Pumpamunkar

munkar, pumpa, doughnut
Ingen har väl missat denna hösts bröd-trend på Instagram? Min kära bloggkollega Diana har bland annat gjort sin variant. URTJUSIGT! Men jag tänkte att varför nöja sig med bröd. Det borde ju gå att applicera på annat också. Som munkar?
Och visst gick det. Så beskåda: pumpamunkar!munkar, pumpa, doughnut
Jag är ju egentligen lite mer för bakning som går fort och är enkel. Men då och då kan det vara kul att göra något lite pyssligt. Som tar lite tid. Utan att det för den sakens skull behöver vara väldigt svårt.
Jag smaksatte min deg med lite härliga höstkryddor som kanel, ingefära och nejlika, Men det är ju helt en smaksak. Jag färgade även degen lite gul med gurkmeja, men alltså jag tycker den smaken slår igenom. Så även om själva degen blev fint gul, så hoppar jag nog över det nästa gång.
munkar, pumpa, doughnut
Vill man att dom är gula eller orangea inuti kan du ju såklart färga degen med karamellfärg, den ger ingen smak alls.munkar, pumpa, doughnut
De sockrade pumpamunkarna, dom har fått ett lager kanelsocker på sig. Hur gott som helst så här på hösten kände jag. Sen gick jag ut till ett av våra äppelträd och klippte loss lite tunna grenar som ändå växte åt fel håll. De blev ju perfekta pumpapinnar! Eller hur!
munkar, pumpa, doughnut
Det trixiga med att göra så här pass stora munkar, det är ändå att få dom helt färdiga rakt igenom. Se därför till att oljan inte är varmare än 180°C när du friterar. Då får de gå tills ytan är gyllene men även insidan är klar.
Har du ingen kökstermometer? Åk helt enkelt till närmaste mataffär och införskaffa en. Det och en våg är två väldigt bra redskap att ha till hands i köket
Pumpamunkar:
25 g jäst
3/4 dl strösocker
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
6-8 dl vetemjöl
steksnöre
2 liter frityrolja
strösocker och kanel att rulla munkarna i
 
Sula ned jästen i en bunke.  Smält smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret så det sjunker i temperatur. Det får inte vara varmare än 37°C.
Häll vätskan över jästen och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter.
Dela sedan degen i två delar och rulla ut. Dela varje korv i cirka 8 bitar och rulla till runda bollar.
Klipp till 4 lika långa bitar av steksnöret. Lägg ut snörena så att du får 6-8 tårtbitar. Placera en munkboll i mitten och knyt försiktigt ihop varje snöre på mitten. Tänk på att bollarna jäser. Så knyt inte allt för hårt.
Jag gjorde en lös knut av varje snöre. Sen knöt jag samman alla på slutet så det blev som en ”tofs” mitt på.
Låt bollarna jäsa övertäckta i 20 minuter till.
Värm upp oljan i en kastrull till cirka 180 “C.  Fritera munkarna i omgångar. Fritera tills de fått en fin gyllene färg runt om. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper. När de svalnat pillade jag försiktigt loss snörena och rullade dem sedan i kanelsocker.
Klipp till smala grenar att sticka i varje pumpamunk.
OBS! Ha ett lock till hands att lägga på kastrullen om det börja brinna!
 
 

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Millan
3 år sedan

Så snygga de blev! Ser verkligen läckert ut!

mockarutor, kärleksmums,

Nästa inlägg

Halloweenkaka

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x