ANNONS
Integritet på Tailsweep

Recept på världens bästa pizzadeg

/

Det finns några små guldkorn till recept jag haft i min ägo i många, många år.
Mitt recept på pizzadeg är ett sådant. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran. Receptet har jag fått av en kollega jag hade när jag var i 20-årsåldern. Som i sin tur fått det av en pizzabagare.

Det allra bästa med detta recept, det är att du kalljäser degen. Alltså kan du göra degen redan dagen innan ni ska baka ut pizzorna. Låt degen bara jäsa i en rymlig bunke i kylen. 

Otroligt smidigt och himla gott!

Förutom att ha ett bra recept på pizzadeg, så finns det några andra knep att ta till för en riktigt lyckad hembakad pizza:

  • Använd gärna en pizzasten. Har du ingen? Sätt då in plåten i ugnen när du slår på ugnen. Då är plåten riktigt varm direkt när pizzan kommer på.
  • Grädda pizzorna riktigt varmt! Jag kör alltid på högsta värme, är du rädd att kanterna blir brända, sätt pizzan i nedre delen av ugnen.
  • Flytta över den utbakade pizzadegen på ett bakplåtspapper, då blir det mycket lättare att skjuta över pizzan på den varma plåten/pizzastenen.
  • Ju längre tid din pizzadeg ska jäsa- ju mindre jäst behöver du.
  • Tryck ut degen med fingrarna, kavla inte. Vill du ha fluffiga kanter pressar du ur all luft ur degen om du använder en kavel.

Som barn uppvuxen på 90-talet serverades alltid hemgjord pizza utkavlad i långpannan. Men det är ju bara att konstatera- de här pizzorna blir så mycket godare!

När din deg jäst klart, forma den till 4 bollar och låt jäsa övertäckta i cirka 15 minuter i rumstemperatur.

Beroende på hur länge du vill jäsa din deg finns några olika sätt att göra denna deg.

Långjäsning: använd 15 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i kylen. Bör jäsa minst över natten. Men gärna ett dygn.

Mellanjäsning: använd 25 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täckt med plast i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Recept på världens bästa pizzadeg 4 runda pizzor:

4 dl vatten
6 msk olja
25 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 8-10 dl mjöl (du kan byta ut 3 dl vetemjöl mot durumvete)

Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula sönder jästen och rör i den tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl.
Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska släppa från kanterna och vara lätt kladdig.

Jäs antingen minst 12 timmar i kyl över natten eller ca 2 timmar i rumstemperatur.

När degen jäst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar.
Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller din pizzasten.
Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Tryck sedan ut till runda pizzor, flytta över till bakplåtspapper och ha på valfri topping. Grädda tills kanterna börjar få fin färg, ca 10 minuter.

Det finns massor av olika bakstenar och pizzastenar. Den här från bakstenen verkar himla bra då den absorberar upp fukt från det du lägger på. Kanske vore en idé att testa?

Ni vet att ni också kan följa mig på Instagram?

8
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00