Klassisk raggmunk

husmanskost, vardagsmat, potatis
En dag kom barnen hem och berättade att dom ätit något så himla gott i skolan. Raggmunk hette det! Där och då insåg jag att vi idag äter så mycket annan mat hemma, att delar av den klassiska husmanskosten liksom lätt glöms bort. Så jag lovade att vi skulle äta raggmunk även hemma någon dag här framöver.
 
Jag är ju som ni vet vid det här laget måttligt förtjust i pannkakor. Men när det kommer till raggmunk, då börjar vi snacka saker. Tack vare potatisen och tillbehören känns det betydligt mer som mat än som efterrätt.husmanskost, vardagsmat, potatis
Dock rynkade båda barnen lite lätt åt tallrikarna som jag dukade fram.
-VAD ÄR DET DÄR?
Raggmunken i skolan var betydligt mycket ljusare. Och smakade inte alls lika mycket potatis. Men efter att ha fått ställa om sina söta hjärnor till att dagens middag skulle se ut på detta vis åt båda två med god aptit. Jag såg till och med hur båda barnen norpade åt sig varsin kall raggmunk senare på kvällen.
Jag antar med andra ord att dom fick godkänt, husmanskost, vardagsmat, potatis
Precis som med de flesta recept kan man göra dom på en mängd sätt. Jag tycker det blir allra godast att göra på mjölk, mjöl, ägg och potatis. Sen blir dom extra goda om man smaksätter med lite örtsalt av något slag. Och såklart ska dom stekas i smör. Och ätas med lingonsylt, keso och bacon/fläsk för den som önskar.
husmanskost, vardagsmat, potatis
När man lagar klassisk mat som detta ändå är, då känner jag mig lite extra huslig och ger mina barn en bra grund att stå på. Som om ett gäng raggmunkar gör skillnad i vilka livsval barnen gör i framtiden. För hur ska barn som växer upp på raggmunk kunna hamna snett i livet senare liksom? Självklart vet jag att det ena inte har med det andra att göra. Men ni vet. En känsla man har sådär.
Raggmunk 4-6 portioner
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
2 ägg
1 tsk örtsalt
fast potatis, 800 g (ca 8 normalstora potatisar
smör att steka i
 
Blanda samman vetemjölet med hälften av mjölken till en klumpfri smet.
Ha sedan i resterande mängd mjölk. Knäck i äggen, ett i taget och rör helt slätt. Ha i örtsalt.
Riv potatisen och blanda den i smeten. Jag grovriver alltid potatisen, men vissa finriver allt, eller kanske hälften. För att potatisen ska smälta in lite mer i smeten och  undkomma skeptiska barnaögon.
Hetta upp en stekpanna (jag tycker pannkakslaggen funkar allra bäst!). Ha i en klick smör.
Mät upp lite drygt 1/2 dl smet och ha ut i stekpannan. Bred och platta ut smeten ordentligt med en stekspade. Ju tunnare raggmunk du får till, ju fortare går de att steka. Vänd raggmunken när den fått fin yta. Räkna med någon minut per sida.
 
Servera raggmunken med keso, lingonsylt och fläsk/bacon.
 
Gillar ni raggmunk?

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Grahn
3 år sedan

Sedan jag träffade min kille som är från norrland har vi börjat äta så mycket mer husman, han har alltid ätit så otroligt mycket husman hemma och vill alltid göra det nu med. Många rätter är helt klart underskattade och vissa lite över hehe.
http://johannagrahn.se

Mia
Mia
3 år sedan

Tack för tipset! Jag slängde faktiskt ihop en latmansvariant på kroppkakor härom dagen när suget slog till men orken inte fanns! https://lingonochmusslor.com/2020/09/29/kroppkakor-a-la-mig/

Mia
Mia
3 år sedan

Tack för tipset! Jag slängde faktiskt ihop en latmansvariant på kroppkakor härom dagen när jag helt plötsligt började längta efter det fast inte riktigt gade tiden.
Här hemma äter våra matvägrare alltid när det står husmanskost på bordet! Isterband med dillstuvad potatis är en favorit!

Marina
Marina
3 år sedan

Rå potatis eller kokt?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Marina
3 år sedan

Det ska vara rå potatis 🙂

Anna
Anna
3 år sedan

Älskar raggmunk men har svensk halloumi till! 💚🌳🌎Vego för klimatet!

Isabelle
Isabelle
3 år sedan

Jag brukar ha kallrökt lax och pepparrotskräm till 😍 Så gott!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Isabelle
3 år sedan

Oj så gott det lät!!

moussaka, gratäng, köttfärs, vegetarisk moussaka

Nästa inlägg

5 recept på god vardagsmat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x