Krämig chokladpudding utan ägg

Så här lagom till alla hjärtans dag, melodifestivalen eller vad man nu allra helst firar tänkte jag tipsa er om ett supergott och enkelt recept på chokladpudding. En chokladpudding utan ägg.
Perfekt för den som inte tål eller har ägg hemma. Men ändå är sugen på en smarrig dessert. Många recept på chokladpudding innehåller just ägg, men här har jag gjort ett utan som funkar precis lika bra!

Chokladpudding är ju sådär löjligt enkelt att göra. Och så gott att äta! Du behöver bara en handfull ingredienser varav de flesta brukar finnas hemma redan. Mjölk, grädde, kakao, maizena, socker och smör.

Sen tycker jag det nästan är ett måste att ha vispad grädde till. Det blir helt klart godare då.

Här blåser det och är isgata utanför fönstret. Så det känns som om man helst håller sig inne idag😅 Men snart måste hunden ut på en längre promenad. Sen tänkte jag det blir något sällskapsspel med barnen. Lagom lördagssysselsättning känner jag!

Eftersom det är alla hjärtans dag på måndag vill jag slå ett slag för denna dessert. Gör den på söndag, så är det bara att ta fram och servera den på måndag efter middagen. Bra va?

Krämig chokladpudding utan ägg ca 6 mindre glas:

7 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl kakao
1 dl maizena
ca 2 dl socker
1 nypa flingsalt
2 msk smör

Blanda mjölk, grädde. kakao, maizena, socker och salt i en kastrull och vispa ut alla klumpar av maizena. Låt chokladpuddingen koka upp medan du vispar konstant i kastrullen så att inget bränns fast i botten.

Sänk sedan värmen något och låt puddingen småkoka och bli tjock, under omrörning i cirka 4 minuter. Ha i smöret och låt koka ytterligare 2 minuter. Ha upp på glas. Täck ytan av chokladpudding med plastfolie så att inget ”skinn” bildas. Låt chokladpuddingen svalna i rumstemperatur och sedan stå kallt i kylen i minst 2 timmar. Går bra att förbereda dagen innan.

Toppa varje glas med chokladmousse med vispad grädde och färska bär.

Ang mängden socker beror det lite på vad du själv föredrar. Vill du ha den mindre söt går det bra att ha i lite mindre socker. Jag brukar själv föredra att ha i ca 1 1/2 dl till 1 L vätska. Men det väljer du helt själv.

0
16

5 goda recept mad baljväxter

10 februari och idag är det baljväxtens dag.
Baljväxter är en stapelvara här hemma, för finns inget annat att laga brukar det alltid gå att sno ihop en linsgryta. Så idag tipsar jag om 5 goda recept mad baljväxter, kanske hittar du en ny favorit?

Som min linsgryta med ajvar. Lätt att göra, god och billig. Perfekt vardagsmat!

Men baljväxter kan användas till så mycket mer än bara linsgrytor. Du kan ha dom i bröd tillexempel. Varför inte göra ett bröd med svarta bönor?

Men det är faktiskt få saker som slår en riktigt, riktigt god linsgryta. Om den jag tipsade ovan är åt det lite fräschare hållet, ja då är den här åt det krämiga och smöriga hållet. Det kan ju bero på att det både är kokosmjölk och smör i grytan. Men mina vänner det är så gott! Ni måste testa. Krämig linsgryta!

Pannkaksmuffins i ett inlägg om baljväxter säger ni och rynkar lite på näsan.. Yes säger jag. Pannkaksmuffins gjorda på kikärtsmjöl kvalar helt klart in!

Hummus mina vänner. Kanske det absolut godaste man kan ha baljväxter till, eller vad tycker ni? Jo, jag tycker nog det. Gott till sallader, att dippa grönsaker i, på smörgåsen ja men till allt!

0
10

Granola med äpple och kanel

Ni vet det vid det här laget. Jag är en frukostmänniska. Och jag tröttnar sällan. Kan äta samma frukost dag ut och dag in. Men det betyder ju inte att jag då och då varierar mig.
Vanligtvis blir den en skål gröt. Men ibland kan det vara gott med yoghurt och granola. Idag gjorde jag en stor burk hemgjord granola med äpple och kanel. Så gott!

Idag kom så dagen många längtat efter, dagen alla restriktioner i och med corona släppte i Sverige. För mig blir inte vardagen speciellt annorlunda. Men jag förstår att det är en lättnad för alla café och restaurangägare. För alla inom event. För alla som i två år nu lidit ordentligt av coronapandemins effekter. För er skull gläds jag!

Jag utgick från mit originalrecept på granola, men gjorde bara några ändringar.

Granola med äpple och kanel:

4 dl havregryn
2 dl bovetekärnor
1 dl solroskärnor
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 msk kanel
1 dl vatten
1/2 dl honung
1/2 dl kokosolja
1 nypa salt
russin
torkade äppelskivor
torkade aprikoser

Värm ugnen till 150°.
Blanda samman alla torra ingredienser.
Värm vatten, honung och kokosolja tills honung och olja smält. Häll detta över grynblandningen och rör om väl.
Jag brukar nästan massera in det så det bildas små klumpar. Dom är ju allra godast sen!
Strö över en nypa salt. Ha upp granolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Rör om då och då och håll koll så inget blir bränt.


Låt svalna helt på plåten. Blanda i russin. Klipp torkade äppelbitar och aprikoser i bitar och ha i.

Förvara i ren burk med tätslutande lock.

Jag brukar strö lite av min granola på morgongröten ibland. Så gott med lite textur tycker jag.

0
12