Frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa

smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Hej soliga septemberfredag! Jag hoppas solen skiner hos er också. Här ska jag avsluta det sista, sen hämta upp barnen vid skolan och åka in till stan en sväng, fika lite och fixa några ärenden. Sen blir det att åka hem, ladda om och åka till Pinchos i Uppsala med min bästa vän Anna och hennes familj. Ska bli så mysigt att göra något ihop!
Men förutom att det är fredag, vet ni att det är äpplets dag idag? Och vad passar då bättre att bjuda på än en frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa?
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Jag älskar smördegspajer. Antagligen för att jag är lite lat av mig och gillar genvägar i köket. Hur smidigt ät det inte att bara ta fram färdig smördeg ur frusen, låta tina något, kavla ut och klä en form med? Fryst smördeg är något alla borde ha hemma i frysen. Det och broccoli. Då fixar man allt!smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Sen är ju en fyllning av mandelmassa, råsocker och härliga kryddor som kanel, ingefära och kardemumma rena drömmen. Så gott! Jag valde att göra min paj på äpplen. För att vår trädgård just nu kryllar av dom. Men har man inte äpplen till hands skulle jag föreslå att man tar kanske päron? Det vore också mums!
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Förra helgen var vi hemma hos min kära bloggkollega Jessica på årets bästa inflyttningsfest, så den här helgen ska det bli skönt att bara vara hemma. Städa undan lite i trädgården, laga lite god mat, träna och bara vara. Det är liksom fint när man får en mix av allt, i lagom portioner här i livet.
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Pajen är sådär himla enkel att baka. Med rätt få ingredienser och med utrymme för att freestyla lite om man så önskar. Med smaksättningen av fyllningen och med val av frukt. Sånt älskar jag verkligen!
 
Frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa:
1 fp fryst smördeg 400g
300 g mandelmassa
1/2 dl råsocker
3 ägg
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk nymortlad kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
ca 3 äpplen (beroende på storlek)
råsocker
1 ägg
Låt den frysta smördegen tina något, kavla ut och klä en pajform med smördegen. Har du köpt smördeg skuren i fyrkanter får man ”lappa ihop” så det täcker hela formen. Nagga botten och ställ svalt medan du gör fyllningen.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Ha i socker ägg och kryddorm. Vispa helt slätt med en elvisp.
Dela äpplena och kärna ur dom. Skär i tunna skivor.
Tag ut det kylda pajskalet och ha i fyllningen. Fördela äppelskivorna i fina mönster. Strö över lite råsocker. Pensla  kanterna på pajskalet med ett uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Tag ut och låt svalna något. Servera ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
 
Hur gott som helst och ett himla bra sätt att fira äpplets dag på!

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karina Israelsson
Karina Israelsson
2 år sedan

Hittar ingen ugnstemperatur i receptet

Kebabgryta

Nästa inlägg

Kebabgryta

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x