Klassiska hallongrottor

inlägget innehåller annonslänkarsmåkakor, småkaka, baka
Visst är det något speciellt mad hallongrottor? En småkaka som jag tror alla älskar? Jag hittills har jag inte hört en enda människa yttra orden: nej fy hallongrottor, det gillar jag inte!
Har du?
småkakor, småkaka, baka
Sen kan man ta det här med sin kärlek till hallongrottor till nya nivåer. En gång, som nu börjar vara ganska många år sedan. Låt oss säga en sådär 12-13 år sedan. Då hade jag bakat två omgångar hallongrottor inför Sebastians födelsedag (som är 3/5). Kakorna la jag i en kakburk, sedan åkte jag i godan ro till mitt arbete på ett äldreboende och jobbade kväll. När jag kommer hem sitter Sebastian och vår vän Björn där i soffan framför tv:n, med kakburken placerad mitt på soffbordet, omgiven av ett berg av tomma småkaksformar… Gott som godis, tydligen.
Men jag tar det som en komplimang. Och bakade flera hallongrottor.småkakor, småkaka, baka
Jag tror det finns lika många recept på hallongrottor som det finns lingon i skogen, eller kanske hallon på hallonbuskarna är en bättre liknelse. Och jag har testbakat många varianter. Och kommit fram till att jag gillar dessa allra bäst. Inte torra och spröda. Utan aningens, aningens lite sega när i mitten, närmast sylten. De får gärna smula lite när man tar en tugga, men inte falla i sär totalt.
Jag gillar även hallongrottor i pappersform bättre än hallongrottor utan form. Även om det kanske blir snyggare.
Dessutom gräddar jag alltid mina hallongrottor i en minimuffinsplåt. Då håller de formen fint, jäser upp och blir lite bulliga sådär ni vet. Här hittar ni en för 24 kakor, perfekt till detta recept!småkakor, småkaka, baka
Idag testade jag att göra fördjupningen i hallongrottorna med hjälp av en citruspress i trä (en sån här).  Jag doppade spetsen i mjöl med jämna mellanrum för att den inte skulle fastna i degen och det funkande bra. Annars tar jag alltid skaftet på en träslev och gör hålen i kakorna med.småkakor, småkaka, baka
Jag bakade mina hallongrottor på laktosfritt smör då Axel just nu utesluter laktos ur kosten. Men baka på det smöret (eller margarinet om du vill göra dom veganska) du gillar bäst.
För att få riktigt goda hallongrottor är det viktigt att smöret just är mjukt och arbeta snabbt ihop degen, gärna i maskin. Överarbeta inte degen. Jag brukar kunna tillsätta ett par droppar vatten mot slutet om degen känns lite för smulig, då går den ihop fint!
Hallongrottor, 24 st:

1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g mjukt smör
ev några droppar vatten
1 1/2 dl hallonsylt
Värm ugnen till 175°C.
Placera ut pappersformar i en minimuffinsplåt (eller direkt på en plåt)
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Skär det mjuka smöret i små kuber. Arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta degen tills den precis går ihop. Tillsätt några droppar vatten om den känns lite för smulig.
Rulla ut degen till en rulle. Dela rullen först på mitten, sedan varje halva i två delar. fortsätt så tills du har 24 kakdegsbitar. Rulla till jämna bollar. Detta underlättar när man enkelt vill ha lika stora kakbitar och inte har tillgång till en våg.
Lägg i en degboll i varje form och gör en fördjupning i mitten av varje kaka och fyll den med hallonsylt. Var lite återhållsam och överfyll inte kakan. Då rinner sylten lätt ut. Grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills de börjar få fin färg och är fördiggräddade.
 
Självklart kan du byta ut hallonsylten mot annan, fast sylt. Som jordgubbssylt, vartvinbärssylt eller blåbärssylt. Det viktiga är bara att sylten inte är för rinnig!
 

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
4 år sedan

Bakade precis Dina hallongrottor! Duuuuuuuu vad goda de blev! Har reden mumsat i mig säkert 10 stycken! Älskar för övrigt Din mysiga blog. Bor i Tyskland och älskar att läsa svenska recept! Ha en fin första maj!

glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass

Nästa inlägg

Frozen yoghurt med jordgubbar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x