ANNONS
Integritet på Tailsweep

Saffransmunkar fyllda med vit chokladkräm

/

Tänk så mycket gott man kan göra med saffran. Vanligt saffransbröd är långt ifrån det enda man kan baka med julens krydda nr 1.
Vad sägs om saffransmunkar med vi chokladkräm tillexempel?

GOTT! säger jag!

Jag vet, det kan kännas lite läskigt och skrämmande om man inte friterat förut. Men vet du, det är lätt som en plätt. Och inte behöver du äga någon fritös heller, en helt vanlig gryta eller större kastrull duger fint. Det använder jag.

Det enda som kan vara bra att ha är en digitaltermometer så du har koll på värmen. Ett lock är också fint att ha tillhands om olyckan är framme och det börjar brinna i kastrullen.
Ha inte fläkten på och ha en disktrasa eller lite papper nära för att torka upp eventuell spilld olja.

Jag gjorde mina munkar rätt små, för ni vet väl vad dom säger, är dom små tar man två. Och jag kan garantera att du minst vill ta två av dessa! Men du kan såklart göra dom större också. Helt en smaksak det där.

Kom ihåg att göra chokladkrämen i god tid innan så den hinner svalna helt.

Saffransmunkar med vit choklad:
25 g jäst
1/2 g saffran
100 g smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
6-8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

2 L frityrolja
strösocker att rulla munkarna i

2 dl grädde
100 g vit choklad

Smula ned jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret och ha i saffranet i det varma smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret. Låt smör och mjölkblandningen komma ner i 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör tills allt lösts upp. Tillsätt sedan socker och mjöl och salt. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek.

Dela degen i två bitar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla till jämna bollar. Låt sedan bollarna jäsa i 20 minuter till.

Värm upp en kastrull med olja till 180 grader. Fritera saffransmunkarna i omgångar. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper. Rulla dom sedan i strösocker.

Värm grädden, den får inte koka. Hacka chokladen och ha i den. Rör om tills all choklad smält. Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Vispa upp grädde och choklad till en tjock kräm.
Gör ett snitt i varje munk med en kniv. Fyll sedan varje munk med chokladkrämen.

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00