ANNONS

Ravioli med spenatfyllning

I  annonssamarbete med Villa Puccini
panzanella, ravioli
Idag gör vi ravioli- på mitt vis!
Ibland känns det lite som att svära i kyrkan när man ändrar om i klassiska italienska recept. Men, vi kommer aldrig komma vidare här i världen om vi inte vågar förändra och förnya oss. Eller hur?
Häromdagen fick jag ett sådant sug efter ravioli. Och då menar jag inte den här man kan köpa på burk och bara värma på. Nej, hemlagad mat. Men det fanns verkligen ingen tid till att stå och göra egen pastadeg. Även om det kanske är att föredra. Istället blev det en variant gjord på färdiga lasagneplattor. Fyllda med spenat, vitlök, muskot och massor av ricotta! Så himla gott!
panzanella, ravioli
Min resa med det toscanska vinet Villa Puccini fortsätter. Det är så härligt att få djupdyka ner bland italienska smaker och ingredienser. Där maten inte alltid måste vara snabblagad. Utan där fokuset faktiskt ligger på att det ska vara vällagat.
villa puccini
Precis som jag skrivit om tidigare, så finns det ett par riktlinjer man enkelt kan följa när man väljer vin till mat. Eller kanske mat till vin? För ibland har man ju faktiskt hittat ett vin man verkligen gillar. Eller vill testa på. Då gör man allra bäst i att kolla upp vad för slags vin det är man ska dricka. Och så kan du med hjälp av några små tips och trix välja vilken mat som funkar bra att äta till.
Min enklaste och bästa tumregel är att välja mat som kommer från det landet vinet är producerat i. Och som av en händelse passar just en klassisk sangiovese (vilket är en av de mest vanliga druvorna i just toscanska viner) perfekt till pastarätter med tomatsås.
panzanella, ravioli
Jag brukar se till att bygga en fin brygga mellan syran i vinet och syran i tomatsåsen med hjälp av ost och/eller lite grädde. För att inte vinet ska upplevas allt för syrligt och strävt kan du nämligen behöva tillsätta lite fett i någon form. Men inte för mycket. Då kommer vinet upplevas tamt och kanske lite tråkigt.
Men en skvätt syrad grädde i tomatsåsen, lite mozzarella och finriven pecorino, det gör susen. Jag lovar!panzanella, ravioli
Till mina ravioli i tomatsås gjorde jag en enkel sallad. En panzanella. Det är en klassisk italiensk sallad där man tar vara på gammalt bröd, steker det i olja och serverar det i en sallad tillsammans med tomater och basilika. Fantastiskt gott i all sin enkelhet.
 
Ravioli med spenat, ricotta och muskot:

olja att steka i
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin av toskansk karaktär
1 nypa socker
800 g krossade tomater
1/2 dl syrad grädde
salt & svartpeppar
ca 1 dl färska örter
Värm en stekpanna med lite olja i. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och socker, fortsätt att steka några minuter. Häll sedan på tomaterna och grädde, låt koka utan lock medan du gör raviolin. Smaka av med salt, peppar och färska örter.
 
Fylld ravioli:
olja att steka i
2 vitlöksklyftor
65 g färsk spenat
1 krm muskotnöt
250 g ricotta
salt & svartpeppar
200 g färska lasagneplattor
1 ägg
250 g mozzarella
100 g pecorino
färsk basilika
Skala och finhacka vitlöken. Stek den i olja på medelvärme ett par minuter. Stek spenaten i en torr panna tills den mjuknat. Pressa överflödig vätska ur spenaten i en finmaskig sil. Hacka den fint. Ha sedan i spenaten i stekpannan med vitlök. Blanda om väl och låt svalna något.
Blanda sedan ihop vitlök, spenat, riven muskot, ricotta, salt och peppar.
Dela varje lasagneplatta i två delar, så du får två fyrkanter av varje platta. Jag sporrade mina runt om för att få ett fint mönster.
Lägg ut ca 1 msk fyllning på hälften av bitarna. Pensla med uppvispat ägg runt om fyllningen. Lägg över resterande lasagnebitar som ett lock. Tryck ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka raviolin i omgångar i ca 4 minuter eller tills de mjuknat.
Ha upp tomatsåsen i en ugnsfast form. Fördela mozzarellan över såsen. Lägg sedan i den förkokta raviolin. Riv över pecorino-ost. Gratinera i 220°C i cirka 15 minuter. Hacka färsk basilika och strö över den varma gratängen.
 
Panzanella:
500 g småtomater i blandade färger
2 ciabattabröd, gärna dagsgammalt
olivolja
salt
färsk basilika
Skär tomaterna i halvor och lägg upp på ett fat.
Skär brödet i tärningar och stek gyllene i olivolja. Blanda det stekta brödet med tomaterna och hackad, färsk basilika. Strö över salt och ringla över lite olja.
 
 

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
linn lissel
4 år sedan

Du har så goda recept! Tips till en tvillingmamma som INTE har mkt tid över? Försöker fixa storkok och matlådor till mig men det måste va enkelt för att bli av..

odla ärtskott hemma

Nästa inlägg

Odla ärtskott hemma

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x