Kebabgryta

vegetarisk kebabgryta, gryta
Olika saker händer i ens liv. Som den gången min moster på ett mystiskt sätt fick tillgång till en herrans massa bananer som vi alla fick hjälpa till att ta reda på och frysa in. Eller som den här sommaren som gett oss zucchinis i 5-kilos klassen. Eller som i söndags. När Sebastian kom hem från sin mamma och hade med sig drygt 1 kg kebab vi var tvungna att göra något med inom de närmaste dagarna. Det kan vara law of attraction som spökar här tror jag. Att jag dras till mat. Och maten dras till mig. Vad tror ni?
Iallafall var jag ju tvungen att hitta på något med all denna kebab. Det fick bli kebabgryta med ris.
vegetarisk kebabgryta, gryta
Något jag inte ätit sen skoltiden tror jag. Och aldrig lagat som vuxen. Men jisses så enkelt det var. Klart på samma tid som riset kokar. Hur smidigt som helst. Dessutom kan du göra kebabgryta på vilken slags kebab du gillar bäst. Nöt, lamm, kyckling eller vego. Bara det är kebab liksom.
 
Idag verkar vi få ännu en varm och solig dag här. Härligt ändå, med lite kyliga morgnar och så kryper temperaturen upp mot 20 grader ändå under dagen. Sånt väder gillar jag! vegetarisk kebabgryta, gryta
Kebabgryta är som sagt busenkelt att göra. Jag tog helt enkelt lite av vad jag hade hemma och trodde skulle passa. Och det blev hur bra som helst! Jag frågade barnen, som då och då får kebabgryta i skolan om den var som skolans. Men dels är ju kebaben inte lika. Utan den där lite läbbiga tjocka varianten om ni mins? Och så sa Axel att deras brukar vara krämigare liksom. Jag antar att dom har i grädde eller någon form av créme fraîche i den. Det står än ju helt fritt om man vill ha i lite av.
 
Kebabgryta 4-6 portioner:
1 gul löK
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 fp á 400 g krossade tomater
ev lite vatten
2 hela paprikor (jag hade inlagd paprika på burk kvar sen en jobb som jag använde, supersmidigt!!)
1 buljongpulver
ca 500 g kebab (all sorts kebab funkar, även kyckling/vego)
tillbehör:
ris, sallad, persilja, gräddfil/ créme fraîche, feferoni, majs, bröd
Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Stek detta på medelvärme i lite olja tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Fortsätt steka en stund till. Ha sedan i krossade tomater och eventuellt lite vatten om det känns för tjockt. Låt koka upp och småputtra. Ha i paprika (antingen skuren i strimlor eller de inlagda) och buljongpulver. Stek kebaben i en stekpanna och ha i den i grytan. Låt allt koka upp igen och småputtra tills allt kokat ihop. Ca 10 minuter.
Koka undertiden riset.
Servera med ris, sallad, hackad persilja, gräddfil/créme fraîche, feferoni, majs, bröd
 
Vill du ha extra sting i din kebabgryta kan du tillsätta lite chiliflakes i grytan. Eller direkt på din egna portion.
 
 
 

22
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
pannkaka, picknick, vardagsmat,

Nästa inlägg

Veckans mat v 39

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x