ANNONS

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker

I annonssamarbete med Villa Puccini

hel kyckling, kyckling i ugn

 

Vi har tagit oss en bra bit in i januari nu. Som bekant är detta den månaden på året det ekar allra mest tomt i våra plånböcker. Kanske, bara kanske gick man över den satta julklappsbudgeten.

Visst är det då himla tur att det finns otroligt god mat att laga som ändå inte kostar skjortan? Mitt bästa tips i januari, det är att laga hel kyckling i ugn. Lättlagat, fint för plånboken och framförallt: otroligt gott! Idag blev det en hel kyckling i ugn med toscanska smaker.

Just hel kyckling kan man ofta fynda till extrapris. Är den färsk brukar jag köpa ett helt gäng och lägga i frysen.

villa puccini

 

 

Under 2021 fortsätter min härliga resa tillsammans med Villa Puccini. För er som inte hängt med under åren jag rest i matens, vinets och Toscanas underbara värld (ja, vi har varit ner till det område i Toscana som Villa Puccini produceras i!)

Villa Puccini är ett Italienskt vin, närmare bestämt från Toscana. Nytt för i år är att flaskan har fått en skruvkork, vilket jag tycker är himla bra!

Under året kommer jag ta fram recept till 3 av Villa Puccinis viner, och vi börjar med detta.

Många kanske tänker att ett rött vin av toscansk karaktär passar bättre till rött kött som nöt eller lamm. Men om man tänker till lite kring hur maten tillagas och vilka tillbehör man har till, då går det hur bra som helst.

För att möta upp syran i detta vin har jag tillsatt lite citron, både i smöret och i såsen. Potatisen har fått sin beskärda del av smör och i såsen hade jag en skvätt grädde. Allt detta för att det är himla gott, men också för att möta den strävhet i vinet. I vinet finner ni toner av bland annat salvia, vilket är den ört jag haft som inspiration till denna rätt och som ni hittar i både kryddsmöret och såsen.

Av de tre viner vi kommer testa under året, är Villa Puccini 2015 det rundare och lättare i stilen, vilket gör att det passar väldigt bra att para ihop med denna lite lättare middag

hel kyckling, kyckling i ugn

Min kyckling, den har fått sig en rejäl omgång av mitt kryddsmör. Ett kryddsmör med smak av salvia, rosmarin, vitlök, salt och citron. Det går inte att beskriva hur otroligt fint detta passar till just kyckling. Och mina smaklökar, dom tar mig genast tillbaka till de toscanska kullarna, översållade av vinodlingar så långt ögat når. När vi var ner till Toscana gjorde vi nämligen en helt underbar sås med smak av just salvia. Det fick utgöra inspirationen till denna maträtt.

hel kyckling, kyckling i ugn

Till min ugnsbakade kyckling med toscanska smaker serverade jag potatis (perfekt januarimat även det, en råvara som oftast redan finns hemma och gör den inte det kostar potatis inte många kronor kilot.) Potatisen skar jag i rustika bitar och ugnsbakade med lite av de örtsmör jag fick över från kycklingen. När sedan kyckling och potatis gått klart i ugnen strödde jag ut potatisbitarna runt om i formen med kyckling. Där fick de suga upp mycket av alla de härliga smakerna från kycklingen. Så gott!

 

hel kyckling, kyckling i ugn

Det känns fint att få samla familjen kring en januarimiddag som denna. Där smakerna från den färska rosmarinen och den färska salvian känns så lyxiga.

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker:

1 hel kyckling 1 1/2-2 kg
50 g mjukt smör
1 kvist färsk rosmarin
4 kvistar färsk salvia
2 vitlöksklyftor
örtsalt
1 hel ekologisk citron
1 hel gul lök

Värm ugnen till 200°C.

Klappa kycklingen helt torr med hushållspapper.
Ha upp smöret i en skål. Finhacka rosmarin, salvia och vitlök. Blanda i detta i smöret tillsammans med örtsalt och ca 1 msk citronsaft. Rör om väl. Gör små snitt i skinnet på kycklingen med en vass kniv. Gnid in 2/3 av örtsmöret runt om på kycklingen.

Skala och skär löken i klyftor. Skär citronen i bitar. Fyll kycklingen med lök och citron.

Stick in en stektermometer till benet. Stek i ugn tills innertemperaturen når 82 °C. Låt kycklingen vila i minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man räkna ca 1 timme per kilo när det kommer till kyckling.

Ös gärna kycklingen någon gång under tillagningstiden.

Ugnsbakad potatis:

ca 1 kg fast potatis
kryddsmör (se recept ovan)
örtsalt

Tvätta potatisen och skär den i rustika bitar. Lägg i en ugnsform. Klicka ut resterande mängd örtsmör från kycklingen. Salta med örtsalt. Baka potatisen i 200°C i cirka 40 minuter.

Örtsås till kyckling:

sky från kycklingen
2 msk vetemjöl
ca 3 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 tsk torkad mejram
färsk salvia
örtsalt
citron

Tag av lite sky från formen med den ugnsbakade kycklingen.
Häll detta i en kastrull. Pudra över mjöl och vispa ihop detta helt klumpfritt på medelvärme. Tillsätt mjölk under konstant omrörning tills du har en tjock sås. Späd med lite grädde och ev mer mjölk om såsen känns för tjock. Smaka av med kycklingfond, torkad mejram, finhackas salvia, örtsalt och lite färsk citron.

 

Lägg potatisen runt om den ugnsbakade kycklingen och låt den suga upp alla underbara smaker från formen. Servera tillsammans med såsen.

76
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna från Tyskland
Anna från Tyskland
3 år sedan

Hejsan 😃 Gjorde Din kyckling idag! Det blev så otroligt gott! Kycklingen blev supersaftig och ja, hela rätten var en dröm! Tack för en jätte mysig blogg och alla underbara recept! Krama om hunden från mig! ❤️❤️❤️

lönneberga kyckling

Nästa inlägg

Kycklinggyros med tzatziki

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x