Pannacotta med rabarber och vit choklad


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag kune bara inte låta bli. Att skapa en efterrätt till som passar att göra till lilla mamma på söndag när det är mors dag. Eller ja, egentligen passar den ju att göra när som det vankas efterrätt. En pannacotta med rabarber och vit choklad. Som sommar i ett litet glas.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Fredagsplanen: Idag är det ledig fredag för Isac, jag har jobbat några timmar på morgonen. Men bloggen bara krånglade, så vi tog en promenad hem till mamma för lite spontanfika sådär. Hur härligt som helst att dricka kaffe och äta rabarberpaj i skuggan på deras altan. Som man längtat efter den här ljuva årstiden. Nu spelar Sebastian och Isac lite vändtia och jag ska fixa fram lite lunch.
När Axel slutar vid 13.15 plockar vi upp honom vid skolan, sen ska han klippa sig och vi ska fixa lite ärenden på stan.
Ikväll: Blir det middag med mina föräldrar för att fira mamma som fylde år igår.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Att göra pannacotta i lager är verkligen inte svårt. Man måste bara vara lite kreativ. Antingen gör man raka lager. Då varvar du bara de olika smakerna på pannacotta. Ja, såklart måste de olika lagren stelna ordentligt först.
Eller så kan man göra som jag gjort här. Tidigare har jag testat att låta glasen luta försiktigt i en avlång brödform. Det funkar, men de kan lätt glida lite fram och tillbaka.


Då såg jag någon som använt en tom äggkartong att luta glasen i. Alltså hur fiffigt?! Det fungerade verkligen superbra. Men ska du göra många glas, kom ihåg att du behöver fler äggkartonger.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag fick min pannacotta smak av rabarber och vit choklad. Alltså vilken drömkombination! Så gott med den söta vita chokladen i kombination med syran i rabarbern.
Precis som jag tidigare skrivit så kan rabarbern ibland få en lite tråkig färg om den är väldigt grön. Testa då att ha i ett par frysta hallon. Det ger en himla fin färg utan att det smakar hallon om det.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Eftersom Axel inte äter laktos gjorde jag dessa på laktosfri grädde och laktosfri vit choklad. Och det fungerade hur bra som helst!

Pannacotta med rabarber och vit choklad 8 små glas:
Vit chokladpannacotta:
3 dl grädde
100 g vit choklad
3/4 dl Gelésocker Multi
Värm grädden i en kastrull. Hacka chokladen och rör i den. Låt chokladen smälta helt. Tillsätt gelésocker och rör om. Koka upp och låt koka i ca 1 minut.
Ställ ut 8 små portionsglas. Ställ de gärna lite på sned i ett par äggkartonger. Häll försiktigt i pannacottan till önskad form. Låt stelna i kylen. Det brukar räcka med cirka 1 timme.
Rabarberpannacotta:
500 g rabarber
ev ett par frysta hallon
1 msk citronsaft
3 dl grädde
3/4 dl Gelésocker Multi
Lägg rabarber och ev ett par hallon i en kastrull. Låt koka upp och småkaka på medelvärme under omrörning tills rabarbern helt kokat sönder och blivit ett mos. Sila moset genom en finmaskig sil. Pressa all saft ur moset med baksidan på en sked så du får ur så mycket saft som möjligt.
Blanda rabarbersaften, citron och grädde i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt sedan gelésocker. Koka upp igen och låt koka i cirka 1 minut.
Vinkla glaset åt andra hållet i äggkartongen och slå på rabarberpannacottan. Vill du inte få en V-formad pannacotta låter du glaset stå helt plant när du slår på det andra lagret pannacotta.
Ställ i kylen och låt stelna helt. Dekorera sedan med färska bär.

