Påskbröd med röda linser och morötter

röda linsarFör ett tag sedan bakade jag detta ljuvliga påskbröd med röda linser och morötter. Jag ville få fram ett riktigt gult och härligt bröd, som passade perfekt till påsk.
Jag har tidigare bakat med både vita och svarta bönor, vilket jag tyckt varit hur enkelt som helst. Att använda röda linser var aningens trixigare, antagligen för att de kokta linserna innehåller så pass mycket vätska. Det är därför viktigt att du låter de kokta linserna rinna av ordentligt. Första gången jag bakade detta testade jag att bara ha i linserna precis som de var, helt nykokta. Det blev en väldigt svårhanterlig och kladdig deg. Men om linserna får rinna av, då blir det enklare.
Jag tillsatte även rivna morötter och lite, lite gurkmeja för att då till en härligt gul färg. Perfekt så här till påsk.
röda linsar
Jag gjorde två brödkransar, en mindre och en lite större. Så fint att lägga upp dom i varandra så du får en maffig och härlig krans. Lägg några kokta ägg i mitten för extra påskkänsla sådär 🙂röda linsar
Idag kickar vi igång påsklovet här hemma hos oss. Ett lov som mest kommer spenderas hemma. Vi har faktiskt inga planer alls för veckan. Förutom lite påskfirande med de närmaste till helgen. Idag står panta burkar, handla och fixa lite i trädgården på schemat. Precis lagom känns det som.
 
Påskbröd med röda linser och morötter:
25 g jäst
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
1 tsk gurkmeja
2 dl röda, okokta linser
ca 3 dl finrivna morötter
ca 11 dl rågsikt
1 tsk salt
 
Blanda ut jästen i vatten, olja och gurkmeja. Rör tills all jäst löst upp sig helt. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Överkoka inte linserna, de ska bli mjuka inte mosiga. Låt rinna av ordentligt i en finmaskig sil. Riv morötterna fint. Blanda i de kokta linserna och morötterna. Tillsätt rågsikt, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Den ska inte vara rinnig, utan hålla ihop.
Mängden rågsikt du har i beror lite på hur blöta linser och morötter du har. Så ta i lite i taget och arbeta dig fram. Ha sist i saltet.
 
Låt jäsa övertäckt i cirka 2 timmar.
Mjöla ett bord och stjälp upp degen på bordet. Knåda inte. Dela degen i ca 25 lika stora delar. Forma snabbt till bollar. Jag brukar ta degklumpen och liksom vika in ändarna under för att få en slät bulle på ovansidan. På det viset behöver jag inte knåda ur luften ur degen.
Lägg upp bullarna på två plåtar. Jag la ut bullarna i form av en cirkel. Låt jäsa minst 30 minuter.
 
Värm ugnen till 250°C. Grädda sedan bröden i cirka 12-15 minuter eller tills de börjar få fin färg på undersidan.
Jag som inte har någon ångfunktion i min ugn brukar ställa en långpanna i botten på ugnen. När jag sedan ställt i plåten med bröd öppnar jag snabbt luckan, slår i ett glas vatten i långpannan och stänger sedan fort luckan. Då har du skapat dig en egen ångfunktion i ugnen. Detta ger en fin och lite knaprig yta på brödet.
Brödet får smak av både gurkmeja och linserna. Vilket gör att brödet smakar lite annorlunda. Men himla gott, om du frågar mig!

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar, brunch

Nästa inlägg

Våfflor med färskost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x