Det finns nÄgra smÄ guldkorn till recept jag haft i min Àgo i mÄnga, mÄnga Är.
Mitt recept pÄ pizzadeg Àr ett sÄdant. TyvÀrr kan jag inte ta Ät mig Àran. Receptet har jag fÄtt av en kollega jag hade nÀr jag var i 20-ÄrsÄldern. Som i sin tur fÄtt det av en pizzabagare.
Det allra bĂ€sta med detta recept, det Ă€r att du kalljĂ€ser degen. AlltsĂ„ kan du göra degen redan dagen innan ni ska baka ut pizzorna. LĂ„t degen bara jĂ€sa i en rymlig bunke i kylen.Â
Otroligt smidigt och himla gott!
Förutom att ha ett bra recept pÄ pizzadeg, sÄ finns det nÄgra andra knep att ta till för en riktigt lyckad hembakad pizza:
- AnvÀnd gÀrna en pizzasten. Har du ingen? SÀtt dÄ in plÄten i ugnen nÀr du slÄr pÄ ugnen. DÄ Àr plÄten riktigt varm direkt nÀr pizzan kommer pÄ.
- GrÀdda pizzorna riktigt varmt! Jag kör alltid pÄ högsta vÀrme, Àr du rÀdd att kanterna blir brÀnda, sÀtt pizzan i nedre delen av ugnen.
- Flytta över den utbakade pizzadegen pÄ ett bakplÄtspapper, dÄ blir det mycket lÀttare att skjuta över pizzan pÄ den varma plÄten/pizzastenen.
- Ju lÀngre tid din pizzadeg ska jÀsa- ju mindre jÀst behöver du.
- Tryck ut degen med fingrarna, kavla inte. Vill du ha fluffiga kanter pressar du ur all luft ur degen om du anvÀnder en kavel.
- AnvÀnd ett mjöl med hög proteinhalt. Det finns speciella pizzamjölsorter. Men detta mjöl brukar finnas i de flesta matvarubutiker idag och det fungerar jÀttebra!
Som barn uppvuxen pÄ 90-talet serverades alltid hemgjord pizza utkavlad i lÄngpannan. Men det Àr ju bara att konstatera- de hÀr pizzorna blir sÄ mycket godare!
NÀr din deg jÀst klart, forma den till 4 bollar och lÄt jÀsa övertÀckta i cirka 15 minuter i rumstemperatur.
Beroende pÄ hur lÀnge du vill jÀsa din deg finns nÄgra olika sÀtt att göra denna deg.
LÄngjÀsning: anvÀnd 15 g jÀst och kallt vatten. LÄt degen jÀsa i en rymlig bunke tÀckt med plast i kylen. Bör jÀsa minst över natten. Men gÀrna ett dygn.
MellanjÀsning: anvÀnd 25 g jÀst och kallt vatten. LÄt degen jÀsa i en rymlig bunke tÀckt med plast i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Recept pÄ vÀrldens bÀsta pizzadeg 4 runda pizzor:
4 dl vatten
6 msk olja
25 g jÀst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 8-10 dl mjöl (du kan byta ut 3 dl vetemjöl mot durumvete, eller anvÀnd helst ett vetemjöl med hög preoteinhalt)
HÀll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula sönder jÀsten och rör i den tills jÀsten lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl.
Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska slÀppa frÄn kanterna och vara lÀtt kladdig.
JÀs antingen minst 12 timmar i kyl över natten eller ca 2 timmar i rumstemperatur.
NÀr degen jÀst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar.
VÀrm ugnen till 275°C och stÀll in en plÄt eller din pizzasten.
LÄt jÀsa under bakduk i 15 minuter. Tryck sedan ut till runda pizzor, flytta över till bakplÄtspapper och ha pÄ valfri topping. GrÀdda tills kanterna börjar fÄ fin fÀrg, ca 10 minuter.
Det finns massor av olika bakstenar och pizzastenar. Den hÀr frÄn bakstenen verkar himla bra dÄ den absorberar upp fukt frÄn det du lÀgger pÄ. Kanske vore en idé att testa?
Ni vet att ni ocksÄ kan följa mig pÄ Instagram?
StÀmmer verkligen mjölmÀngden? Jag följde receptet och min deg blev jÀttekladdig, fick tillsÀtta extra mjöl?
NÀr man gör vetedegar Àr det mÄnga saker som pÄverkar hur mycket mjöl som behövs. För mig gÄr det Ät olika mycket beroende pÄ vilken sorts mjöl man anvÀnder tex. Brukar skilja pÄ ett par dl ibland.
Anv durumvete el Tipo sÄ blir mÀngden ganska exakt ,ju finare mjöl desto mer gÄr det Ät enligt mig !! Tipo 00 e det jag tycker bÀst om
HÄller med, har sÀkert haft i 11-12 dl mjöl o den Àr fortfarande lite kladdig.
