Ugnsbakad torsk i citronsås

Antalet recept på fisk i ugn man kan ha kan aldrig bli för många. Bästa vardagsmaten som sköter sig själv i ugnen. Här har jag gjort en ugnsbakad torsk i citronsås. Vill man kan man spritsa mos runt om- vips har man en fiskgratäng.

Isac muttrade märkbart irriterad över att det fanns sås på hans tallrik med mat. Han äter helst fisken precis som den är, med potatisen lätt mosad och en klick smör.
Men, när middagen var avklarad var även såsen på pojkens tallrik uppäten. Bättre betyg än så kan jag inte få!

Jag älskar att göra fisk med citronsås. Det blir fräscht och gott tycker jag. Man kan välja att koka såsen och ha på sidan om. Men fisken får en sån himla fin smak om den får tillagas i såsen.

Enkel och god vardagsmat, precis som man vill ha det!

Ugnsbakad torsk i citronsås, 4-6 port:

ca 800 g torsk (torskrygg eller filé brukar jag använda)
örtsalt
fryst dill

2 dl créme fraîche (valfri fetthalt)
2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde, men ta den grädde ni har hemma)
3 msk hummerfond
örtsalt
fryst dill
saft från 1/2 citron

Tina fisken helt och torka den torr.
Lägg ut fisken i en ugnsfast form.
Strö örtsalt och fryst dill över fisken.

Koka upp créme fraîche, fond, örtsalt och dill i en kastrull. Låt småkoka i cirka 5 minuter. Pressa sist i saften från en halv citron. Smaka av om du eventuellt behöver tillsätta mer fond, salt, dill eller citron.
Häll såsen över fisken och ugnsbaka i 200°C i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt klar.

Vill man kan man även toppa torsken med räkor innan man slår på såsen. Det blir också väldigt gott!

Servera med potatis, broccoli och kokta ärtor, det är mina favoriter!

En enkel och god vardagsrätt att testa!

2
26

Höstens bästa gröt- äppelgröt

Ni vet dom där recepten man bär med sig från barndommen, som sällan är något extra eller speciellt. Men dom rymmer hela ens uppväxt i en enda tugga? Så är det med äppelgröt för mig.

Något som alltid kokades så här när hösten svepte in och träden blev fulla i äpplen. Då gjorde mamma äppelgröt.

Idag var jag över till grannen och plockade lite äpplen, sen gjorde jag dubbel sats äppelgröt. En del åkte raka vägen hem till min mormor och morfar och en del hem till mina föräldrar.

Gör du mycket gröt som inte går åt på en gång, frys in det som blir över! Det fungerar utmärkt att ta fram och tina när man snabbt vill ha en portion äppelgröt eller två.

Äppelgröt:
4 dl grötris
8 dl vatten (ev lite mer)
10 dl äpplen
2 kanelstänger

Mät upp ris och vatten i en kastrull, låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.

Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak (jag brukar inte sockra alls) och servera med massor av kanel och kall mjölk.

Eller gör äppelgröten i din crock pot. Tillsätt bara lite mer vätska. Sätt temperaturen på låg och låt allt puttra på i cirka tre timmar. Rör om då och då.

Jag har även testat att göra äppelgröt på havreris och på steel cut oats i min Crock Pot. Två varianter på denna gröt som också är himla goda!

Nu önskar jag er en fortsatt strålande fin septemberdag! Vilket väder vi har va🤩 Helt underbart!

0
25

Recept på min bästa gröna ärtsoppa!

ÄNTLIGEN har jag fått till ett bra recept på grön ärtsoppa. Jag vet inte hur många gånger jag testat och blivit besviken. Men nu, nu har jag hittat receptet. Nu behöver jag inte testa flera varianter.

Min kära man Sebastian äter det allra mesta jag serverar. Men hans inställning till soppa är att man äter det för att få äta mjuk smörgås till maten.
Igår blev det ugnspannkaka till soppan och han valde faktiskt bort en andra portion pannkaka för att ta en skål soppa till. Det tror jag aldrig hänt tidigare.

Så jag får väl säga att det verkligen var ett bra betyg! Vad är då hemligheten med denna soppa?
Jo nr 1: jag hade lite selleri hemma som måste ätas upp. Så jag hade i en stjälk. Det gav massor av god smak.
nr 2: jag tog purjolök istället för gul lök. Det gjorde också skillnad i smak.
nr 3: jag tog av någon deciliter av ärtorna och hade i dom efter jag mixat soppan slät. Det gjorde att smaken av ärtor liksom kom fram mer. Dessutom gav det soppan härligt tuggmotstånd!

Jag botaniserade i brödlådan och hittade ett korvbröd som sett bättre dagar och en skiva bröd som blivit kvar efter morgonens frukost. Kanske inte något att hänga i julgranen tycker ni. Men det blev till fantastiskt goda krutonger som också gjorde sitt till för att lyfta dagens middag måste jag säga!

Grön ärtsoppa:

1 selleristjälk
20 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
300 g gröna ärtor (frysta funkar utmärkt)
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 6 dl vatten
ca 2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde)
örtsalt
1 msk citronsaft

Skiva selleri, purjolök och vitlök. Stek mjuka i en gryta i lite smör.


Tillsätt ärtorna (tag av ca 2 dl), buljong och vatten. Låt detta sjuda i cirka 10 minuter eller tills ärtorna mjuknat helt. Mixa helt slätt. Tillsätt grädden och smaka av med örtsalt och citron. Tillsätt de hela ärtorna.

krutonger:

ca 2 skivor valfritt bröd
olivolja
örtsalt
vitlökspulver

Skär brödet i fyrkanter. Ha i brödbitarna i en stekpanna, ringla över olja, salt och vitlökspulver. Blanda väl. Rosta tills krutongerna fått en fin gyllene yta.

Servera den gröna ärtsoppan med krutonger och ärtskott.

Vi åt även det här goda, fluffiga grötbrödet till. Ni bara måste testa det!

0
15