Lax med asiatiska smaker

hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
 
Glad onsdag på er!
Jag hoppas ni alla haft en finfin vecka så här långt! Idag tänkte jag tipsa er om något riktigt gott vi åt här i veckan. Nämligen lax med asiatiska smaker. När jag lagar lax smaksätter jag ofta på liknande vis. Dvs citron med citron och örter. Och nu kände jag att det var dags för något helt annat!
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Här hemma fortsätter vabbandet. Om man nu kan påstå att man vabbar en snorig 9-åring? Han sköter sig mest själv där från soffhörnet. Så man kan kanske inte påstå att jag vabbar, det blir mer jobb varvat med att kolla in hur sjuklingen mår. Men nu hoppas jag på att han snart är piggare så alla kan återgå till skola och jobb på riktigt.hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Jag valde att göra en hel laxsida. Dels för att det är ungefär 100 gånger godare än att köpa färdiga filéer. Det blir dessutom betydligt billigare. Så det finns bara saker att vinna på det hela.
När jag köper en hel laxsida brukar jag skära bort ändbitarna för att få en så pass jämn bit fisk som möjligt. De bitarna som blir över är perfekta att använda till fisksoppa eller fiskbiffar. Jag lägger bara dom bitarna i en påse och fryser in dom. Perfekt.
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Till laxen åt vi potatis. För vi hade massor över sen helgen. Men allra godast blir det med ris till. Får du marinad över från fisken är det supergott att hälla över riset!
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Jag tillagade även en plåt med bönor och morötter samtidigt som laxen. Min lax får dock gå lite kortare tid än vad grönsakerna behöver, så därför tycker jag det är enklast att lägga det på två olika plåtar/formar i ugnen.
Lax med asiatiska smaker:
1  laxsida ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära
4 tsk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 krm sriracha
2 tsk flytande honung
ca 1 msk sesamfrön
persilja
 
Putsa laxen och se till att du har en så jämntjock bit du kan.
Skala och pressa/finhacka vitlök och ingefära. Lägg i en skål. Blanda i soja, sesamolja, risvinäger, siracha och honung. Blanda samman allt och fördela detta över laxen. Strö över sesamfrön. Ugnsbaka i 175°C i cirka 20 minuter. Strö över finhackad persilja över den varma laxen. Servera med ris och grönsaker.
Vill du ha lite mer hetta i laxen, tillsätt mer sriracha och lite chiliflakes.

15
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Taru
3 år sedan

Åh vad gott! Måste testa ♡

Tessie - trebarnsmamma ♡
3 år sedan

Oj, det lät jättegott! Ska absolut testa att göra själv 🙂

Åsa Sahlman
Åsa Sahlman
2 år sedan

Åh, tack för detta recept! Precis vad jag behövde för att få in mer variation på laxen här.
Lax hos oss har blivit en vardagsrätt, och oftast blir det samma kryddning om och om igen. Och trots att jag jobbar med mat till vardags tryter fantasin (och lusten ibland) när jag väl står i mitt egna kök.

äppelgröt, gröt, havreris

Nästa inlägg

Äppelgröt på havreris

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x