Ljuvligt god dessert: salt karamellpannacotta

Ärlig ska man vara, så jag säger det rakt ut: jag är inte superförtjust i pannacotta. Det blir lätt lite mycket. Lite överväldigande liksom. Men, så började jag använde gelésocker multi när jag gjorde pannacotta. Och helt plötsligt är det hur gott som helst!

Bra va?

Kan ni tänka er något så gott som detta? En pannacotta med karamellsmak, toppad med kanderade hasselnötter? MUMS MUMS säger jag bara!


Idag har vi riktigt höstrusk utanför fönstret. Sebastian håller på att riva vårt gamla pumprum för att göra plats får vår utbyggnad som de förhoppningsvis börjar med här nu snart. Det ska bli så spännande att visa er framöver!

Lova mig att ni testar detta, till helgen kanske?

Salt karamellpannacotta:

en påse Werther´s Orginal Creamy toffee
4 dl vispgrädde

1 dl gelésocker multi
en nypa flingsalt
1 dl strösocker
1 msk vatten
1 dl hasselnötter
flingsalt

Skala pappret från nästan alla kolor (spar ca 6 st till dekoration). Lägg kola och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt kolan smälta ner i grädden. Rör om. När all kola har smält, tillsätt gelésocker och låt koka en minut. Strö över flingsalt och ha sedan upp pannacottan i portionsglas. Ställ kallt.

Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Tillsätt hasselnötterna. Nötterna är klara när sockret har smält helt och fått en gyllene färg. Se tills så det inte bränns bara. Ha upp de varma nötterna på ett bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt hasselnötterna svalna helt. Skär eller bryt sedan de kanderade hasselnötterna i bitar.

Toppa den stelnade pannacottan med kanderade hasselnötter och kola skuren i bitar.

0
10

Lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl

Sedan en tid tillbaka har jag börjat peta i lite av vad som finns hemma när jag bakar bröd. Jag kan tänka mig att det är som med matlagning: ju mer mat du lagat, ju mer vågar du ta ut svängarna och testa nya saker. Kanske spontant lägga till något eller byta ut till något annat.
Så idag blev det lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl.

Både äpple, gröt, zucchini, morötter, rödbetor- ja allt som egentligen ger lite extra vätska blir himla gott att ha i bröd tycker jag.

Igår var jag på en härlig heldag som Villa Sjövik hade ordnat. Vi var ett helt gäng kreatörer som träffades, utbytte erfarenheter, åsikter och tankar. Idag är jag nästan lite bakis känner jag. Jag är verkligen inte van att få så mycket intryck under en dag! Så dagen har jag ägnat åt att komma ikapp med den överfulla mailen och planera upp ett gäng samarbeten jag har framför mig.

Men som sagt, hjärnan har verkligen intagit ett lugnare tempo under den här pandemin. Som om jag vore lite hjärntrött kanske..
Då är bästa botemedlet faktiskt att baka eller laga något gott. Jag kopplar liksom bort hjärnan och allt känns lite bättre sen.

Mina äppelfrallor med dinkel har jag både solroskärnor och hasselnötter i. Nästa gång blir det kanske ett gäng russin också. Älskar nötter, frön och torkad frukt i bröd!

Lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl, ca 20 st:

25 g jäst
1/2 dl olja
5 dl rumstempererat vatten
1/2 msk honung
100 g hasselnötter
1 dl solroskärnor
2 st äpplen
1 msk salt
5 dl dinkelmjöl
ca 7 dl vetemjöl
solroskärnor, sesamfrön och salt att toppa med

Smula jästen i en bunke. Tillsätt olja och lite av vattnet. Rör tills all jäst har lösts upp. Ha i resterande mängd vatten och honung.
Hacka hasselnötterna och grovriv äpplena.
Blanda i nötter, solroskärnor, rivet äpple, salt och dinkelmjöl. Tillsätt hälften av vetemjölet.
Arbeta samman till en smidig deg medan du tillsätter resterande mängd mjöl. Arbeta degen i cirka 10 minuter.
Täck över bunken och låt jäsa i cirka 60 minuter.

Dela degen i 20 jämnstora bitar och rulla till runda bullar. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter till.
Pensla med vatten och strö över solroskärnor, sesamfrön eller flingsalt.
Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.

Testa också mitt fluffiga grötbröd,hönökaka eller varför inte kalljäst zucchinibröd?

Ha nu en riktigt fin tisdag vänner!

2
11

6 recept på höstens godaste soppor

Hösten är här och då blir jag alltid lika sugen på att äta soppa. Grönsakssoppor, rotfrukssoppor eller varför inte min allra bästa köttfärssoppa?
Det börjar bli ett gäng recept här på Linnéas Skafferi nu, så idag tänkte jag tipsa om 6 recept på höstens godaste soppor.

Som den här krämiga tomatsoppan. Så otroligt god, ni bara måste testa!

Eller mormor Åsas grönsakssoppa. En soppa jag vuxit upp med och som fyller hela mig med barndomsminnen ❤️❤️

Köttfärssoppa är något vi ätit hos mina föräldrar sedan jag var tonåring. En väldigt matig och god soppa som mättar många magar. På resterna kan du alltid göra lasagne eller varför inte koka pasta att ha till!

En variant av mormor Åsas grönskssoppa- krämig grönsakssoppa. Den här går inte av för hackor vill jag lova. Massor av smak och så krämig och god! Testa!

Det här blev den här höstens bästa soppa tror jag: min bästa gröna ärtsoppa! Ärtigt illgrön och otroligt god!

Lyssna på det här: Toscans tomatsoppa med kantarellsmörgås.

 Låter inte det som att komma till himlen ändå? Jag tror nog det.

Vilken soppa är er favorit att laga hemma?

Ingen soppa utan smörgås, eller hur? Testa mina äppelfrallor med dinkelmjöl till soppan. Så gott!

1
4