Recept på världens bästa pizzadeg

Det finns några små guldkorn till recept jag haft i min ägo i många, många år.
Mitt recept på pizzadeg är ett sådant. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran. Receptet har jag fått av en kollega jag hade när jag var i 20-årsåldern. Som i sin tur fått det av en pizzabagare.

Det allra bästa med detta recept, det är att du kalljäser degen. Alltså kan du göra degen redan dagen innan ni ska baka ut pizzorna. Låt degen bara jäsa i en rymlig bunke i kylen. 

Otroligt smidigt och himla gott!

Förutom att ha ett bra recept på pizzadeg, så finns det några andra knep att ta till för en riktigt lyckad hembakad pizza:

  • Använd gärna en pizzasten. Har du ingen? Sätt då in plåten i ugnen när du slår på ugnen. Då är plåten riktigt varm direkt när pizzan kommer på.
  • Grädda pizzorna riktigt varmt! Jag kör alltid på högsta värme, är du rädd att kanterna blir brända, sätt pizzan i nedre delen av ugnen.
  • Flytta över den utbakade pizzadegen på ett bakplåtspapper, då blir det mycket lättare att skjuta över pizzan på den varma plåten/pizzastenen.
  • Ju längre tid din pizzadeg ska jäsa- ju mindre jäst behöver du.
  • Tryck ut degen med fingrarna, kavla inte. Vill du ha fluffiga kanter pressar du ur all luft ur degen om du använder en kavel.

Som barn uppvuxen på 90-talet serverades alltid hemgjord pizza utkavlad i långpannan. Men det är ju bara att konstatera- de här pizzorna blir så mycket godare!

När din deg jäst klart, forma den till 4 bollar och låt jäsa övertäckta i cirka 15 minuter i rumstemperatur.

Beroende på hur länge du vill jäsa din deg finns några olika sätt att göra denna deg.

Långjäsning: använd 15 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i kylen. Bör jäsa minst över natten. Men gärna ett dygn.

Mellanjäsning: använd 25 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Recept på världens bästa pizzadeg 4 runda pizzor:

4 dl vatten
6 msk olja
25 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 8-10 dl mjöl (du kan byta ut 3 dl vetemjöl mot durumvete)

Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula sönder jästen och rör i den tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl.
Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska släppa från kanterna och vara lätt kladdig.

Jäs antingen minst 12 timmar i kyl över natten eller ca 2 timmar i rumstemperatur.

När degen jäst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar.
Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller din pizzasten.
Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Tryck sedan ut till runda pizzor, flytta över till bakplåtspapper och ha på valfri topping. Grädda tills kanterna börjar få fin färg, ca 10 minuter.

Det finns massor av olika bakstenar och pizzastenar. Den här från bakstenen verkar himla bra då den absorberar upp fukt från det du lägger på. Kanske vore en idé att testa?

Ni vet att ni också kan följa mig på Instagram?

12
297

5 recept på god vardagsmat att laga i veckan

Nu vecka för dörren. Och med det, en hel ocean av middagar att laga kan det kännas som. Men misströsta icke vänner. Det finns massor av god mat att laga. Man ska bara komma på VAD.
Idag tipsar jag om 5 recept på god vardagsmat att laga i veckan. Som min vegetariska lasagne. Den får jag flera meddelanden om i veckan att ni testat att laga. Och för många blir det en storfavorit!

Cashewkyckling-som på restaurang fast hemma! En finfin middag som går fortare än du tror att slänga ihop.

Idag har snön börjat smälta bort här hos oss. Fåglarna kvittrade och här och där kunde jag känna doften av vår! Och direkt blev jag sugen på nässelsoppa. Här där jag bor lär det dröja ett tag innan vi kan laga denna soppa, men så länge kan man använda spenat istället. Gott nog!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Quinoabiffar, en enkel vardagsrätt som går att variera i det oändliga. Jag smaksatte mina biffar med falaffelkrydda här. För att det är så himla gott. Ät med sallad och kanske ugnsrostad potatis till. MUMS!

Veckans fisk: ugnsbakad torskrygg med citron. Ibland ska man inte krångla till det mer än nödvändigt. Bra råvaror med god smak, då är halva jobbet redan fixat!

Nu önskar jag er en fin söndagskväll. Själv sitter jag och jobbar ikapp en del saker jag inte klarat av att fixa i veckan när vi har varit i karantän.
Men, kvällens svåraste uppgift är nog att få barnen i säng i rimlig tid efter en vecka isolerade hemma.. Dom är inte trötta på kvällarna och sover gärna om mornarna… Önska oss lycka till 🙂

0
56

Toscakaka med cornflakes

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Låt mig presentera toscakaka med cornflakes. Istället för ett kolatäcke med nötter har jag haft i frasiga cornflakes.
Det kan vara det godaste jag bakat på länge.

Till jul näthandlades det. För att hålla oss undan alla andra så här i coronatider. Alla ni som näthandlat vet hur det är. Ibland blir det fel. Istället för den vanliga förpackningen cornflakes kom det hem nära på 1 KG. Vet ni hur stor förpackning cornflakes det är?

Väldigt stor kan jag tala om. Speciellt för en familj som sällan äter just cornflakes. Så jag tänkte att om vi inte ska ha kvar den här förpackningen till midsommar- då måste jag hitta på något!

Resultatet: en toskakaka med cornflakes. Perfekt för den som råkar ha ett storpack cornflakes hemma. Eller kanske mer troligt: är allergisk mot nötter.

Den här kakan höll sig saftig i formen under flera dagar och smakade alldeles ljuvligt till en klick lättvispad grädde kan jag tala om.
Men när jag la kakan i en burk mjuknade toscatäcket efter en liten stund. Så gör inte om det. Kakan klarar sig alltså bättre i det fria 🙂

Jag smaksatte själva kakan med brun farin istället för klassiskt strösocker. Det gav en ännu härligare  kolaton till kakan. Det rekommenderas varmt!

Toscakaka med cornflakes 20 generösa bitar:

150 g smör
3 ägg
2 dl brun farin (eller muscovadosocker)
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
en nypa salt

glasyr:
1 dl ljus sirap
3 msk vetemjöl
2 dl strösocker
1,5 dl grädde
75 g smör

ca 6-8 dl cornflakes

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och brun farin riktigt pösigt. Blanda samman bakpulver, mjöl och salt. Sikta ner det i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en klumpfri smet med hjälp av en slickepott.

Klä en plåt (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig. Gör hål i kakan lite var stans med hjälp av en ätpinne eller dylikt (detta för att lite av glasyren ska rinna ner i kakan och göra den ännu saftigare).

Blanda samman alla ingredienser förutom cornflakes till glasyren medan kakan står i ugnen. Låt sjuda under omrörning tills den tjocknat, ca 10-15 minuter. Ha i cornflakes.
Häll glasyren över kakan och fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter eller tills den fått lite färg.

Pudra lite florsocker över kakan innan du serverar den med lättvispad grädde.

Om jag var du skulle jag passa på att baka den här kakan till helgen <3

8
78