Nyårsmiddag med Villa Puccini

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Nyårsklockorna slår snart. 2021 blir till 2022 och i år skålar vi in det nya året med Villa Puccini och en helt makalöst god nyårsmiddag!

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Jag har nämligen ugnsrostat potatis med helt rimliga mängder smör och örter, stekt oxfilé till perfektion, rostat tomater tillsammans med balsamvinäger och som den mest oemotståndliga pricken över i vispat ihop en parmesanmajo att servera till.

Som vanligt i det italienska köket är maten i grunden enkel. Kött, potatis och grönsaker. Men det är vad man gör med dessa råvaror som har betydelse.

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

I glaset till denna middag:

Villa Puccini Chianti Classico Riserva. Ett vin med relativt hög syra och en hel del sträva och fruktighet.

Syran i vinet behövs då parmesanmajon men även potatisen är lite åt det fetare hållet. Ett vin med låg syra och sträva upplevs ofta väldigt tamt till mat som denna.

Vinet är kryddig, har utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kanel, mörk choklad, mandel och kardemumma.

Artikelnumret är Nr 22328 och vinet kostar 139 kr.

Villa Puccini Chianti Classico Riserva består till 100% av druvan Sangiovese.
nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Jag funderade länge och väl vilket inslag av grönsaker jag ville servera till. Men efter ett tag kom det självklara valet till mig:
tomater som fått ugnsrostas tillsammans med balsamvinäger och en liten nypa socker. Serverade med ruccola och riven parmesan. Det blev matmagi!

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Parmesanmajo, är det något som du stött på tidigare? Om inte så måste du testa.
Att göra egen majonnäs är lika enkelt som att räkna till 10 om du äger en mixerstav. Sen kan du enkelt smaksätta den efter önskemål. Idag blev det självklara valet parmesan.

nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajoJag valde att ugnsrosta delikatesspotatis till min nyårsmiddag. Det blir verkligen gott. Och ett enkelt sätt att göra något mer och lite annorlunda än helt vanlig potatis.
Genom att ha på en riklig mängd smör som fick gå med potatisen hela tiden fick smöret en brynt och kolaaktig ton. När det sen var cirka 15 minuter kvar tillsatte jag färsk rosmarin och färsk salvia.nyårsmiddag, oxfilé, parmesanmajo

Ugnsrostad potatis med oxfilé, rostade tomater och parmesanmajo, 4 portioner:

Ugnsrostad potatis:
ca 900 g delikatesspotatis (jag föredrar Amandine eller asparges)
75 g smör
flingsalt
färsk rosmarin
färsk salvia

Tvätta potatisarna och lägg dom i en ugnsfast form. Skär smöret i kuber och fördela ut över potatisen. Strö över flingsalt.
Ugnsbaka i 225°C i cirka 25 minuter. Rör om i potatisen cirka två gånger så den öses med smöret.
Finhacka rosmarin och salvia. Strö över potatisen och ugnsbaka i cirka 15 minuter till. Eller tills potatisen känns helt klar.

Ugnsbakade tomater:
500 g plommontomater
2 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 nypa strösocker

200 g ruccola
2 dl finriven parmesan

Lägg plommontomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olja och balsamvinäger. Strö över en nypa socker. Ugnsbaka i 225°C i cirka 15 minuter eller tills tomaterna mjuknat. Låt tomaterna svalna något. Blanda sedan med ruccola och finriven parmesan.

Parmesanmajo:
1 ägg
3 dl neutral olja
en nypa salt
1 msk dijonsenap
några stänk citron
ca 1 dl finriven parmesan

Se till att alla ingredienser håller rumstemperatur.
Lägg ägg, olja, salt och senap i en hög och smal bunke. Jag brukar använda ett litermått.
Sätt mixerstaven i botten och mixa på full hastighet. När du ser att ingredienserna bildar en tjock majonnäs kan du försiktig dra den långsamt uppåt. Fortsätt mixa tills du har en tjock majonnäs. Tillsätt lite citron och parmesan. Smaka eventuellt av med mer salt om så behövs. Låt stå kallt. Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen, så gör den gärna i förväg.

Stekt oxfilé:
4 skivor á 150 g
salt
smör att steka i

Låt köttet ligga framme tills det blir rumstempererat.
Torka köttet helt torrt. Salta. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Ha i köttet och bryn det på hög värme på båda sidor. Sänk sedan värmen och låt köttet steka klart tills innertemperaturen når 58 °C. Stek inte mer än två köttbitar åt gången. Låt köttet vila cirka 5 minuter innan servering.

Servera den ugnsrostade potatisen med tomater, ruccola, parmesan, stekt oxfilé och parmesanmajon.

Gott Nytt År! Nu ser vi fram emot vad 2022 har att erbjuda ❤️

24
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
bounty, julgodis

Nästa inlägg

Bounty med kokosmjölk

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x