En söt liten dessert som mamma garanterat blir glad över på mors dag!5
10

Jordgubbstårta med rabarber

Photographer: Sebastian Niemi Ca


På söndag är det mors dag. En dag man såklart ska uppmärksamma. Kanske behöver man inte köpa massa presenter (men Sebastian, om du läser det här kan du hälsa barnen att jag gärna vill ha nya örhängen eller ett armband…) utan det kan faktiskt räcka med att träffas och fika. Till helgen ser det ju dessutom ut att bli kalasväder. Så kanske kan man träffas ute och fika tillsammans? Och kanske kan man bjuda på en jordgubbstårta med rabarber?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag älskar ju den enkla bakningen. Och det här är verkligen en enkel, men himla god tårta. Vaniljbottnar som fylls med rabarber, jordgubbar och grädde.
Tidigare i våras kokade jag en rabarbermarmelad som faktiskt passar utmärkt att ha som tårtfyllning. Självklart kan du ta vilken sylt du gillar allra bäst. Men jag gillar den syran som finns i rabarber ihop med den söta grädden. Det blir en fin kontrast!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har gräddat min tårtbotten i en mindre form (min är ca 12 cm i diameter). Det ger ju såklart en mindre tårta, men den blir betydligt högre, vilket jag tycker är himla fint. Dessutom tar man inte så stora bitar när tårtan är så pass hög, vilket gör att den ändå räcker till ca 8 personer (beroende på hur stora bitar man tar såklart)

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag var ner och kollade till vår rabarber i morse, den har blivit gigantiskt stor, trots att jag tagit av den en hel del redan. Så räkna med att det kommer ett eller ett par nya rabarberrecept här under försommaren. Känns himla slösaktigt att inte använd upp alla fina rabarber.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Tårtbotten:
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten
Värm ugnen till 180°C (vanlig ugn).
Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt. Blanda samman bakpulver och vetemjöl, ha i rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en form. Grädda i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna helt. Lägg gärna tårtbotten i frysen över natten. Tag fram och låt halvtina innan du delar den i två.
fyllning:
2 dl rabarbermarmelad (eller annan sylt)
1 l svenska jordgubar
5 dl grädde
Dela tårtbottnarna. Vispa grädden på låg hastighet tills den blivit fast. Bred ett lager sylt på den understa botten (lämna den yttersta centimetern fri från sylt).


Spritsa eller bred ut en ring grädde utanför sylten. Skölj jordgubbarna och dela dom tunt. Spar några hela till dekoration.
Lägg de delade jordgubbarna ovanpå rabarbermarmeladen och grädden.
Lägg på den sista botten och spritsa ut grädden i fina mönster. Toppa med hela och halverade jordgubbar och ätbara blommor.

I min trädgård just nu fanns det äppelblom och förgätmigej som fungerar fint att dekorera tårtan med!
Perfekt att bjuda lilla mamma på till mors dag <3

0
1

Kolakakor med strössel- kalassnittar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Till helgen som var slängde jag och Axel lite snabbt ihop en omgång kolakakor. Inte för någon mer speciell anledning än att det ofta går åt en del fika under helgen. Och ska man ta sig en kaka till kaffet kan den ju gärna få vara hembakad. När jag bakar sådär utan anledning brukar jag passa på att testa något nytt. Den här gången blev det kolakakor, fast med strössel på. Barnen tyckte de såg ut som riktiga kalaskakor. Så kanske borde de egentligen heta kalassnittar? Vad tycker ni?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det är i grunden en helt vanlig kolakaka. Men jag hade i en skvätt apelsinblomsvatten också. Det gav en himla fin smak. Lite blommigt sådär liksom. Jag har en flaska apelsinblomsvatten hemma som jag haft i massor av år. Då och då kommer jag på att det passar perfekt att ha i en skvätt när man bakar eller så. Apelsinblomsvatten smakar precis så som apelsinblommor doftar. Helt underbart!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Maj är startskottet för födelsedagar i vår familj. Näst på tur är Axel (eller ja egentligen fyller hunden först, men han får inga kakor..). Det är noga nedräkning varje dag här hemma nu. 27 juni blir han 9 år. Helt galet ändå. Att min lilla bebis snart blir 9. Kolakakor är ju himla enkelt att baka och passar därför perfekt att baka till just kalas. Jag brukar se det lite som en utfyllnadskaka. Den är enkel att baka många av och de flesta gillar den. Blir det några kakor kvar efter kalaset går de enkelt att frysa in och ta fram när man är lite fikasugen.
Men med lite strössel på får de ju sin givna plats på alla födelsedagskalas framöver!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Har man inget apelsinblomsvatten hemma går det såklart bra att baka utan detta också. Ta då 2 msk sirap istället.
Kolakakor med strössel:
200 g smör
2 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 msk sirap
2 msk apelsinblomsvatten
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
strössel

Värm ugnen till 175 °C
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, rosenvatten, vanilj och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dom med hjälp av fingrarna. Strö över strössel och tryck fast det med hjälp av fingrarna så de stannar på kakdegen.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får en gyllene färg. Skär längderna i bitar och låt som svalna på plåten.

Perfekt till sommarens alla fikakalas!

2
8