora dom är och hur torra dom är från början. Minna innehöll mandelmassa vilket gjorde att dom fick gå aningens lite längre.

Vips har man förvandlat en torr eller misslyckad kaka till något mumsigt att doppa i glöggen.

Fiffigt va!?

1
0