Fyllda lussebullar

fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning
Min relation till klassiska lussebullar, den är lite sådär. Jag älskar smaken av saffran. Men, en helt vanlig, klassisk lussebulle blir lätt lite torr och tråkig. Få är de lussebullar jag ätit som faktiskt varit riktigt goda. Men de är ändå något speciellt med de där snurrade bullarna. Så jag tänkte, varför inte testa att göra fyllda lussebullar?
fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning
Genom att kavla ut degen, bre på smör, vanilj, lite socker och vika ihop degen. Precis som när man gör klassiska kanelbullar. Men istället för att snurra remsorna till bullar, snurrade jag dom till lussekatter. Får jag säga det själv blev det himla fint. Och så himla gott! Lussebullar 2.0 kallar jag dom för!
fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning
Precis innan servering pudrade jag bara över lite florsocker. Fint va?
Alla som hittills smakat tyckte mina fyllda lussebullar var hur goda som helst. Så det tar jag som ett bra betyg! Jag valde att fylla med bara smör, vanilj och socker. Enkelt. Men det går såklart bra att fylla med riven mandelmassa och smör, kanske riva över lite apelsinskal? Här finns  en stor utvecklingspotential känner jag!
Jag använder mitt grundrecept för saffransdeg, som ni hittar här.
Fyllda lussebullar:
1 sats saffransdeg
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
ägg till pensling
florsocker att pudra över de färdiga lussebullarna
När degen jäst klart, dela den i två bitar och kavla ut på väl mjölat bord. Blanda ihop smör, socker och vanilj, gärna med elvisp till en mjuk och smidig smet. Bred ut hälften över den utkavlade saffransdegen. Vik degen dubbel och kavla ut degen något. Skär degen i cirka 1 1/2-2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa som till en vanlig bulle. Snurra sedan ihop till formen av klassiska lussebullar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 20 minuter. Upprepa med resterande mängd deg.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250°C i cirka 8 minuter eller tills lussebullarna fått fin färg. Olika ugnar ger olika resultat. Så du kan behöva justera tiden efter just din ugn!
De fyllda lussebullarna går fint att frysa in och sedan tina försiktigt i ugn eller micro. Pudra lite florsocker över innan servering. Bullarna är som godast precis ljumma!
 

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bella
Bella
3 år sedan

Hur stor ”rektangel” kavlar du ut samt tjocklek?
Jag får aldrig till det 😔

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Bella
3 år sedan

Till en ca 30×40 stor rektangel ungefär. Som är kanske 3-5 mm tjock.

panzanella, ravioli

Nästa inlägg

Vinterns bästa grytor, soppor och gratänger

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x