Jordgubbstårta med rabarber

sommartårta, midsommartårta, tårta
På söndag är det mors dag. En dag man såklart ska uppmärksamma. Kanske behöver man inte köpa massa presenter (men Sebastian, om du läser det här kan du hälsa barnen att jag gärna vill ha nya örhängen eller ett armband…) utan det kan faktiskt räcka med att träffas och fika. Till helgen ser det ju dessutom ut att bli kalasväder. Så kanske kan man träffas ute och fika tillsammans? Och kanske kan man bjuda på en jordgubbstårta med rabarber?
 
sommartårta, midsommartårta, tårta
Jag älskar ju den enkla bakningen. Och det här är verkligen en enkel, men himla god tårta. Vaniljbottnar som fylls med rabarber, jordgubbar och grädde.
Tidigare i våras kokade jag en rabarbermarmelad som faktiskt passar utmärkt att ha som tårtfyllning. Självklart kan du ta vilken sylt du gillar allra bäst. Men jag gillar den syran som finns i rabarber ihop med den söta grädden. Det blir en fin kontrast!
sommartårta, midsommartårta, tårta
Jag har gräddat min tårtbotten i en mindre form (min är ca 12 cm i diameter). Det ger ju såklart en mindre tårta, men den blir betydligt högre, vilket jag tycker är himla fint. Dessutom tar man inte så stora bitar när tårtan är så pass hög, vilket gör att den ändå räcker till ca 8 personer (beroende på hur stora bitar man tar såklart)sommartårta, midsommartårta, tårta
Jag var ner och kollade till vår rabarber i morse, den har blivit gigantiskt stor, trots att jag tagit av den en hel del redan. Så räkna med att det kommer ett eller ett par nya rabarberrecept här under försommaren. Känns himla slösaktigt att inte använd upp alla fina rabarber.
sommartårta, midsommartårta, tårta
Tårtbotten:
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten
Värm ugnen till 180°C (vanlig ugn).
Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt. Blanda samman bakpulver och vetemjöl, ha i rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en form. Grädda i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna helt. Lägg gärna tårtbotten i frysen över natten. Tag fram och låt halvtina innan du delar den i två.
fyllning:
2 dl rabarbermarmelad (eller annan sylt)
1 l svenska jordgubar
5 dl grädde
Dela tårtbottnarna. Vispa grädden på låg hastighet tills den blivit fast. Bred ett lager sylt på den understa botten (lämna den yttersta centimetern fri från sylt).
Spritsa eller bred ut en ring grädde utanför sylten. Skölj jordgubbarna och dela dom tunt. Spar några hela till dekoration.
Lägg de delade jordgubbarna ovanpå rabarbermarmeladen och grädden.
Lägg på den sista botten och spritsa ut grädden i fina mönster. Toppa med hela och halverade jordgubbar och ätbara blommor.
 
I min trädgård just nu fanns det äppelblom och förgätmigej som fungerar fint att dekorera tårtan med!
Perfekt att bjuda lilla mamma på till mors dag <3

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kolakakor, kolasnittar, strösselkakor

Nästa inlägg

Kolakakor med strössel- kalassnittar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x