Hasselbackspumpa med pesto på solroskärnor och fetaost

Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt fin tips så här till helgen. Nämligen hasselbackspumpa. Så otroligt smidigt och väldigt gott!
Pumpa har ju en rätt söt smak och då kan det vara gott att bryta av med något salt. Så jag gjorde en pesto på det jag råkade ha hemma, vilket blev solroskärnor, fetaost och persilja. MUMS!
Egentligen får man kanske inte kalla det pesto när man bytt ut i princip alla ingredienser mot något annat. Men det struntar jag i 🙂

Den här pumpan var odlad i Sverige och hur härligt är det inte att kunna äta svenskodlade råvaror så här i april! Är du den som i vanliga fall gillar att äta sötpotatis när ni tillexempel grillar är butternut ett otroligt bra alternativ att ta till. Speciellt om den odlats här i Sverige.

Och det är så, ju mer svenskodlat vi köper i våra butiker, ju bättre kommer tillgången på svenskodlat att bli. För 5 år sedan fanns det inte  svenskodlad pumpa att köpa på ICA där jag handlar. Medan den nu har funnits sedan i höstas ända fram till nu.

Hasselbackspumpa 4 port:

1 st butternutpumpa, ca 1 kg
olja
örtsalt

Skala pumpan och dela den längst med. Gröp ur kärnhuset (kärnorna går fint att rosta i ugnen om man vill).
Skär tunna skåror i pumpan, inte hela vägen igenom. Ringla lite olja på en plåt och lägg på pumporna. Ringla olja öven över pumporna. Strö över salt. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Tiden varierar  något beroende på hur stora pumpor du har.

Pesto på solroskärnor och fetaost:

2 dl solroskärnor
1 dl olja
1 vitlöksklyfta
2 dl grovt hackad färsk persilja
150 g fetaost
salt

Mixa solroskärnorna i en matberedare. Tillsätt olja, vitlök och persilja. Fortsätt mixa tills allt är finfördelat. Smula i fetaosten och pulsera snabbt några gånger så den blandas i. Bred detta på den varma hasselbackspumpan.
Eller servera i en skål bredvid.

Hasselbackspumpa är ett perfekt tillbehör till grillat.
1kg pumpa räcker lagom till ca 4 portioner. Men eftersom jag alltid brukar laga lite extra mat gör jag minst 1 1/2 till 4. Är alltid livrädd att maten inte ska räcka till 😅

Nu önskar jag er en finfin lördag!

0
7

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Lönneberga

Krämig sås med kycklingbacon

Photographer: Linnea Seidel

Vad lagar man när man har riktigt bråttom men ändå är sugen på något gott? Jo man gör en krämig sås med kycklingbacon och serverar till en portion gnocchi.

Ja, det går såklart bra att ha annat än just gnocchi till, vi råkade ha en förpackning i kylen och jag tycker det är ett så gott alternativ till pasta ibland.

Photographer: Linnea Seidel

Lönneberga Kycklingbacon är en nyhet i butiken. Ett kycklingbacon som går att använda precis som vilket annat slags bacon som helst. Den rökiga, lite salta smaken gör att den passar perfekt att ha som bas i en krämig sås tillexempel!

Photographer: Linnea Seidel

Förutom kycklingbacon har min sås fått smak av soltorkade tomater. Det är min livlina här hemma. Ett par skivor soltorkade tomater sätter nämligen piff på det mesta. Jag hade en förpackning havregrädde hemma och använde till såsen. Men det går såklart lika bra med vilken grädde du helst föredrar.

Krämig sås med kycklingbacon 4 port:

200 g (2 fp) Lönneberga Kycklingbacon
olja att steka i
1 gul lök
100 g soltorkade tomater
3 dl valfri grädde
100 g babyspenat
färsk basilika
salt & svarpeppar

4 port gnocchi

Skiva kycklingbaconet. Stek i olja tills allt bacon är stekt. Spar ca 1/4 av kycklingbaconet i stekpannan och knaperstek det ordentligt. Låt rinna av på ett hushållspapper.
Skala och skiva löken fint. Stek den mjuk. Ha i all bacon förutom den knaperstekta. Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda i.
Slå på valfri grädde och låt allt koka ihop.
Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen.
Tag ca 1 dl av kokvattnet och slå i såsen.
Blanda i babyspenat.

Häll av gnocchin och blanda i den i såsen. Toppa med knaperstekt kycklingbacon och färsk basilika. Smaka av med salt och svartpeppar.

Photographer: Linnea Seidel

0
14

5 recept på lättlagad vardagsmat

Hej första måndagen efter påskledigheten. Här har vi alla haft ett härligt påsklov som nu övergått i vardag. Vilket alla kände sig riktigt pepp på.
De två vuxna i familjen pga väldigt mycket jobb och de två barnen pga de älskar skolan.
Den lilla valpen som flyttade hit i fredags är allmänt pepp på livet. Oavsett om det är måndag eller fredag verkar det som.

Nu vecka kräver lite ny matplanering. Vad sägs om min kyckling med cashewnötter? En rätt som blivit en storfavorit hos många har jag fått höra. Så kul!!

En riktig klassiker är ju pannkaka av olika slag. Denna vecka föll lotten på ugnspannkaka. Min mamma gräddar alltid i gjutjärnspannor. Det blir fina, fluffiga och genomgräddade pannkakor. Även om det är lite pyssel med det hela..

När jag får önska mat, då blir det ofta någon vegetarisk gryta. Varför inte min smöriga och krämiga linsgryta? Enkel att göra och räcker till både middag och matlåda!

En storfavorit här hemma är lax i citronsås. Alltså det här är så bra vardagsmat! Lätt att göra och himla gott!

Även om det föll massor med snö från himlen i natt och färgade hela världen vit så drömmer jag om sommaren och mina odlingar. Då blir det både morötter och zucchini så jag kan laga mina morot och zucchinibiffar på hemodlade grönsaker. Tills dess får jag hålla till godo med vad mataffären har att erbjuda i grönsaksväg.

Något litet sött är vi väl värda i veckan? Kanske en kladdkaka med kextopping? JA TACK säger jag 🙂

0
10