Min deg blev ocksÄ vÀldigt kladdig fick tillsÀtta mer mjöl, tycker det lÄter vÀldigt mycket salt som 2 st tsk kan det verkligen stÀmma?
InstÀmmer med övriga i kommentarsfÀltet. Min deg blev oerhört kladdig, fick tillsÀtta ett par deciliter mjöl ytterligare. Men i övrigt var det en riktigt god pizzadeg!
Varför i helvete blandar man olika mÄtt?
Ăr det inte smartast att anvĂ€nda tex gram pĂ„ allt?
Istf att blanda deciliter, matskedar och gram?
Om man ÀndÄ har en vÄg framme, sÄ Àr det vÀl lÀttast att vÀga allt?
Smart azses!
Oj, hÀr kÀnner jag att nÄgon blev lite upprörd under fredagskvÀllen av mitt recept. Inte meningen att provocera.
Att det Àr angivet i olika mÄtt (bÄde vikt och volym) handlar helt enkelt om att jÀsten kommer i en förpackning som anger vikten. Medan övriga ingredienser vÀljer jag sjÀlv att mÀta upp i volym. AlltsÄ dl, msk, tsk. Och jag tror att precis som mig, anvÀnder de allra flesta svenskar volymmÄtt nÀr dom bakar. Det finns massor av recept pÄ pizzadeg dÀr man istÀllet anvÀnder sig av viktmÄtt. LÀs ett sÄnt recept nÀsta gÄng, sÄ behöver du inte bli sÄ upprörd.
Ha en fin dag!
Hur lat fÄr man vara?
Haha snarare du som Àr lat som inte orkar ta fram ett dl mÄtt elr göra en enkelt sökning pÄ Google⊠herregud du ska snarare vara glad och tacksam att folk ens lÀgger ut recept gratis pÄ internet för folk att följa!
BĂ€sta pizzadegen jag testat. Gjort den fler gĂ„nger nu. Ibland har det rĂ€ckt med 10 dl mjöl, ibland har jag haft i nĂ„gon dl extra. Tack för receptetâ€ïž
Kan denna degen anvÀndas i vedeldad pizzaugn?
Det tror jag sÀkert. Har sjÀlv inte testat. Men vi har kört den pÄ pizzasten pÄ grillen och det har gÄtt bra!
Det gick vĂ€ldigt bra i vedeldad ugn đ
Det funkar alldeles utmÀrkt!
TĂ€nk dock pĂ„ att den utbakade pizzan Ă€r ganska lĂ€tt att âdra sönderâ sĂ„ se till att inte toppa för mycket och mjöla pizzaspaden ordentligt.
Tack att du delar med digđđœđ
Super gott!!! Vi har aldrig Àtit sÄ mycket hemmagjord pizza som efter vi fann detta receptet. Delar glatt med mej av det till vÀnner o familj. Super mumma!
Tycker detta blir en jĂ€ttegod pizzadeg – har gjort degen flera gĂ„nger trots att jag funderat över mjölmĂ€ngden och tillsatt mer mjöl varje gĂ„ng för att nĂ„gorlunda fĂ„ ihop degen. Trots detta har det gĂ„tt att fĂ„ ut den rĂ€tt sĂ„ kladdiga degen till goda pizzor. Men ikvĂ€ll testade jag ditt tips med att blanda 3 dl durumvete i degen och nu förstĂ„r jag hur man lyckas fĂ„ ihop en deg med (i mitt fall) 9-10 dl mjöl đ Det blir fler pizzabak med detta hĂ€rliga recept!
Kanonbra recept! Detta blir att göra mĂ„nga mĂ„nga mĂ„nga gĂ„nger! đ
BĂ€sta pizzadegen.
Brukar byta ut sockret till flytande honung.
9 dl mjöl Tipo 00 brukar vara lagom.
Ett mycket bra recept som gĂ„r alldeles utmĂ€rkt att lyckas med trots att det enges i bĂ„de vikt och volym đ
Tack för ett fantastiskt gott recept! Bakade i min köksassistent i 10 minuter. 7dl tipo-00 och 1 dl grovmalet majsmjöl frÄn favero. Helt perfekt deg. Tog mindre mÀngden jÀst och lÀt jÀsa framme pÄ bÀnken i 6h.
Gör verkligen skÀl för sitt namn!anvÀnder alltid detta recept med lysande resultat!
Testade att göra pizzabullar av denna deg, blev toppen! MĂ€ngden mjöl tyckte jag stĂ€mde vĂ€ldigt bra, blev en bra deg att arbeta med! Den fick dock jĂ€sa nĂ€rmare 30h i kylskĂ„pet đ
FörstÄr inte vf folk klagar, anledningen till att vissa behöver mer mjöl beror pÄ hur tjock eller tunn mjölen Àr. Olika mÀrken har olika kvalitet. Om degen blir lite kladdig sÄ Àr det bara att lÀgga i lite mer. Detta recept Àr underbart gott!
