BETALT ANNONSSAMARBETE MED Villa Puccini

Entrecote med salviasmör grillad panzanella

I annonssamarbete med Villa Puccini

Valborgsmässoafton väntar runt hörnet och visst är det väl läge att ta fram grillen och laga något gott?

Jag har grillat skivor av entrecote som jag toppat med ett gott salviasmör. När grillen ändå var igång passade jag på att grilla färsk gul lök, skivor av bröd och zucchini till en härlig panzanella som jag serverade lite burrata till. En middag utan massa krångligheter, men massor av god smak!

Resan jag gör med Villa Puccini fortsätter. Och nu har äntligen turen kommit till Villa Puccini Governo 2017.

I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg.

Precis som de tidigare vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.

Den största lärdomen jag tog med mig hem från vår resa till Toscana som vi gjorde tillsammans med Villa Puccini var helt klart det här med att skala av maten. Inte krångla till det. Få råvaror med hög kvalité. Det är allt som behövs.

Och det är precis det jag försökt anamma här. Dessutom blev jag allt lite kär i salvia under resan. En ört jag inte riktigt vetat var och hur jag ska använda tidigare. I Toscana har den en väldigt självklar plats i matlagningen.

Så jag lovar dig, en skiva av mitt salviasmör, en bit kött och ett glas rött vin av toscansk karaktär är allt du behöver för en fulländad kväll.

Ofta är just en skiva kött i all sin enkelhet ett väldigt bra val att servera till ett rött lite fylligare vin. Av de tre viner från Villa Puccini jag kommer att skriva om under året har detta vin minst strävhet i sig. Det gör att vinet står sig fint precis som det är. Men också är gott till exempelvis en bit kött.

Visst är det gott att avsluta middagen med något sött? Jo, jag tycker nog det. Så idag har jag gjort jordgubbsswiss i portionsburkar. Här kan du vara precis så avancerad eller lat som du känner för.

Maränger, sylt och glass går ypperligt att köpa färdiga i affären, eller så gör du egna. Jag valde det första alternativet.

Min valborgsmeny detta år ser alltså ut enligt följande:

Grillad entrecôte med salviasmör.
Panzanella med grillat bröd, grillad zucchini och krämig burrata. Jordgubbsswiss med maränger i portionsburkar.

Grillad entrecôte med salviasmör 4 port:

4 skivor entrecôte örtsalt och svartpeppar 150 g smör

1 vitlöksklyfta

1 kruka salvia

1 msk pressad citron

1 msk olivolja

flingsalt

Låt köttet bli helt rumstempererat. Krydda med örtsalt och svartpeppar.

Grilla köttet ca 2 minuter på varje sida på direkt värme (alltså över den varma glöden). Tag köttskivorna åt sidan och låt de gå klart på indirekt värme (på sidan om den varma glöden). Använd gärna en termometer för att se när köttet är klart.

För blodig entrecôte 54 oC, medium entrecôte 58 oC och välstekt entrecôte 65 o.

Låt smöret bli rumstempererat. Skala och pressa vitlöken. Finhacka salvian. Blanda samman smör, vitlök, salvia, citron, olja och salt till ett smidigt kryddsmör. Forma till en avlång rulle och plasta in. Låt vila i kylen tills det blivit helt stelt igen. Skär sedan i skivor och lägg på den varma köttbiten.

Panzanella:

1/2 limpa dagsgammalt vitt bröd 2 zucchini
3 färska gula lökar
olivolja

salt

ca 600 g tomater i olika färger

1 kruka basilika

burrata

Skär brödet i bitar och zuccinin i halvor som du sedan delar på mitten.

Dela löken i halvor. Pensla bröd, zucchini och lök med olja och strö över salt.

Grilla bröd och grönsaker tills de får en fin yta.

Dela tomaterna, skär löken i småbitar. Blanda grillat bröd, zucchini, tomater, lök och basilika till en stor härlig sallad. Lägg på krämig burrata och avsluta med att ringla över lite olja.

Jordgubbsswiss:

500 g jordgubbar 3 dl vispgrädde vaniljglass
1 dl jordgubbssylt maränger citronmeliss

Dela jordgubbarna i mindre bitar. Vispa grädden fast.

Lägg en kula vaniljglass i botten på varje burk. Varva sedan skivade jordgubbar, sylt, grädde och maränger. Avsluta med jordgubbar och lite citronmeliss.

Servera direkt!

1
8

Kycklingbiffar med riven pumpa

Idag vill jag tipsa er om ett supergott recept på kycklingbiffar med riven pumpa. Tack vare att jag rev i lite pumpa blev biffarna riktigt saftiga och goda. Det är också rätt smart då man drygar ut smeten så det blir flera biffar av det hela.

Att göra biffar av kyckling är väldigt tacksamt. Antingen kan du ta färdigmald kycklingfärs, eller göra som jag, ta lårfilé av kyckling och mixa i matberedaren. Det är en ypperligt bra detalj att använda till detta då den är lite fetare än tillexempel bröstfiléerna. Den har dessutom ett bättre kilopris. Bra va?

