Höstens sangria- perfekt till halloween

Om jag säger sangria, kanske ni tänker på solsemester i Spanien. Varma kvällar med solsvedda kinder och en drink i handen. Fullt förståeligt. Men sangria kan också vara en perfekt drink på hösten!

Kolla bara in alla underbara höstfärger här🤩 Hur fantastiskt skulle det inte vara att duka upp en bricka med drinkar och massor av röd-lila frukter så här. Underbart.

Till barnen (eller ok, jag tror en hel del vuxna också skulle gilla det) kan det vara kul att dekorera glasen med ögon. Perfekt så här inför halloween. En superenkel grej att göra, men så effektfullt eller hur!?

Idag har vi en strålande höstdag här. Det var minusgrader i morse och sådär krispigt i luften det bara kan vara en tidig höstmorgon. Helst vill man bara vara ute i skogen eller fixa i trädgården. Inte vara inne och jobba. Men, vad ska man göra?

Sangria är en himla bra drink, då den lätt kan göras alkoholfri.

Här tog jag druvjuice, men det går såklart bra att göra på tranbärsjuice eller vad man själv föredrar.

Jag hade ett ark med ätbara ögon som jag bara limmade på muggarna. Men eftersom dom faktiskt inte ska ätas upp kan du ju ta vilka klistermärken som helst i form av ögon. Det fina med de ätbara är att de sticker ut lite, vilket ger lite effekt.

Ett tips när man gör sangria, det är att istället för att använda is så fryser man in frukten som ska användas. Frysta vindruvor passar tillexempel perfekt att kyla ner sangrian med. Samma sak med blåbär.

Höstens sangria, 1 kanna:

1 l rött spanskt vin
2 druvjuice
2 dl cognac (eller annan starksprit du föredrar)
röda vindruvor
blåbär
fikon
blodapelsin
lila plommon

Ha upp vin, juice och cognac i en karaff. Blanda i frysta vindruvor och blåbär. Skiva fikon och blodapelsin, skär plommonen i bitar. Blanda i och rör om väl.

För en alkoholfri variant tar du bara samma mängd druvjuice (eller annan juice) istället för vin och cognac.

0
6

Höstens godaste kantarelltoast

Om ni lägger vantarna på lite kantareller i år, lova mig att ni gör höstens godaste kantarelltoast? Alltså det här är bara så otroligt gott. Perfekt som en god lunch eller lättare middag.

Kombiantionen av frasigt bröd, stekt lök, ost, senap och såklart- massor av smörstekta kantareller. Det är en tugga av himlen. Jag lovar er!

När ni gör dessa, för jag tycker VERKLIGEN att ni ska det, hoppa för guds skull inte över senapen. Den gör liksom hela skillnaden. Senap och stekta kantareller är nämligen fantastiskt gott ihop! 

Idag startade älgjakten här i vår by. Även om jag brukar stämma av och kolla vart dom är och jagar håller jag mig från skogen iallafall den närmaste veckan.

Så nu blir det ingen svamp plockad på ett tag. Men nästa vecka ska jag nog ut och plocka ett gäng trattkantareller och torka igen. Så otroligt gott att ha i soppor, grytor och såser senare i vinter. Och här svämmar skogen över av trattkantareller just nu. Helt galet!

Höstens godaste kantarelltoast 2 st:

kantareller
smör att steka i
salt
1 gul lök
senap
ost
4 skivor vitt bröd

kål (jag hade grönkål och svartkål)

Rensa svampen och skär ner den i mindre bitar.
Stek den i en torr stekpanna tills den börjar släppa ifrån sig vätska. Tillsätt då en klick smör och lite salt. Stek svampen ett par minuter. Lägg åt sidan.
Skala och strimla löken. Stek den.

Lägg ut 2 brödskivor. Bred på ett lager senap. Ha på några skivor ost, stekta kantareller och stekt lök.  Avsluta med ett par skivor ost till.
Lägg på de två resterande brödskivorna och tryck till.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör i. Stek smörgåsarna gyllene på båda sidor.
Stek kål och blanda i svamp om du får över från smörgåsarna.

En löjligt god smörgås- om du frågar mig!

2
7

Ragnhilds klassiska äppekaka

Recept som börjar ha ett sekel eller så på nacken och som man fortfarande bakar. Det är sådana recept man ska vara rädd om.
Jag har tidigare skrivit om Ragnhilds äppelkaka här på Linnéas Skafferi. Men jag tycker faktiskt den förtjänar att synas igen, med lite nya, härliga bilder.

Ragnhild, det var min mans gamelmormor.

Jag fick faktiskt möjlighet att träffa både min mans mormors mor och hans morfars mor. En kombination av att jag och Sebastian träffades när vi var rätt unga och att dessa damer levde till en ålder där man helt enkelt kan ha vuxna barnbarnsbarn.

Ragnhilds äppelkaka, den har bakats fler gånger än jag riktigt kan räkna till vid det här laget. Jag skulle gissa att det är den kaka jag bakat allra flest gånger i mitt liv. God att göra i en rund form så här, men det fungerar precis lika bra att halvera receptet och göra den i en avlång brödform. Är ni många som ska fika? Inga problem. Dubbla receptet och gör kakan i en långpanna.

Eftersom det är ett sådant där recept med säkert 100 år på nacken är det enklast möjligt. Utan krusiduller. Och utan bakpulver.

Originalet ska såklart gräddas till kakan är helt klar. Tänk er sockerkaka. Jag kan inte tänka mig att en äppelkaka gräddades på annat vis på 100 år sedan.
Själv brukar jag låta kakan vara något undergräddad. Så att den fortfarande är lite kladdig i mitten. Får den sedan stelna i kylskåp blir det MAGI! Jag lovar.

Jag vet att ni är många som redan har denna kaka som favorit. För er som inte testat än, passa på att baka den nu när butiker och trädgårdar svämmar över av äpplen!

Ragnhilds äppelkaka:

3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
150 g smält smör
2-3 st äpplen
kanel och socker
ströbröd till formen

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i vetemjölet. Tillsätt smöret och rör till en fast, klumpfri smet.
Smörj en form och bröa den med ströbröd.
Häll i smeten.
Kärna ur äpplena och skär dom i tunna skivor. Placera ut äppelskivorna över smeten och strö över socker och kanel.


Grädda på 180 grader i cirka 40 minuter. Låt kakan vara något kladdig i mitten.
Servera med glass.

En klassiker som tål att bakas om och om igen!

2
20