Äppelgröt på havreris

inlägget innehåller adlinksäppelgröt, gröt, havreris
Det största tecknet på att hösten verkligen är här, det är när jag får koka den första kastrullen med äppelgröt. När jag var barn kokade mamma den alltid på grötris. Vilket är himla gott. Men under de senare åren har jag själv använt steel cut oats, för att jag personligen gillar det bättre. Det mättar bra och känns skönare för både kropp och miljö att äta.
Så i år kom det en nyhet i hyllorna, nämligen havreris. Något vi bytt ut nästan allt ris mot här hemma. Och under sommaren har jag gått och tänkt, att äppelgröt måste bli perfekt att koka på havreris.
äppelgröt, gröt, havreris
Och visst hade jag rätt. Kanske blev det till och med godare på havreris än vanligt ris. Det blev liksom matigare. Så idag blir det äppelgröt, både till frukost och lunch.äppelgröt, gröt, havreris
Jag passade på att plocka in lite fallfrukt från trädgården idag. Det går år ca 1 L äppelbitar och det fick jag utan problem ihop av den frukt jag hade liggandes på gräsmattan. Har man möjlighet blir det himla gott att ta olika sorters äpplen. Det ger precis som i äppelmos en fin och god smak!
Jag kokar alltid min äppelgröt på havremjölk, Det blir himla mumsigt tycker jag, men det är ju en smaksak. Det går precis lika bra med den mjölk man gillar bäst.
Här kan ni läsa mer om just havreriset.
 
Äppelgröt på havreris:
4 dl havreris
6 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg havreris, vatten och valfri mjölk i en Crock Pot eller en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Sätt din Crock Pot på låg och 4 timmar på timern. Vill man göra sin gröt under natten går det såklart bra att låta gröten stå på eftervärme sista stunden tills man ska äta.
Eller, koka gröten på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då så inte gröten fastnar i botten.
Äppelgröten håller minst 4 dagar i kylen, så nu har jag min frukost klar för ett par dagar framöver här!
 
 

19
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Isabelle Eklund
Isabelle Eklund
3 år sedan

Det låter helt fantastiskt!
Ska prova det, tack för så fina idéer😊

Christina
Christina
3 år sedan

Det här måste jag testa! Hur många portioner är receptet för?

quorn, quorngryta

Nästa inlägg

5 enkla höstmiddagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x