Biffarna kan du smaksätta med vad du har hemma. Vitlök, ingefära, lime, chili eller kanske en tesked röd pesto? Här finns liksom inga gränser.
Jag hade vitlök, örter och lime i mina den här gången vilket blev supergott.

Kycklingbiffarna kan du sen servera med ris och sallad. Eller som vi gjorde i pitabröd, med massa goda grönsaker och en tzatziki. Succé!

Här har våren tag sig en liten paus och bjuder på 0-gradigt väder och snö. Men vi fick ett par riktigt fina dagar nu innan med massor av sol och det kändes nästan, nästan som om sommaren lurade runt hörnet. Men det gjorde den ju såklart inte.

Till sommarlovet tänker jag mig att jag ska förbereda massor av middagar och luncher och ha klara i frysen. Då behöver man bara ta fram, fixa en sallad till och maten är klar. Dessa kycklingbiffar kommer garanterat hamna på den listan!

Kycklingbiffar med riven pumpa 4 port:

ca 600 g lårfilé av kyckling
2 vitlöksklyftor
1 röd lök
500 g pumpa (eller sötpotatis)
2 ägg
2 skivor vitt, torrt bröd (eller 1 dl ströbröd)
1 dl hackad persilja
2 tsk örtsalt
saft från 1 lime

Montera knivarna i en matberedare. Lägg i kyckling, skalad vitlök och lök. Mixa snabbt till en slät färs. Skala och riv i pumpa. Tillsätt ägg, bröd eller ströbröd, persilja, örtsalt och lime. Mixa ihop till en slät smet.
Provstek gärna en liten bit färs och smaka av. Tillsätt ev mer salt och lime.
Smaka inte på den råa färsen!

Forma färsen till biffar, skölj gärna händerna med kallt vatten med jämna mellanrum så blir det enklare att forma fina biffar. Stek på medelvärme till biffarna fått fin yta eller är helt genomstekta.

Ett alternativ är att låta biffarna få fin yta i stekpannan och sedan köra in dom i ugnen på 150°C i cirka 10 minuter eller tills de är helt genomstekta.
Ju större biffar du gör, ju längre tillagningstid.

Servera med sallad, ris eller pitabröd och en god tzatziki.

0
11

Hembakad hönökaka

Jag har länge funderat på att testa på att göra hembakad hönökaka. Barnen älskar de runa bröden man kan köpa i butik, och då är det fint att ibland kunna erbjuda samma, fast hembakat. Perfekt att ha i frysen!

På tisdagar har Axel nästan alltid med sig 1-2 kompisar hem efter skolan.

För dom har tidig fotbollsträning. Då brukar jag passa på att utnyttja dessa gossar som testpanel, framförallt på nytt mjukt bröd jag bakar. 10 åriga grabbar är förvisso för det mesta väldigt hungriga, så det mesta slinker ner. Men, dom är också väldigt ärliga och svarar gärna på hur saker och ting smakar.

Igår var inget undantag och min hembakade hönökaka fick mer än godkännt!

Jag testade att baka två stora rundlar som jag delade i två, ni vet som den klassiska hönökakan ser ut. Men jag gjorde resten av degen till små bollar som jag kavlade ut. Och jag tycker dom blev allra bäst faktiskt. Även om barnen tyckte de stora smörgåsarna var bra, då man inte behövde hålla på och bre så många smörgåsar..

Receptet räcker till 4 stora kakor eller ca 16 små. Men du kan utan problem dubbla receptet om du vill baka mer när du ändå är i gång.

De bröd som inte äts upp samma dag fryser man med fördel in då de lätt blir torra dag två.

Kavla inte ut bröden allt för tunt, utan låt dom gärna vara 1/2 cm tjocka.

Hönökaka:

25 g jäst
3 dl kall mjölk
50 g mjukt smör
1/2 dl ljus sirap
3 dl rågsikt
1 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke och tillsätt all mjölk. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret, sirap och rågsikt. Blanda i salt och 3-4 dl vetemjöl. Rör ihop till en smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs.
Arbeta degen i cirka 5 minuter i maskin. Täck bunken och låt jäsa i cirka 2 timmar.

Dela degen i 4 bitar. Kavla antingen ut dessa till runda kakor. Eller fortsätt att dela degen så du har 16 jämnstora degbitar. Kavla ut med vanlig kavel. Avsluta med att kavla degbitarna med kruskavel. Har du ingen sådan så nagga degen ordentligt.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspappersklädda plåtar.

Grädda i 250°C i  cirka 5-7 minuter för stora bröd och 3-5 för de mindre. De ska gräddas hastigt i varm ugn och alla ugnar är olika. Så håll koll så bröden inte blir brända!

För mer inspiration, glöm inte att följa mig både på instagram & facebook!

2
17