Ceasarsallad wrap

inlägget innehåller annonslänk.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Tidigare i våras gjorde jag ett jobb åt folk o folk där jag skulle ta fram ett picknickrecept.
Jag tycker alltid att picknick-mat är klurig mat. Det är så många parametrar som ska stämma. Det ska gå skapligt enkelt att göra i ordning, det ska vara gott, lätt att ta med och passa många. Ibland känns det som om man vänder ut och in på sig själv för att hitta på nya spännande rätter. När det faktiskt blir precis lika gott att ta med en bytta potatissallad, en färdiggrillad kyckling, sallad, lite goda ostar, röror och bröd.  Eller hur? Men, eftersom det ändå är mitt jobb att vara lite kreativ och komma med idéer. Så strök jag färdig potatissallad och grillad kycklingkonceptet ganska på en gång. Istället gjorde jag ett helt gäng ceasarsallad wrap. 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så himla gott. De höll sig fina i kylen i flera timmar vilket ju indikerar att de är perfekt mat att ta med på picknick. Tack vare att det ligger ett lager sallad närmast brödet förhindrar det att såsen blöter ner brödet och gör det geggigt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När jag fotade det här jobbet blommade förgätmigej allt den bara orkade ute. Och syrenen stod i full knopp. Nu har vi tassat en bit längre in på sommaren och mina pioner har precis blommat över. En sommarträdgård är ändå magisk, för varje dag sker nya skiftningar, nya blommor slår ut medan andra blommar över. 


Känns det övermäktigt att göra egen ceasardressing? Ta det bara lugnt. Det finns massor av färdiga dressingar som fungerar fint! Jag har testat den här från Hellmans som jag tycker är riktig god!

Caesarwrap, 4 st:

600 g kycklinginnerfilé
2 tsk paprikapulver
2 tsk örtsalt
peppar
olja att steka i
ca 180 g (1 fp bacon)
1 huvud romansallad
250 g körsbärstomater
4 st libabröd
50 g parmesan

Krydda kycklingen med paprikapulver, örtsalt och peppar. Stek i olja tills kycklingen fåt fin färg runt om och är genomstekt. Täck över med folie och ställ åt sidan.
Skär baconet i bitar och stek knaprigt. Låt det rinna av på ett hushållspapper.
Nyp av de största bladen från romansalladen. Skölj noga då de ofta kan vara rätt jordiga och grusiga.

Dela tomaterna på mitten.

Lägg ut 4 st libabröd. Se till att torka salladen ordentligt och placera ut ett par salladsblad så det täcker mittenytan av brödet (kanten längst ut av brödet måste vara fri från mat för att du ska kunna rulla ihop din wrap).

Skär den stekta kycklingen i bitar och fördela den tillsammans med bacon och tomater över salladen. Hyvla över parmesan. Gör dressing enligt receptet nedan och ringla detta över salladen.

Vik in två sidor av brödet och rulla sedan ihop från sidan närmast dig så tajt du kan. Rulla gärna in din wrap i folie eller smörpapper för att enklare kunna ta med på picknick.

cesardressing:

1 äggula
1 vitlöksklyfta
2 sardellfiléer
2 dl rapsolja
1/2 msk dijonsenap
1 msk citronsaft
1/2 msk vitvinsvinäger
salt & peppar

Ha upp äggulan i en skål. Skala och finriv vitlöksklyftan. Blanda i den i äggulan tillsammans med sardellerna. Vispa upp äggulan ordentligt. Tillsätt sedan oljan, droppvis under konstant vispning. Smaka av med dijonsenap, citron, vitvinsvinäger, salt och peppar.

Känns dressingen lite väl fast kan den späs ut med några droppar vatten.

Nu ska jag ta och väcka mina sjusovande barn på övervåningen och kicka igång den här sommarlovsdagen!