Fluffiga och fina pizzor och riktigt god smak!
Tack!
Exakt, inte raketforskning. Riktigt bra recept. StĂ„r olja (vilket för mig Ă€r typ raps), personligen rekommenderar jag olivolja đ
Jag anvÀnder alltid olivolja, men det Àr verkligen en smaksak vilken sorts olja man sjÀlv föredrar.
GÄr degen att frysa ?
Det har jag aldrig testat. SÄ kan tyvÀrr inte svara pÄ det.
Jag provade att baka ut tvÄ och frysa tvÄ bottnar. Funkade toppen. Perfekt att plocka ut frysta bottnar pÄ morgonen och tina i kylen och sen snabbt kunna garnera och grÀdda efter jobbet.
Vi har fryst degen i form av ”bullar” efter jĂ€sning i kylskĂ„pet i tvĂ„ dagar. Helt perfekt, nĂ€r vi tinar upp ” bullarna” sĂ„ fĂ„r de stĂ„ och jĂ€sa nĂ„gon timme. Det hĂ€r Ă€r det enda receptet vi anvĂ€nder och det har varit klockrent varenda gĂ„ng.đ
Pizzadeg gÄr bra att frysa, tycker jag Jag lÀgger deg till 1 eller 2 pizzor i en zippÄse, som jag mÀrkt med datum och hur stor mÀngd det Àr (1 pizza t ex). Tar fram i god tid och lÀgger helst i kylen tills den tinat. Tar sedan fram i vÀrmen och lÄter jÀsa klart.
Jag testade att frysa utbakade pizzabottnar och la bara pĂ„ toppingen innan jag skjutsa in i ugnen. (AlltsĂ„ tinade inte degen) Ăven det gick fint!
Degen blir kanongod men har ett problem att pizzorna fastnar pÄ underlaget. Oavsett plÄt, pizzasten eller bakplÄtspapper sÄ har det varit en kamp att fÄ loss pizzorna, har nog Àtit en del bakplÄtspapper i processen. Nu pÄ lördag ska vi ha bjudning och tÀnkte att alla kunde fÄ toppa sina egna pizzor. Vill inte ha samma hÀrdsmÀlta igen. NÄgra tips?
Spraya med lite olja pĂ„ bakplĂ„tspappret under pizzanđ
LÀser kommentarer och förstÄr inte vad folk menar med mjölmÀngden jag körde igÄr 11dl mjöl pÄ 6dl vatten sÄ nÀstan 70% hydrering, tror inte folket vet att de ska blanda degen tills den slÀpper frÄn kanterna pÄ skÄlen.
VĂ€ldigt god och smidig deg! đđŸ
Jag anvĂ€nde 9 dl mjöl av mjölet Tipo ”00” degen blev superbra. JĂ€ste fint och var smidig och lĂ€ttarbetad. đđ
Kanon, jag brukar köra liknande recept, men nu fick jag lĂ€ra mej att man kan ha jĂ€stid tvĂ„ timmar vilket passar mej bra.. dĂ„ hinner man ta en öl under tiden, tipo 00 Ă€r mjölet man ska ha om man Ă€r nördig. Jag brukar lĂ€gga pizzastenen direkt pĂ„ min gamla vedspis och sen ha locket frĂ„n grillen över nĂ€r jag grĂ€ddar, men man fĂ„r passa sej, blir vĂ€ldigt varmt, ugnen pĂ„ vedspisen Ă€r för liten. Tack för ett fint recept. đđ
Har nÄgon testat med vetemjöl special?
Jag brukar köra en blandning. Sist hade jag 4 dl vanligt vetemjöl, 2 dl vetemjöl special och 2 dl durumvete. Samtliga mÄtt var lite rÄgade. Fantastiskt bra blev det.
JĂ€tte bra deg! LĂ€tt att baka ut och fluffiga kanter. Tack!
AlltsÄ, vad spelar antal deciliter mjöl för roll ni som klagar pÄ kladdiga degar?
Man mÀter ju inte! Man hÄller i mjöl tills det kÀnns tillrÀckligt:)
Lycka till! (Mina bottnar blir mucho belissimo pÄ detta recept)
Riktigt bra deg!!! Jag anvĂ€nde endast 9 dl mjöl. Hade inte kunnat vara mer mjöl. Jag anvönder i.o.f.s Manitoba mjöl. Kanske gör skillnad. Min pizza fastade inte heller pĂ„ bakplĂ„tspappret. För mĂ„nga Ă„r sen rĂ„kade jag ut för att allt som jag bakade fastnade pĂ„ pappret. Kom pĂ„ att det var SMĂRPAPPER inte bakplĂ„tspapper