Lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl

bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Sedan en tid tillbaka har jag börjat peta i lite av vad som finns hemma när jag bakar bröd. Jag kan tänka mig att det är som med matlagning: ju mer mat du lagat, ju mer vågar du ta ut svängarna och testa nya saker. Kanske spontant lägga till något eller byta ut till något annat.
Så idag blev det lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl.

bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Både äpple, gröt, zucchini, morötter, rödbetor- ja allt som egentligen ger lite extra vätska blir himla gott att ha i bröd tycker jag.bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Igår var jag på en härlig heldag som Villa Sjövik hade ordnat. Vi var ett helt gäng kreatörer som träffades, utbytte erfarenheter, åsikter och tankar. Idag är jag nästan lite bakis känner jag. Jag är verkligen inte van att få så mycket intryck under en dag! Så dagen har jag ägnat åt att komma ikapp med den överfulla mailen och planera upp ett gäng samarbeten jag har framför mig.bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Men som sagt, hjärnan har verkligen intagit ett lugnare tempo under den här pandemin. Som om jag vore lite hjärntrött kanske..
Då är bästa botemedlet faktiskt att baka eller laga något gott. Jag kopplar liksom bort hjärnan och allt känns lite bättre sen.

Mina äppelfrallor med dinkel har jag både solroskärnor och hasselnötter i. Nästa gång blir det kanske ett gäng russin också. Älskar nötter, frön och torkad frukt i bröd!

Lättbakade äppelfrallor med dinkelmjöl, ca 20 st:

25 g jäst
1/2 dl olja
5 dl rumstempererat vatten
1/2 msk honung
100 g hasselnötter
1 dl solroskärnor
2 st äpplen
1 msk salt
5 dl dinkelmjöl
ca 7 dl vetemjöl
solroskärnor, sesamfrön och salt att toppa med

Smula jästen i en bunke. Tillsätt olja och lite av vattnet. Rör tills all jäst har lösts upp. Ha i resterande mängd vatten och honung.
Hacka hasselnötterna och grovriv äpplena.
Blanda i nötter, solroskärnor, rivet äpple, salt och dinkelmjöl. Tillsätt hälften av vetemjölet.
Arbeta samman till en smidig deg medan du tillsätter resterande mängd mjöl. Arbeta degen i cirka 10 minuter.
Täck över bunken och låt jäsa i cirka 60 minuter.

Dela degen i 20 jämnstora bitar och rulla till runda bullar. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter till.
Pensla med vatten och strö över solroskärnor, sesamfrön eller flingsalt.
Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.

Testa också mitt fluffiga grötbröd,  hönökaka eller varför inte kalljäst zucchinibröd?

Ha nu en riktigt fin tisdag vänner!

11
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Iréne Kjellander
Iréne Kjellander
1 år sedan

Jag är gluten intolerant och tycker det är roligt att baka även laga mat men tycker det är svårt att byta vanligt mjöl till glutenfritt. Har du något bra knep!

soppa, grönsakssoppa,

Nästa inlägg

6 recept på höstens godaste soppor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x