0
6

5 fiskrecept att laga i sommar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag tipsar jag om 5 fiskrecept att laga i sommar. För visst är fisk ändå härlig sommarmat? Passar lika bra till vardags som till fest. När det är 30 eller 15 grader varmt ute. När vi åt lunch idag satt jag och frågade ut alla barn runt lunchbordet om dom gillade fisk. Och absolut gjorde dom det. Allra helst lax. Men verkligen inte fiskbullar. När jag var barn skulle nog ingen ha erkänt att dom gillade fisk. Det var liksom inte socialt ok att som barn gilla fisk. Tur saker och ting kan ändra sig. Eller hur?
Fiskburgare är enkel och god mat som alla gillar här hemma. Passar att äta i bröd men också till potatis och en kall sås. Får jag några bitar lax och någon bit vit fisk över i frysen brukar det bli fiskburgare av det. Så gott att blanda olika fisksorter!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Är man på jakt efter minsta möjliga ansträngning men mesta möjliga smak. Då skulle jag rekommendera lax i ugn med fetaost. Löjligt enkelt att göra och himla gott! Allra godast blir det att använda en hel laxssida. Då är det bara att dubbla receptet och köra laxen i ugnen i 175°C i 20 minuter. Smidig mat som då räcker till många.


En solklar vardagsfavorit i detta hushåll är panerad torsk. Jag kör den enkla varianten och ugnsbakar torsken. Då går det på ett litet kick att panera fisk!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hel laxsida är som sagt väldigt smidigt när man lagar mat till fler. Kör den på grillen eller i ugnen beroende på vad som passar er bäst!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Något jag gillar är att göra enkla fiskpaket. Antingen gör jag iordning paketen i förväg och ställer på grillen när gästerna kommer. Eller så får var och en plocka ihop sitt egna fiskpaket och stoppa i det man gillar allra bäst. Den senare varianten blir det på lördag när vi ska på middag hos vänner. Ett perfekt upplägg tycker jag.
Nu har jag suttit och jobbat en stund på altanen. Till ljudet av Axel, Isac och två kompisar som sitter och spelar Fifa. Nu byter dom tv-spelets fotboll mot det verkliga och mina rabatter ligger pyrt till igen. Men det får det vara värt.
Jag önskar er alla en härlig start på veckan <3

0
2

5 smarriga recept att baka en regnig sommardag

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vilka sommardagar vi haft alltså. Strålande sol och 30 grader varmt. Vi har tillbringat all tid vid vi kunnat utomhus. Många långa timmar vid sjön. Frukost, lunch och middag på altanen. Kvällarna har spenderats med att försöka hitta lite svalka på en promenad. Till veckan verkar dock lite mer normalväder dra in och vi får nöja oss med 20 någonting och regnskurar. Men jag beklagar mig faktiskt inte. Det finns  m ä n g d e r  av tvätt att ta hand om, garderober att rensa och skåp att sortera. Ni vet, allt det där man få för sig att man ska hinna med under semestern. Dessutom skulle jag behöva fylla frysen med lite mer fika. För är det något som går åt varma sommardagar vid sjön så är det fika. Därför tipsar jag idag om 5 smarriga recept att baka en regnig sommardag!
Först ut på min lista att baka, det är ändå kanelbullar. Frysen ekar tom och så kan vi inte ha det tycker barnen.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


För oss så finns det ett fika som slår allt annat på sommaren. Och det är mandelkubb! Torrt och tråkigt tycker vissa. Underbart säger jag och resten av familjen!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Isac tyckte vi borde baka kalasrutor snarast möjligt! Tydligen är det hans favoritkaka för tillfället. Och vem är jag att neka honom dessa söta små kakor?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En av mina favoritkakor under året som gått är helt klart denna kärleksmumssockerkaka. Har ni testat? Om inte, gör det i veckan, lova mig?


I helgen firade vi Axel som fyllde 9 år. Och dessa vaniljrutor i långpanna är då självskrivna. Så makalöst goda och väldigt uppskattade av alla fikagäster! Till min stora lycka har jag en halv plåt stående i kylen just nu. Kanske måste det bli en liten bit ikväll?

Vad brukar ni baka när sommaren bjuder på lite sämre väder?

0
0